Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΕΛΩΝΗΣ
«Διαδηλώνουμε την ανάγκη διάλυσης του ΝΑΤΟ... »

«Αντιστεκόμαστε στη νέα προσπάθεια για να υποβαθμιστεί και να ξεχαστεί το έγκλημα που διαπράχθηκε πριν δύο χρόνια στη γειτονική χώρα. Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να μας μετατρέψουν σε παθητικούς τηλεθεατές». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γρηγόρη Φελώνη, πρώτο ομιλητή στο βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης.

«Ξέρουμε εκείνους που κατηγόρησαν, δίκασαν, καταδίκασαν και εκτέλεσαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, τους λαούς της Βαλκανικής, τις σημερινές και τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΕΚΑ. «Καταγγέλλουμε, τόνισε στη συνέχεια, και ζητάμε την τιμωρία εκείνων που ενώ γνώριζαν ότι είχαν ραδιενεργά υλικά οι δεκάδες χιλιάδες βόμβες στη Γιουγκοσλαβία, απολάμβαναν με σαρκασμό και με ιδιαίτερο κυνισμό την επιτυχία του σχεδίου τους. Τους καταγγέλλουμε για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στον πλανήτη, για την καταστροφή που προκάλεσαν στα ανθρώπινα πολιτιστικά δημιουργήματα. Μα πάνω από όλα τους καταγγέλλουμε για τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που θα προκαλέσουν οι λευχαιμίες, που θα προέλθουν από την τοξική δράση του πλουτωνίου και απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Εκφράζοντας τα συναισθήματα του ελληνικού λαού, ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε την πρόθεση να τους καταδικάσει, θα τους καταδικάσουν όμως οι λαοί της Γης, η πραγματική υπερδύναμη του πλανήτη.

Το σημερινό συλλαλητήριο, μαζί με τα χτεσινά και τα αυριανά όσο θα πληθαίνουν τόσο πιο μακριά θα στέλνουν τα μηνύματά τους, τόσο περισσότερες κοιμισμένες συνειδήσεις θα ξυπνήσουν».

Αναφερόμενος στη χτεσινή συγκέντρωση είπε: «Τραγουδάμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών πολεμικών δυνάμεων και των όπλων μαζικής καταστροφής από τα Βαλκάνια. Διαδηλώνουμε την ανάγκη διάλυσης του ΝΑΤΟ και ζητάμε την άμεση επιστροφή των στρατιωτών μας, που τους θέλουμε φρουρούς των συνόρων μας και όχι επιδρομείς εκστρατευτικού σώματος. Απαιτούμε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα απορρύπανσης της περιοχής».

«Είμαστε αποφασισμένοι, επισήμανε, να αντισταθούμε δυναμικά στις επιταγές των απανταχού πολεμοκάπηλων και των οργάνων τους, που μοναδικός τους σκοπός είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολεμικών βιομηχανιών.

Τα τρισεκατομμύρια που διατίθενται για εξοπλισμούς περικόπτονται από τις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τρισεκατομμύρια, που, αν διατίθονταν για την απασχόληση, θα είχαν δουλιά οι νέοι μας, θα είχαν αξιοπρεπείς συντάξεις στα γηρατειά τους».

Και κατέληξε: «Ειρήνη, ανάπτυξη, δημιουργία θέλουν όλοι οι λαοί της Γης και για να την αποκτήσουν, πρέπει να αντισταθούν και να κινητοποιηθούν. Αυτή την ιδέα υπηρετεί αυτός ο υπέροχος λαός που βρίσκεται σήμερα εδώ. Αυτός ο λαός που αντιστάθηκε πριν δύο χρόνια στην παραπληροφόρηση του Κλαρκ και του Σολάνα. Αυτός ο λαός είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για τα οράματα, τις ιδέες του, για τη ζωή τη δική του και των παιδιών του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ