Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεθοδεύσεις απεργοσπασίας

Από τη χτεσινή απεργία δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι προσπάθειες δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να τη χτυπήσουν, αλλού προχωρώντας σε απεργοσπασία και αλλού προσπαθώντας να εκφυλίσουν και να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Πουθενά οι δυνάμεις αυτές δεν έδωσαν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας. Απέρριψαν επανειλημμένως τις όποιες προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στον ΟΤΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ χτύπησαν ευθέως την απεργία παίρνοντας απόφαση για στάση εργασίας. Στην Αθήνα συνδικαλιστικά στελέχη αυτών των δυνάμεων έλεγαν στους εργαζόμενους ότι αν απεργήσουν δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά ούτε από την απόφαση του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, ούτε από την απόφαση που είχε ληφθεί σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, προσπάθησαν πολλές φορές να χτυπήσουν την περιφρούρηση της απεργίας στον ΟΤΕ από τις ταξικές δυνάμεις. Κλήθηκε ακόμα και η αστυνομία, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί, ανεπιτυχώς, η απεργιακή φρουρά!

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) μαζί με ταξικές δυνάμεις από άλλους χώρους του δημοσίου έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του Σωματείου Πτυχιούχων Διοικητικών Υπαλλήλων διεκδίκησε με... σθένος το δικαίωμα στην απεργοσπασία χωρίς να ντραπεί να αντιπαρατεθεί για αυτό με την απεργιακή φρουρά! Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠΟΜΕΔΙ Ανατολικής Στερεάς και Νήσων δεν έκανε τίποτε για να προετοιμάσει την απεργία. Ο,τι ακριβώς έγινε και στη ΔΕΗ όπου, επιπλέον, τουλάχιστον σε περιοχές της Μακεδονίας παρατηρήθηκαν φαινόμενα απεργοσπασίας από τοπικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» - πριν λίγες μέρες έκλεισε το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα και συγχωνεύτηκαν το τμήμα Ινοκυστικής και της Μεσογειακής Αναιμίας - η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους χτες το πρωί σε Γενική Συνέλευση, ώστε να φανεί σαν να πήγαν στη δουλειά για να μη χάσουν το μεροκάματο.

Στο Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου πλειοψηφεί η παράταξη «Ενότητα - Πρωτοβουλία» (στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε σε ΔΣ την περασμένη Δευτέρα, να μη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά να κάνουν ολοήμερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο. Πρόταση που καταψήφισαν οι ταξικές δυνάμεις.

Στα Γιάννενα, η πανεργατική απεργία υπονομεύτηκε με ανοιχτή απεργοσπασία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως σε ΠΙΝΔΟ (ΠΑΣΚΕ), ΔΩΔΩΝΗ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) αλλά και στη ΔΕΗ όπου ως άλλοθι προβλήθηκε η μη παραλαβή φαξ για ενημέρωση της απεργίας από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όταν οι ομοϊδεάτες τους στο Εργατικό Κέντρο κήρυξαν, κατά τα άλλα, απεργία και για τις ΔΕΚΟ. Και στη Λάρισα, για μια ακόμα φορά οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, όπως για παράδειγμα στις εφορίες και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ