Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Απανωτά παζάρια για να πετύχουν συμβιβασμό

Τις αυξανόμενες δυσκολίες στην αστική διαχείριση της κρίσης φανερώνει η απόφαση για νέα Σύνοδο κορυφής την άλλη Τετάρτη

Η κρίση βαθαίνει και μαζί της το χάσμα ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Η κρίση βαθαίνει και μαζί της το χάσμα ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ
Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας για το μέγεθος και τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αποδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι η αστική τάξη παραδέρνει στις αγεφύρωτες αντιθέσεις της και αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση με τα μέχρι σήμερα εργαλεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Σύνοδος Κορυφής του Σαββατοκύριακου θα εξετάσει μεν τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο οι αποφάσεις παραπέμπονται σε μια δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Τετάρτη. Η ανακοίνωση έρχεται ως συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και σημειώνει επιπλέον ότι Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άκαρπη έληξε και η προχτεσινή έκτακτη συνάντηση κορυφής Μέρκελ - Σαρκοζί, στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γαλλία, μέσω του υπουργού οικονομικών της χώρας, Φρανσουά Μπαρουέν, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο πρέπει να διαθέτει μια ικανή «δύναμη πυρός» και προτείνει την αύξηση των πόρων του από τα 440 δισ. ευρώ στο 1 ή ακόμα και στα 2 τρισ. ευρώ, προκειμένου να μετατραπεί σε μια οιωνοί τράπεζα, με αρμοδιότητα να παρεμβαίνει ως χορηγός ρευστότητας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα χρειαστεί να στηρίξουν τις τράπεζές τους. «Οι Αμερικανοί έχουν τη Fed για το σκοπό αυτό, οι Βρετανοί έχουν την Τράπεζα της Αγγλίας, η δικιά μας ΕΚΤ δε διαθέτει τις αυξημένες παρεμβατικές αρμοδιότητες των άλλων Κεντρικών Τραπεζών, δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων των μελών της ευρωζώνης», σημειώνει ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Αγεφύρωτες οι αντιθέσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που επικαλείται το προσχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο διένειμε σε Γερμανούς βουλευτές η γερμανική κυβέρνηση, θα δίνεται στο Ταμείο η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τα κράτη ή από τη δευτερογενή αγορά. Μάλιστα, για την αγορά από τη δευτερογενή αγορά προβλέπεται η επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης, καθώς θα απαιτείται η κατάθεση της σχετικής έκθεσης και η ταχύτατη έγκρισή της από την ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ και το ΔΣ του Ταμείου, χωρίς να απαιτούνται πολιτικές διαδικασίες.

Ετσι, το Ταμείο θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ στο ρόλο που έχει να παρεμβαίνει στις αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά θα έχει πιο περιορισμένο ρόλο, καθώς θα μπορεί μόνο να αγοράσει ομόλογα σε ευρώ στη δευτερογενή αγορά τα οποία εκδίδονται από το κράτος. Οσο για τις αγορές απευθείας από τα κράτη, το Ταμείο θα έχει δικαιοδοσία να αγοράζει ομόλογα κρατών μελών που ήδη λαμβάνουν δάνεια από την ΕΕ και μόνο στο 50% της συνολικής δημοπρασίας, ενώ θα απαιτείται προηγούμενη έγκριση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το προσχέδιο δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Αμαντέου Αλταφάζ επιβεβαιώνει από τις Βρυξέλλες τη διάσταση απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο και επισημαίνει ότι η απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να είναι πολιτική. Εκφράζοντας την πλουτοκρατία ως τάξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλεί τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να έρθουν σε συμβιβασμό, αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, σημειώνοντας ότι «θετικό αποτέλεσμα θα υπάρξει εάν όλοι διατηρήσουν έναν πνεύμα συμβιβασμού».

Τις ίδιες αγεφύρωτες αντιθέσεις αντανακλά και η στάση της Κομισιόν, η οποία, σύμφωνα με το «Bloomberg», στο προσχέδιο της έκθεσης των αντιπροσώπων της ΕΕ στο κλιμάκιο της τρόικας, συστήνει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα, αλλά διευκρινίζει ότι προϋπόθεση είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ξεκαθαρίζει πως «είναι πολύ πιθανό ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2013 και του 2014». Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρει ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους «πρακτικά έχει περιορισθεί» και σημειώνει ότι η δυναμική του χρέους παραμένει «ανησυχητική».

Εκβιασμοί με την έκτη δόση

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων μερών της τρόικας για τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και σημείωσε ότι το Ταμείο θα εκπονήσει τη δική του σχετική έκθεση για την Ελλάδα - όπως άλλωστε έχει κάνει όλες τις προηγούμενες φορές - η οποία θα τεθεί υπόψη των μελών του ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει υπέρ ή κατά της εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Πάντως, σύμφωνα με το «Reuters», το ΔΝΤ θα εκλάμβανε μια απόφαση της Συνόδου Κορυφής για μεγαλύτερο «κούρεμα» για τους ιδιώτες πιστωτές, ως εξέλιξη που καθιστά το χρέος περισσότερο βιώσιμο και θα ενέκρινε την εκταμίευση του δικού του μεριδίου από την έκτη δόση, πιθανόν το Νοέμβρη. Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και ζητούν να γίνει η ανταλλαγή σε αναγκαστική και όχι εθελοντική βάση.

Τέλος, ενδεικτικό του βαθέματος της κρίσης είναι ότι ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ανακοίνωσε χτες ότι αναμένεται μεγάλη μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2012 (από 1,8% που εκτιμούσε) και 2,9% το 2011 (από 3% που εκτιμούσε).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτίζουν «ιστορίες επιτυχίας» για το κεφάλαιο, φορτώνουν νέα βάρη στο λαό(2017-07-18 00:00:00.0)
Αυξημένοι κίνδυνοι για το ελληνικό ΑΕΠ(2015-07-10 00:00:00.0)
«Οδικός χάρτης» στην υπηρεσία των μονοπωλίων(2014-10-01 00:00:00.0)
Στον πάτο ο λαός ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης(2012-09-15 00:00:00.0)
Σφυροκοπούν τους λαούς καθώς η κρίση βαθαίνει(2011-09-21 00:00:00.0)
Ασίγαστοι ανταγωνισμοί και νέα αντιλαϊκά μέτρα(2011-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ