Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΟΥΛΗ
Μάχη για το λαό μέσα και έξω από τη Βουλή

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Τις βασικές ευθύνες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων τις έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Δηλαδή, οι ανατροπές και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας την οποία από κοινού υλοποιείτε και προωθείτε είναι άμοιρη των ευθυνών; Δεν έχει ευθύνη για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία; Η κατάργηση της σταθερής απασχόλησης, του πενθήμερου, του οκτάωρου, για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία; Βεβαίως έχει τεράστια επίπτωση, γιατί μειώνονται οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές. Με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με τη διεύρυνση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας, με τη μερική απασχόληση, με τις συμβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν σε εισφορές. Να ένας τρόπος με τον οποίο μειώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλος τρόπος είναι η τεράστια μαύρη εργασία η οποία έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια».

Στο άρθρο 37 που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας πως «προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση ότι δήθεν καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις για το καλό των εργαζομένων. Ελεος, ντροπή, μέχρι πού θα φτάσει η υποκρισία! Αυτό εξυπηρετεί μόνον μονοπώλια και καπιταλιστές. Μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος μπορούσε να επιλέξει την καλύτερη σύμβαση. Εσείς έχετε καταργήσει ήδη την ΕΓΣΣΕ, οι εργοδότες τις καταργούν όλες και θεσμοθετείτε προκειμένου με τον κάθε εργοδότη να διαπραγματεύεται ο κάθε εργαζόμενος να είναι μόνος του».

Τη κινδυνολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τις αντιλαϊκές επιλογές, κατήγγειλε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα. Εχει πλούτο που θα μπορούσε να τον καρπωθεί ο ελληνικός λαός με μια πραγματική εξουσία του λαού που θα κοινωνικοποιούσε μέσα παραγωγής και κεντρικό έλεγχο. Παλεύουμε για την αλλαγή αυτού του απάνθρωπου συστήματος που διδάσκει ότι ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου, που διδάσκει το νόμο της ζούγκλας. Αυτό το σύστημα θα το αλλάξει ο ελληνικός λαός με αγώνες οργανωμένους».

Στην πατριδοκαπηλία που ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ως πατριωτικό στοιχείο την στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου, εστίασε την παρέμβαση της η Λιάνα Κανέλλη. Σημείωσε ότι στην συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο «περίσσεψε η κουβέντα για την πατρίδα. Η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη. Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι είναι η πατρίδα» τονίζοντας ότι αυτή η επίκληση γίνεται «χωρίς αιδώ. Σε ένα χώρο που έχει ακουστεί ότι είναι βιολογικό ζήτημα να είσαι Ελληνας». «Οι περίφημες θυσίες του λαού που πιάνουν τόπο δεν είναι απλώς ψέμα, είναι ένα έγκλημα» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Απόστολος Νάνος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ