Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τις ανατροπές και παζαρεύει το «κούρεμα»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο φόντο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Η αναδιάρθρωση του χρέους της πλουτοκρατίας ισοδυναμεί με ελεγχόμενη χρεοκοπία, από την οποία ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα γίνει το «κούρεμα» και το... βάθος που θα έχει
Η αναδιάρθρωση του χρέους της πλουτοκρατίας ισοδυναμεί με ελεγχόμενη χρεοκοπία, από την οποία ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα γίνει το «κούρεμα» και το... βάθος που θα έχει
Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών και την κλιμάκωση της φορολεηλασίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δρομολογεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του, στο φόντο της χρεοκοπίας, που είναι ανεξέλεγκτη για το λαό.

Σε χτεσινές διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, εξετάστηκε η πορεία και η υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων, καθώς και η στάση της κυβέρνησης ενόψει των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτώβρη, όπου - βάσει όλων των ενδείξεων - θα επανεξεταστεί η συμφωνία της 21ης Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε χτες σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Στη σύσκεψη, ο Ευαγ. Βενιζέλος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του «Γιουρογκρούπ» και τη μετάθεση της καταβολής της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ για τα μέσα Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν πιστά οι πρόσφατες αποφάσεις και όλα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για τροποποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιούλη στη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για αλλαγές στην ενδοκαπιταλιστική συμφωνία, μέσω της οποίας δρομολογούνταν ελεγχόμενα το σενάριο της ήπιας ελληνικής χρεοκοπίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος σημείωσε: «Αν υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις σε θεσμικό επίπεδο, θα τοποθετηθεί και η ελληνική κυβέρνηση (...) αν υπάρξουν επίσημες προτάσεις, προφανώς και είμαστε προετοιμασμένοι να τις συζητήσουμε».

Με αφορμή εξάλλου την επίσκεψη του Γερμανού αξιωματούχου, ο οποίος θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες, έγινε χτες σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των υπουργών Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Μόσιαλου, Φ. Σαχινίδη και Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Αμέσως μετά, ο Μ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα της ενέργειας».

Το «ενδιαφέρον» των γερμανικών μονοπωλίων επεκτείνεται και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, με στόχο εξαγορά υποδομών και κρατικών επιχειρήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα «θα στείλει στην κυβέρνηση της Γερμανίας τους άξονες και τις προτεραιότητες για τη διμερή συνεργασία, σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας στα θέματα, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορολογικά, διοικητική μεταρρύθμιση, ασφαλιστικά ταμεία, σύστημα υγείας». Τομείς που το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει αντιδραστικές ανατροπές.

Απολύσεις στα υπουργεία

Η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο στενό δημόσιο τομέα εξετάστηκε χτες σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Ευαγ. Βενιζέλου και του Δ. Ρέππα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα υποχρεούνται όλα τα υπουργεία «να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους». Η μείωση των δομών των υπουργείων θα οδηγήσει στην απόλυση μέσω της εργασιακής εφεδρείας χιλιάδων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα. Μάλιστα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με επιστολή του προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει ζητήσει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία κατά υπουργείο.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης οι τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα φέρει μειώσεις μισθών μέχρι και 40%, την υπαγωγή 30.000 δημοσίων υπαλλήλων στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς και τα μέτρα που θα επιφέρουν τις μειώσεις των συντάξεων. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη, όπου σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο «θα συζητηθούν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της κατάρτισης». Επίσης, θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, για το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ