Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Διδασκόμαστε από τη στάση των αλύγιστων της ταξικής πάλης

Η ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση

Ο Κώστας Παρασκευάς στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Κώστας Παρασκευάς στο βήμα της εκδήλωσης
Στην ομιλία του, πριν από την ανάγνωση της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για την αποκατάσταση του Νίκου Βαβούδη, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τόνισε:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με τις εκδηλώσεις παρουσίασης των αποφάσεων αποκατάστασης, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες υλοποιώντας αποφάσεις που πάρθηκαν στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με θέμα "Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, Β' Τόμος περίοδος 1949 - 1968, Αποκαταστάσεις", τιμά και αποκαθιστά στο Κόμμα τον Νίκο Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Νίκο Βαβούδη, στέλεχος του Κόμματος, και αποκαθιστά πολιτικά τον Αρη Βελουχιώτη, καπετάνιο του ΕΛΑΣ.

Τιμάμε, αποκαθιστούμε και διδασκόμαστε ταυτόχρονα από τη στάση των αλύγιστων της ταξικής πάλης. Στο πρόσωπό τους τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές που πορεύτηκαν ανυποχώρητα και ασυμβίβαστα τη γεμάτη θυσίες, δύσβατη και ηρωική 93χρονη πορεία μαζί με το ΚΚΕ. Επιτελούμε ταυτόχρονα ένα θεμελιακό καθήκον κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος, μελετώντας την Ιστορία του, αντλώντας πείρα από αυτή, να γίνεται καθημερινά πιο ικανό στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Η ίδια η μελέτη της Ιστορίας είναι διαδικασία έμπνευσης για συνειδητή ηρωική δράση, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές των κομμουνιστών. Αυτό είναι που φοβούνται και τρέμουν οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης. Ολοι αυτοί που πολέμησαν και πολεμούν το Κόμμα λυσσασμένα, με όλα τα αθέμιτα μέσα. Η παραχάραξη της πραγματικής Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος ήταν και παραμένει ένα απ' τα όπλα τους.

Σκοπός των αστών ιδεολογικών και πολιτικών αντιπάλων, των κάθε λογής οπορτουνιστών, είναι η συκοφάντηση της πορείας και Ιστορίας του ΚΚΕ, το χτύπημα της επαναστατικής του πολιτικής. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ότι άλλο πράγμα είναι οι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και άλλο το Κόμμα.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά, αξιοποιώντας και αυτή τη δυνατότητα της σημερινής εκδήλωσης για τον Νίκο Βαβούδη: Η όλη αγωνιστική πορεία, προσφορά και θυσία των ηρωικών μορφών που τιμάμε, ούτε διαχωρίστηκε ποτέ, ούτε θα μπορούσε να διαχωριστεί απ' την ιδεολογία, τις αξίες και αρχές του ΚΚΕ, απ' την αγωνιστική του πορεία. Οι ίδιοι πορεύτηκαν ως αλύγιστοι επαναστάτες, γιατί ήταν γέννημα - θρέμμα του ΚΚΕ.

Δράση χωρίς ανάπαυλα σε όλες τις συνθήκες

Ο Νίκος Βαβούδης, ο "Μπολσεβίκος", ήταν μια θρυλική μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ηταν απ' τα στελέχη αυτά που έδρασε χωρίς ανάπαυλα σ' όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης, όπου τον κάλεσε το καθήκον του Κόμματος της Επανάστασης. Στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στην Ισπανία στις διεθνείς ταξιαρχίες, στις παγωμένες στέπες της Σοβιετικής Ενωσης, στα χαρακώματα του μεγάλου πατριωτικού πολέμου. Στη Γιουγκοσλαβία, ξανά στην Ελλάδα.

Δε διαχώριζε τη δράση στην πατρίδα του απ' τη διεθνιστική δράση, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ακριβώς γι' αυτό μπορούσε να μάχεται με γνήσιο τρόπο και για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η υπεράσπισή τους ταυτίζεται με τη διεθνιστική πάλη, είναι μέρος της, γιατί το συμφέρον όλων των προλετάριων όπου Γης είναι κοινό, είναι ένα. Κοινός είναι ο εχθρός.

Ο Νίκος Βαβούδης ανέλαβε κρίσιμες και απόλυτα υπεύθυνες αποστολές, που τις έβγαλε σε πέρας με επιτυχία μέσα στις απερίγραπτα δύσκολες συνθήκες μακρόχρονης βαθιάς παρανομίας, κρατικής βίας και τρομοκρατίας, διώξεων, φυλακίσεων, πολέμου, διαβρωτικής και υπονομευτικής δουλειάς του αντιπάλου, φοβερής ιδεολογικής πίεσης για υποχώρηση και συμβιβασμό. Σ' αυτό το δύσκολο αγώνα κανένας αγωνιστής, κανένα στέλεχος δεν πορεύτηκε μόνο του. Η αλληλεγγύη, η γεμάτη αυτοθυσία συνειδητή δράση, η αναπτυγμένη συλλογικότητα στην υλοποίηση της αποστολής ήταν καθοριστικοί παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμάμε.

Στη δράση του παράνομου μηχανισμού της ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με τον Νίκο Βαβούδη στις συνθήκες της βαθιάς παρανομίας πριν, κατά τη διάρκεια του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ και μετά μέχρι τη σύλληψή τους το 1951, καθοριστική και πολύτιμη συμβολή είχαν οι οικογένειες Καλούμενου και Αργυριάδη.

Η δράση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στα χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού και μετά από αυτόν, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Κόμμα μας. Είναι πηγή έμπνευσης, επαναστατικής επαγρύπνησης και διαπαιδαγώγησης. Είναι ένα σπουδαίο σχολείο για τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών, των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Γι' αυτό και η παράνομη δράση ήταν καρφί στο μάτι του ταξικού αντίπαλου. Συμμόρφωση στην αστική νομιμότητα, αυτήν που τσαλαπατάει τον εργάτη και την εργάτρια, να τι ήθελε και θέλει ο αντίπαλος. Δε θα του γίνει το χατίρι. Δήλωση μετανοίας το ΚΚΕ δεν υπέγραψε και δε θα υπογράψει.

Βαθιά πίστη στο δρόμο της εργατικής τάξης

Ο Νίκος Βαβούδης, ο Γεράσιμος ή Κουφός ή Ιβανόφ 1 και ποιος ξέρει τι άλλο, όπως και οι άλλοι αγωνιστές που πορεύτηκαν τον ίδιο κακοτράχαλο δρόμο της ταξικής πάλης, μας διδάσκουν με το παράδειγμά τους ότι κανένας δε γεννιέται αλύγιστος και ήρωας. Αυτό που δίνει δύναμη, αγωνιστική αξιοπρέπεια, ατσάλινη αντοχή, που ξεπερνά ακόμη και τις φυσικές ανθρώπινες δυνάμεις, είναι η βαθιά πίστη στο δρόμο της εργατικής τάξης. Η βαθιά πίστη και αφοσίωση της ιδεολογίας μας για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα νίκης του τελικού σκοπού για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για την αποκατάσταση στο Κόμμα του Νίκου Βαβούδη συνεχίζουμε με όσα αναφέρονται στην ίδια την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ