Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σικέ» συνταγματικές διαφωνίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παιχνίδι με μοιρασμένους από τα πριν ρόλους και για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων αποτελεί στην πραγματικότητα η προβαλλόμενη «διάσταση απόψεων» μεταξύ ηγεσίας ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη πάνω σε ορισμένα κρίσιμα άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Επί της ουσίας και «οι δύο πλευρές» συμφωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 15 (ασυμβίβαστο ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθευτών του δημοσίου) και 24 (για τα δάση). Η διαφορά έγκειται στο ότι η ηγεσία της ΝΔ, που προσβλέπει στην εξουσία επωφελείται εκ του ασφαλούς, για να «διαφοροποιηθεί» και να δείξει ένα πιο «ελκυστικό» πρόσωπο, ενώ ο «υπερκομματικός» Κ. Μητσοτάκης προτιμά «να λέει την αλήθεια», εννοείται την ταξική.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρηγίλλης διοχέτευε χτες προς τα έξω τη δυσφορία της για τη διαφοροποίηση του επίτιμου κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και ο βουλευτής αποφασίζει «κατά συνείδηση».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και σε χτεσινή του δήλωση εμφανίζεται υπέρμαχος του αγώνα κατά των διαπλεκομένων οικονομικών συμφερόντων, μέσω της θεσμικής θωράκισης του πολιτεύματος, αλλά και με την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση του πολιτικού κόσμου». Σε συνέντευξή του χτες το βράδυ στο κανάλι «Αλτερ», αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης των άρθρων 14 και 14 του Συντάγματος, διευκρίνισε ότι «συμφωνεί στα 90% με τη ΝΔ, αλλά συμφωνούμε και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δε θέλω αυτό να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης». Σημείωσε με νόημα ότι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και «δεν υπάρχει καν, θεωρητικά τουλάχιστον, κομματική γραμμή», ενώ επέμεινε στη θέση του να αφεθεί να ορίσει ο νομοθέτης το ποσοστό του «βασικού μετόχου».

Κατά τα λοιπά, στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης «μοίρασε ρόλους» σε κυβέρνηση και ΝΔ. Για την κυβέρνηση συμβούλευσε τον Κ. Σημίτη «να κοιτάξει να κάνει μια αλλαγή του επιτελείου του, να ξεκαθαρίσει την πολιτική του σε πολλά θέματα» και κυρίως να τολμήσει να πάρει μέτρα που έχουν πολιτικό κόστος. Για τη ΝΔ είπε ότι πρέπει να δώσει ελπίδα και όραμα και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί ένα κόμμα συγκροτημένο, σύγχρονο με τα στελέχη εκείνα που θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στο λαό. Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της τη χαρακτήρισε «σωστή» γιατί στηρίζει και ενθαρρύνει την κυβέρνηση να κάνει γενναίες τομές στην οικονομία. Αν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ανεξάρτητα αν κατέβει το κόμμα Αβραμόπουλου, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μαζί του, γιατί, όπως είπε, αποτελεί συγγενική δύναμη. Την ίδια στιγμή αναρωτήθηκε «αν θα κρατηθεί το δικομματικό σύστημα»(!) απέναντι σε ένα νέο κόμμα, ενώ συσκοτίζοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα είπε δε θεωρεί καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει τελικά το κόμμα Αβραμόπουλου. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι βουλευτής και στην επόμενη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή (2017-04-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζει νέα πλήγματα στα λαϊκά συμφέροντα (2007-01-17 00:00:00.0)
Λάθος οι κινητοποιήσεις με σημαία το άρθρο 16 (2007-01-10 00:00:00.0)
Εικόνα κινητικότητας και διάσπασης (1999-01-26 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (1997-11-26 00:00:00.0)
Πιέσεις για "δεξιότερη" μετατόπιση (1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ