Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ξεφτίλα της TV

Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων είναι μόνιμος στόχος των καναλιών που ελέγχονται από τους μεγαλοϊδιοκτήτες και παντός τύπου εργολάβους που συνδέονται και «διαπλέκονται» πολύμορφα με τη σημερινή πολιτική χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα «φρούτα» των ημερών είναι πολλά και ευδοκιμούν σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ιδιαίτερα στα ιδιωτικά. Τι να πει κανείς για τα δελτία «ειδήσεων»; Στην καλύτερη περίπτωση, ειδήσεις που έχουν ένα κάποιο περιεχόμενο και ενδιαφέρον καταλαμβάνουν ελάχιστο χρόνο, ενώ μια σαβούρα ψευτοειδήσεων και «καλλιτεχνικών γεγονότων» κυριαρχεί, δίνοντας τον τόνο της αποχαύνωσης.

Αυτά στα δελτία ειδήσεων. Εκεί, όμως, που ίσως γίνεται η πιο «επιστημονική» και ύπουλη παρέμβαση είναι στα λεγόμενα ψυχαγωγικά προγράμματα, την ώρα της χαλάρωσης στον καναπέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βραδάκι της Κυριακής, που σε ένα τέτοιο σόου πολύ... υψηλής αισθητικής, δύο ομάδες που συμμετείχαν στο εν λόγω παιχνίδι, οι «νύφες» και οι «πεθερές», έφτασαν στο σημείο να εμφανιστούν με εσώρουχα και ρόμπες, προκειμένου να κερδίσουν την... εύνοια του, καλεσμένου στο στούντιο,... εκστασιασμένου κοινού.

Αναφέρουμε όλ' αυτά, γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση αποτελεί - υποτίθεται - ένα στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Οπως και αυτό μιας αξιοπρεπούς τουλάχιστον ψυχαγωγίας. Δικαιώματα, τα οποία πρέπει να υπηρετούν - υποτίθεται - οι καναλάρχες. Και μπορεί, βέβαια, να αντιτείνουν κάποιοι ότι υπάρχει και το κουμπί του «οφ». Δε λέμε, είναι κι αυτό μια λύση. Πολύ καλύτερη όμως είναι η αγωνιστική διεκδίκηση και επιβολή του σεβασμού των προαναφερομένων δικαιωμάτων. Με ό,τι αυτό χρειάζεται ή συνεπάγεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ