Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ζαλισμένη» από τις αμερικανικές πιέσεις για την τρομοκρατία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ζαλισμένη» από την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αγωνιά γιατί, όχι μόνο δεν έχει εγκαταστήσει «διαύλους επικοινωνίας», αλλά ταυτόχρονα εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται με αιχμή την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρης, επανέλαβε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε προς τον Μέρι, ο οποίος, αρθρογραφώντας στους «Τάιμς του Λος Αντζελες» και σε περιοδικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συνέχισε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για υπόθαλψη των τρομοκρατών.

Ο Τηλ. Χυτήρης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα, υπερασπίστηκε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για τον Μέρι την περασμένη Τετάρτη και πρόσθεσε: «Για να δείξω τη γελοιότητα του ανδρός - όπως είπε - μια και αναφέρεται αυτό το άρθρο, ότι υπάρχει και η φράση "είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένος με την τρομοκρατία". Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μέγεθος της γελοιότητας του κ. Μέρι. Ποιος θα ζητούσε γι' αυτά τα θέματα, ποτέ, πιστοποιητικό από τον κ. Μέρι; Ο άνθρωπος είναι ένας προβοκάτορας».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν μπόρεσε να βρει ικανοποιητικές δικαιολογίες όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: «Πώς είναι δυνατόν ένας αποτυχημένος υπάλληλος, ο οποίος αποδεικνύεται γελοίος και προβοκάτορας, μόλις ένα χρόνο πριν, να παίρνει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση και να συναντάται με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αντλήσει απόψεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Την άδεια την πήρε από την ελληνική κυβέρνηση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απλώς απάντησε ότι «ο κ. Μέρι αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν γελοίος και προβοκάτορας»

Διαφορετική μεταχείριση, πάντως, επιφύλαξε ο Τηλ. Χυτήρης για τον διοικητή της CIA, ο οποίος σε κατάθεσή του σε επιτροπή της Γερουσίας, δεν είπε και πολύ διαφορετικά πράγματα από τον Μέρι. «Είναι μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε όντως ο κ. Τένετ. Πρέπει να σας πω ότι κατέθεσε μια έκθεση γραπτή, στην οποία δεν αναφέρεται καθόλου η Ελλάδα. Και αυτό έχει τη σημασία του. Σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε υπηρεσιακά, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Την προσπάθεια αυτή και τη λέμε και την πραγματοποιούμε».

Σε άλλο σημείο των χτεσινών του δηλώσεων ο Τηλ. Χυτήρης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει σε αμερικανικό γραφείο δημοσίων σχέσεων να προωθήσει τις σχέσεις της με τη νέα αμερικανική διοίκηση. «Κατ' αρχήν, είπε, διαψεύδω ότι υπάρχει γραφείο δημοσίων σχέσεων». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «στις ΗΠΑ, όπως και παντού, υπάρχουν επίσημες υπηρεσίες της Ελλάδας. Αν χρειαστεί, γιατί υπάρχει μια τέτοια διεθνής τακτική, να υπάρξει τέτοιο γραφείο που να υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, τότε θα υπάρξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ