Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Εργαλείο χειραγώγησης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Την προσφυγή στις κάλπες για δημοσιονομικά θέματα προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική της

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει μέσω δημοψηφίσματος να «νομιμοποιήσει» με εκβιαστικά διλήμματα τη βάρβαρη πολιτική της και τα προαποφασισμένα αντιδραστικά μέτρα που εφαρμόζει, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εσωτερικών, τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και με διαδοχικές συνεντεύξεις που έδωσε χτες, είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στο 2011, με θέμα που θα αφορά «τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος «δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα», αφού, όπως ανέφερε, προέχει η «διαχείριση της οικονομικής κρίσης και η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου» και ότι αν τελικά διεξαχθεί θα έχει θέμα «μείζονος εθνικής σημασίας». Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο Ηλ. Μόσιαλος σημείωσε ότι το «δημοψήφισμα μπορεί να γίνει μέσα στο 2011», ενώ δεν απέκλεισε το θέμα του δημοψηφίσματος, που θα αφορά ερώτημα «εθνικού ενδιαφέροντος», να συνδέεται και με ένα κεντρικό θέμα της οικονομίας.

Ξεκάθαρος για τους στόχους της κυβέρνησης ήταν ο Χ. Καστανίδης και στην παρέμβασή του στη Βουλή. Είπε ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει με το δημοψήφισμα ερώτημα για περιφερειακά θέματα, αλλά για ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας». Σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του («Αθήνα 9,84» - «Βήμα Fm»), είπε ακόμα ότι το δημοψήφισμα θα γίνει εντός του 2011, ότι το ερώτημα θα είναι «θέμα αιχμής», αλλά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί δίλημμα "ευρώ ή δραχμή"».

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν το θέμα του δημοψηφίσματος θα αφορά την οικονομική κρίση, απάντησε «βεβαιότατα» και προσπάθησε να προσδώσει χαρακτήρα γενικευμένης πολιτικής αναμέτρησης, λέγοντας ότι τα δημοψηφίσματα θα γίνουν «με τους όρους που διεξάγονται οι εθνικές εκλογές». Ανακοίνωσε, τέλος, ότι ετοιμάζεται άμεσα να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Αντιδραστικές στοχεύσεις

Από τη χτεσινή συνεδρίαση απείχε το ΚΚΕ, αφού ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Σπ. Χαλβατζής δήλωσε πως «επειδή σήμερα (σ.σ. χτες) υπάρχει η πανυπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ και επειδή θεωρούμε ότι και όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής ανήκουν σε αυτό το χώρο, εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα πάρουμε μέρος στη συνέχεια της συζήτησης όπως και στις συζητήσεις στις επιτροπές. Θα αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση προχτές το βράδυ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε αναφορικά με το νομοσχέδιο ότι «η πρωτοβουλία σας δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, με τις εργατικές απαιτήσεις, με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν έχει σχέση με την ουσιαστική έκφραση γνώμης. Δεν έχει ουσιαστική σχέση με τη δημοκρατία» καθώς «όλη αυτή η επιχείρηση είναι και αποπροσανατολισμός».

Πρόσθεσε πως «η δράση αυτή εντάσσεται και στην προώθηση της πολιτικής σας για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Και θέλετε στα πλαίσια της ταξικής πολιτικής των οργάνων της ΕΕ να μετατρέψετε τα πολιτικά κόμματα σε οργανισμούς, σε μηχανισμούς εναρμονισμένους με την κυρίαρχη αστική πολιτική. Σας δηλώνουμε πως σε ό,τι αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν θα το καταφέρετε».

Επίσης ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε πως «η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα δημοψηφίσματα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από την εκάστοτε κυβερνητική ηγεσία», σημειώνοντας πως «είστε ικανοί να κάμετε δημοψηφίσματα τα οποία θα έχουν εγκληματικό χαρακτήρα. Μπορεί να ζητήσετε να καταργηθούν και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Τα άλλα κόμματα

Τοποθετούμενος στη Βουλή για τα δημοψηφίσματα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η διενέργειά τους ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρώτα «συνθήκες ομαλότητας». Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο εισηγητής της έκανε λόγο την Τρίτη για «άκαιρο νομοσχέδιο», ενώ από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ., ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον Χ. Καστανίδη να δεσμευθεί ότι «η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αντίθετο από αυτό που θα υποστηρίξει». Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής «δημοκρατική διέξοδο» με εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ