Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζική η παρουσία των μαθητών

Στις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ξεχωριστή και μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών που έκαναν καταλήψεις και αποχές, διεκδικώντας ένα σχολείο με βιβλία και με καθηγητές.

Στην Αθήνα, γεμάτη «ζωντάνια» η συμμετοχή των μαθητών, από σχολεία του Κολωνού, των Σεπολίων, του Περιστερίου, του Μενιδίου, της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, των Ανω Λιοσίων, από νυχτερινό λύκειο της Δραπετσώνας και άλλες λαϊκές συνοικίες. Δεν σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα όπως «στους δρόμους, στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές», ενώ το πανό του ΣΑΣΑ έγραφε: «Θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, όπου στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα του Βενιζέλου αντάμωσαν οι μαθητές που ξεκίνησαν μαζικά από το 23ο Λύκειο και το Πειραματικό Θεσσαλονίκης, από το 1ο γυμνάσιο Ευόσμου και το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού, από τα Λύκεια Τριλόφου και Καλοχωρίου. «Δεν έχω καθόλου λεφτά, Παπανδρέου τα πήρες κι αυτά, το έχεις βάλει σου λέω σκοπό να με κάνεις εργάτη φθηνό», τραγουδούσαν ενώ με τα πανό και τα συνθήματά τους απαιτούσαν βιβλία και δωρεάν παιδεία.

Στην Πάτρα, το μπλοκ των μαθητών ήταν ιδιαίτερα μαζικό στη συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου και στην πορεία που ακολούθησε. Από νωρίς το πρωί σε πολλά σχολεία στήθηκαν απεργιακές φρουρές με αποτέλεσμα μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση.

Με το τεράστιο πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ιωαννίνων στην κεφαλή της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, μαθητές από 6 γυμνάσια, 2 Λύκεια και 3 ΕΠΑΛ κατέβηκαν μαζικά στο δρόμο διαδηλώνοντας μαζί με απεργούς εργάτες, φοιτητές και συνταξιούχους για το λαϊκό δικαίωμα της δωρεάν μόρφωσης. Με το τύμπανο να δίνει τον ρυθμό, την εφευρετικότητα των συνθημάτων, τον ζωντανό αγωνιστικό τους παλμό, έκλεψαν τα βλέμματα όλων. Μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης έγινε Συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα όπου εκλέχθηκε Γραμματεία από 10 σχολεία και οι αντιπρόσωποι που θα συμμετάχουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό. Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην Κέρκυρα.

Στην Κοζάνη, κλίμα ξεσηκωμού στο κέντρο της πόλης δημιούργησαν με τη ζωντάνια τους οι μαθητές. Στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν μαζικά και συγκροτημένα μαθητές γυμνασίου από το 2ο, 4ο, 5ο, 6ο, Πειραματικό και Βαλταδόρειο, καθώς και οι μαθητές του 2ου Λυκείου. Επίσης και στην Ξάνθη, οι μαθητές της ΕΠΑΣ και του 2ου και 3ου γυμνασίου πήραν τη θέση τους στο πλάι των εργαζομένων. Μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και σε Λάρισα, Μυτιλήνη, Χίο, Κεφαλονιά, Σιάτιστα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν να μην καταργηθεί κανένα Λύκειο(2024-01-09 00:00:00.0)
«Βράζει» η οργή σε σχολεία και σχολές(2023-03-08 00:00:00.0)
Χιλιάδες μαθητές φώναξαν: «Το σχολείο που εξοντώνει θα το αλλάξουμε!»(2019-11-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν οργανωμένα οι μαθητές(2014-11-29 00:00:00.0)
Παράσταση σε σχολείο(2010-02-12 00:00:00.0)
Πανελλαδική - παλλαϊκή κινητοποίηση αύριο(1998-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ