Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΕ
Πιέσεις και «αβρότητες» εν μέσω αντιδράσεων για την επίσκεψη Σολάνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο άνθρωπος που διέταξε την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας φαίνεται πως ήταν ο μόνος «ευτυχής» κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ. Ο Χαβιέ Σολάνα με τη νυν ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΕ για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, συνοδεία του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις διεθνείς σχέσεις Κρις Πάτεν, της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντ και εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμους Γιουγκοσλάβους και Σέρβους αξιωματούχους, δηλώνοντας ευθαρσώς λίγο μετά την άφιξή του:«Είμαι ευτυχής που ήρθα στο Βελιγράδι ως εκπρόσωπος της ΕΕ, για να βοηθήσω τις νέες δημοκρατικές αρχές στην οικοδόμηση μιας νέας δημοκρατικής κοινωνίας»! Οσο για το λαό και τη νεολαία που διαμαρτύρονται το τελευταίο 48ωρο για την παρουσία του στο Βελιγράδι; Ο Χαβιέ Σολάνα δε φάνηκε να είχε κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού όπως είπε «κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό μιας που στη Σερβία υπάρχουν άτομα που με αντιπαθούν».

Πάντως, με το που πάτησε το πόδι του ο Χαβιέ Σολάνα στο γιουγκοσλαβικό έδαφος κορυφώθηκαν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παντός είδους. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες που εκτυλίσσονταν χτες το μεσημέρι έξω από το κτίριο της ομοσπονδιακής βουλής στο Βελιγράδι, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Σέρβοι, οι οποίοι κρατώντας πανό, φώναζαν συνθήματα όπως:«Να φύγουν τώρα οι φονιάδες των λαών», «Εξω οι σφαγείς από τη Γιουγκοσλαβία», «Δεν παραδίδουμε το Σλόμπο» κ.ά.

Μετά τη συνάντηση του Σολάνα με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο τελευταίος δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της ΕΕ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να παράσχουν «σημαντική οικονομική βοήθεια» στη Γιουγκοσλαβία, πως υποστηρίζουν τις «δημοκρατικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία της περιφερειακής συνεργασίας που προωθείται από τις ομοσπονδιακές αρχές».

Η τρόικα της ΕΕ συναντήθηκε ακολούθως με τον υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Μετά το τέλος αυτών των συναντήσεων, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία εξέφρασε την υποστήριξή της στη «δημοκρατική διευθέτηση των σχέσεων της Σερβίας με το Μαυροβούνιο», αλλά και την «αυτοσυγκράτηση των σερβικών δυνάμεων στη Νότια Σερβία», σπεύδοντας μάλιστα να καταδικάσουν και τη βία των Αλβανών αυτονομιστών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Κρις Πατέν δήλωσε από την πλευρά του πως η ΕΕ εκπλήρωσε τις υποσχέσεις που έδωσε στο Βελιγράδι εξασφαλίζοντας βοήθεια γύρω στα 450 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας τα έξοδα για 3.000 βυτία με καύσιμα και για την εξόφληση του 70 % της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για αυτό το χειμώνα. Μέσα στο 2001, είπε ο Πάτεν, η ΕΕ θα επενδύσει ένα δισ. μάρκα στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας, καθώς και για την κατασκευή έργων υποδομής στη Γιουγκοσλαβία.

Οσον αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της έκδοσης των ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν να υπάρξει «συγκεκριμένη και πλήρης συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε νομική βάση». Μάλιστα, κάποια στιγμή ζητήθηκε από τον Σολάνα να επιβεβαιώσει τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε ότι δηλαδή ο Μιλόσεβιτς είχε ενημερωθεί για το βομβαρδισμό του κτιρίου της σερβικής τηλεόρασης από το ΝΑΤΟ αρκέστηκε να απαντήσει: «Ουδέν σχόλιον»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση πολέμου με άλλα μέσα...(2006-03-25 00:00:00.0)
Πολύπλευρες οι ασφυκτικές πιέσεις Σολάνα...(2005-04-08 00:00:00.0)
Απαιτήσεις και αντιπαραθέσεις με στόχο το Κοσσυφοπέδιο...(2005-02-24 00:00:00.0)
Το Κοσσυφοπέδιο στο επίκεντρο...(2004-05-13 00:00:00.0)
Προτροπές Σολάνα για θεμελίωση του ενωσιακού υβριδίου...(2003-02-07 00:00:00.0)
«Να συλληφθεί ο αρχιτέκτονας των ΝΑΤΟικών επιδρομών!»(2001-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ