Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίδειξη από το ΝΑΤΟικό «Σκυλόψαρο 2001»

Αρχίζει στις 15 Φλεβάρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μηνός, η ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση υποβρυχίων, με την επωνυμία «Σκυλόψαρο 2001», που θα εξελιχθεί στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι νοτιανατολικά της Σικελίας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, αναπαράγοντας προηγούμενη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, την οποία και επικαλείται. Πάντως, από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές δε διευκρινίζεται ο ακριβής τόπος διεξαγωγής της άσκησης, αλλά δηλώνεται πως δε θα χρησιμοποιηθούν ελληνικά λιμάνια και εγκαταστάσεις στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στην άσκηση, όπως αναφέρεται, θα πάρουν μέρος πλοία επιφανείας, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα από 12 χώρες του ΝΑΤΟ, «τα οποία θα πραγματοποιήσουν υψηλού επιπέδου ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη συνεργασία σε διάφορες επιχειρησιακές καταστάσεις». Από την Ελλάδα, θα πάρουν μέρος ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και μια φρεγάτα. Την άσκηση διευθύνει ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Η άσκηση έχει σκοπό, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «να επιδείξει τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει συντονισμένες ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μια πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από πλοία επιφανείας και αεροσκάφη». Στην πραγματικότητα, στα πλαίσια της άσκησης αυτής, το ΝΑΤΟ δοκιμάζει τα νέα αποσταθεροποιητικά του σχέδια για την περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, που συνδέονται, τόσο με τη Βόρεια Αφρική, όσο και με την κατάσταση στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ