Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΛΑΡΙΣΑ
Εξω από την πόλη μας τα ΝΑΤΟικά οχήματα
  • Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης προχώρησαν χτες οι φιλειρηνικές δυνάμεις στο νομό
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ
  • Σήμερα αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στη Λάρισα (η φωτο από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»)

Ημερήσιος Κήρυκας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στη Λάρισα (η φωτο από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»)
Την οργή και την καταδίκη τους για τη μεταφορά των οχημάτων του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής από το Κόσσοβο στη Λάρισα, διαδήλωσαν χτες οι νέοι φιλειρηνιστές της πόλης, συμμετέχοντας στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που έγινε έξω από το στρατιωτικό εργοστάσιο 303 ΠΕΒ, με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Εκτός από τους νέους φιλειρηνιστές, στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» τους και άλλοι Λαρισαίοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των εργαζομένων του εργοστασίου και τους κατοίκους της πόλης, από την ύπαρξη ΝΑΤΟικών οχημάτων, ύστερα και από τις αποκαλύψεις για τη χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Καταδίκασαν, επίσης, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συνεργεί και συμμετέχει στο διαρκές έγκλημα του ΝΑΤΟ κατά των λαών των Βαλκανίων και απαίτησαν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τ' αποτελέσματα των μετρήσεων ραδιενέργειας που έγιναν στα οχήματα.

Οι διαδηλωτές στα πλαίσια της χτεσινής κινητοποίησης προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας ότι και η μεταφορά οχημάτων του ΝΑΤΟ στην πόλη της Λάρισας, αποτελεί συνέπεια της πρόσδεσης της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη τους. Βροντοφωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά συνθήματα, όπως «Το ΝΑΤΟ σκοτώνει, καρκίνο μας φορτώνει», «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια» και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια απηύθυναν στους Λαρισαίους κάλεσμα αγωνιστικής δράσης κατά της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης των φιλειρηνιστών, «φούντωσαν» όταν ο Διοικητής του στρατοπέδου Χατζηαναγνώστου που βρίσκεται το 303 ΠΕΒ, αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Λάρισας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, αντιπροσωπείες της Επιτροπής Περιοχής και της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γραμματείς Γ. Χώτο και Χρ. Χαλκιά, αντίστοιχα, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, της Επιτροπής Ειρήνης, της ΝΑΣ, της «Δημοτικής Συνεργασίας», της ΠΕΑΕΑ, ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κ.ά.

Σε ανακοίνωσή της η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καταγγέλλει τη μεταφορά ΝΑΤΟικών οχημάτων στη Λάρισα, επισημαίνοντας ότι είναι «μία ακόμη πλευρά του διαρκούς εγκλήματος του ΝΑΤΟ κατά των λαών των Βαλκανίων». Και συνεχίζει: «Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεσή μας στο θάΝΑΤΟ, στο ραδιενεργό ΝΑΤΟ, στις ανεπανόρθωτες συνέπειες που έχουν να κάνουν πιο καθαρά από ποτέ με την ίδια τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Καλούμε τη νεολαία να συμμετάσχει μαχητικά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς της πόλης μας. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια μάς αφορούν όλους, αφού πρόκειται για τη ζωή και το μέλλον μας».

Την έντονη ανησυχία της για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών οχημάτων από τη μολυσμένη περιοχή του Κοσσόβου εκφράζει και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως ο ρόλος του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο νομό μας δεν είναι για αμυντικούς σκοπούς ή για το καλό της περιοχής μας, αλλά εξυπηρετεί μόνο τα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών μας και συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της περιοχής». Υπογραμμίσει, επίσης ότι «γίνεται επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στη Λάρισα και στο νομό».

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Τη μεταφορά ΝΑΤΟικών οχημάτων στη Λάρισα καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ στην οποία, μεταξύ των άλλων, τονίζει: «Είναι φυσικό οι εργαζόμενοι στο 303 ΠΕΒ, καθώς και οι κάτοικοι της Λάρισας ν' ανησυχούν, γι' αυτή την αρνητική εξέλιξη. Ομως και αυτό το ανησυχητικό γεγονός είναι συνέπεια της πρόσδεσης της χώρας μας στα επιθετικά, εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το λαό μας. Με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε τα λιμάνια, τ' αεροδρόμια, τον αέρα και το έδαφός της πατρίδας μας για να σπείρει το θάνατο και την καταστροφή στο γιουγκοσλαβικό λαό και τώρα μετατρέπουν τη χώρα μας και την περιοχή μας σε σκουπιδότοπο του ΝΑΤΟ.

Καταγγέλλουμε στο λαό του νομού μας την ελληνική κυβέρνηση, που μυστικά μεταφέρει στη Λάρισα, οχήματα, που πολύ πιθανόν να έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».

ΑντιΝΑΤΟική κινητοποίηση και στην Καρδίτσα

Την καταδίκη τους στο ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα θα διαδηλώσουν σήμερα στις 7.30 και οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας, συμμετέχοντας στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που διοργανώνουν ο Δήμος Καρδίτσας και άλλοι μαζικοί φορείς του νομού στην πλατεία Δικαστηρίων.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ των άλλων, ο Δήμος Καρδίτσας, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ