Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Το πολυνομοσχέδιο «είναι μόνο το πρώτο βήμα... »

Δημοσιοποιήθηκε χτες η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, στα τέλη Σεπτέμβρη

Από τα τέλη Σεπτέμβρη και ειδικότερα τις ημέρες που πραγματοποιούνταν η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί γραπτώς προς την διευθύνουσα του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα μέτρα που τελικά ψήφισε χτες στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο. Αυτό προκύπτει από τη σχετική επιστολή που κατέθεσε τελικά χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, στην οποία, αφού παρουσιάζεται το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη προωθήσει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι «οι πράξεις αποτελούν ένα πρώτο βήμα ενόψει της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου».

Στην επιστολή του, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται μέσω του ΔΝΤ στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο για «την ανυποχώρητη επιλογή και στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης στην αυστηρή επιβολή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων», διαβεβαιώνει για την προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «ούτως ώστε να διαλύσουμε όποιες αμφιβολίες για τη θέληση της χώρας και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους».

Στη συνέχεια, απαριθμεί ένα προς ένα τα επαίσχυντα μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, τα οποία και είναι:

  • Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και το πετσόκομμα των φορολογικών απαλλαγών.
  • Η μείωση κατά 20% των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ, καθώς και περικοπές των συντάξεων κατά 40% για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, όταν η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Δεσμεύεται επίσης για τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και τις μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Η μείωση των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, την οποία εκτιμά στο 20%.
  • Απολύσεις 30.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2011, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, ενώ δεσμεύεται ότι το μέτρο μπορεί να επεκταθεί με αμοιβαία συγκατάθεση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ