Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια

Μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης της καπιταλιστικής κρίσης και σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις και στη ζωή των εργαζομένων και του λαού, εκδηλώνεται εξίσου έντονη η πολεμική προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, με τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. Χαρακτηριστικό δείγμα της προετοιμασίας για μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις, είναι η ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «PROUD MANTA», που θα διεξαχθεί το διάστημα 14 - 26 Φλεβάρη στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, για την προστασία νηοπομπών, όπως και για τον έλεγχο των θαλασσών και την προστασία των θαλασσίων περασμάτων.

Το σενάριο παραπέμπει σε πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, (ήδη στη Συρία υπάρχει ιμπεριαλιστικός δάκτυλος επέμβασης), στο Ιράν, χωρίς να εξαιρείται από το πεδίο η Αραβική Θάλασσα, το Κέρας της Αφρικής και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας για το 2012 έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης, NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού). Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω στρατηγείο έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες, από το Δεκέμβρη του 2011, για συγκέντρωση και ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη και Καβάλα για Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς μεγαλώνει, όπως και οι κίνδυνοι να μετατραπεί ο λαός σε θύτης και θύμα άλλων λαών της ευρύτερης περιοχής.

Στη ΝΑΤΟική άσκηση θα πάρουν μέρος δυνάμεις από Βέλγιο, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, με 6 υποβρύχια (ένα ελληνικό), 12 πλοία επιφανείας και 15 μαχητικά αεροσκάφη, που θα πραγματοποιήσουν 100 εξόδους. Η άσκηση φανερώνει την αλληλοτροφοδότηση που υπάρχει μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Πάνω στο ίδιο πεδίο, κορυφώνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις που προκαλεί η κρίση και κάνουν πιο επιθετικά τα μονοπώλια, στην προσπάθειά τους να εκκινήσουν από καλύτερη θέση στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό οι ανταγωνισμοί για τους ενεργειακούς πόρους της Αν. Μεσογείου συνοδεύονται με την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και Κύπρου - Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» που εξαθλιώνει το λαό, τα κόμματα που την απαρτίζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) έχουν από κοινού ψηφίσει όλα τα μνημόνια που βαθαίνουν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Είναι οι ίδιοι, που με το άλλο χέρι νομοθετούν για την πτώχευση του λαού, με μέτρα εντός και εκτός μνημονίων. Ενιαία είναι η στρατηγική τους, ενιαία και στρατηγική πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζόμενων και του λαού.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ