Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ
Παραμένουν τα ερωτήματα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το πλουτώνιο που βρέθηκε στο Χορτιάτη

Προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε πλουτώνιο έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης, αφήνοντας όμως αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι μέτρα προφύλαξης λήφθηκαν για τους κατοίκους από το διάστημα που εντοπίστηκε το πλουτώνιο μέχρι και την απομάκρυνσή του.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες. Είπε ότι το πλουτώνιο πήρε από την περιοχή θωρακισμένο αυτοκίνητο του "Δημόκριτου" και τώρα φυλάσσεται σε "ασφαλή και μη προσπελάσιμο χώρο". Οι επιστήμονες είπε απομάκρυναν μισό κυβικό χώματος, στο οποίο ήταν κρυμμένα τα πλακίδια και το εναπέθεσαν σε ασφαλή μη προσπελάσιμο χώρο. Εγινε, είπε, έρευνα στην περιοχή από ανιχνευτές μετάλλων και δε βρέθηκε τίποτα και γι' αυτό τώρα δεν υπάρχουν μέτρα περιφρούρησης.

Τίθενται μερικά έντονα ερωτήματα, είπε στην τοποθέτησή του ο Γ. Χουρμουζιάδης, τονίζοντας ότι "το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι η πολιτική ακτινοβολία που προκύπτει από όλα αυτά".

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται, είπε, είναι ότι τελικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγκληματικού φαινομένου όπως το λαθρεμπόριο τέτοιων υλικών. Και αναρωτήθηκε: "Μήπως τελικά μετά την πολεμική παρέμβαση του ΝΑΤΟ τέτοια γεγονότα έχουν μία έξαρση";

Ο βουλευτής είπε ότι έπρεπε να είχαν ειδοποιηθεί μετά την αποκάλυψη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως ο δήμος ή η νομαρχία και πρόσθεσε:

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρακολούθηση γινόταν επί ένα μήνα. Και αυτό το χρονικό διάστημα κόσμος πήγαινε στο Κουρί, προφανώς έκανε εκδρομές, προφανώς έκοβε αγριολούλουδα αλλά μαζί με αυτά μάζευε και την ακτινοβολία του πλουτωνίου και όχι της γνωστής κοκκινοσκουφίτσας που άρχισε να κυκλοφορεί στα δάση μας".

Αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά, κατέληξε και δεν καλύπτονται κάτω από τα μέτρα που είπε ο υφυπουργός όσον αφορά την υγεία της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση παρουσιάζει ειδυλλιακή εικόνα(2006-09-20 00:00:00.0)
Αστεγοι λόγω επέκτασης των ΕΛΠΕ(2006-09-06 00:00:00.0)
Να απομακρυνθούν άμεσα οι κεραίες(2005-06-01 00:00:00.0)
Αγνοια (!) δηλώνει το ΥΠΠΟ(2005-03-12 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η κατάσταση στο ΤΕΕ(2002-01-26 00:00:00.0)
Τι ακριβώς συμβαίνει με το πλουτώνιο 239 που βρέθηκε στο δάσος Κουρί;(2001-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ