Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ
Εριδες για τα μάτια της ντόπιας πλουτοκρατίας

Διεκδικεί ο καθένας για τον εαυτό του την πατρότητα ενός ακόμα μηχανισμού που θα ωφελήσει μόνο το κεφάλαιο

Τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί ο λαός από το ευρωομόλογο που απεργάζονται οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μόνη κερδισμένη θα είναι και πάλι η ντόπια πλουτοκρατία

Eurokinissi

Τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί ο λαός από το ευρωομόλογο που απεργάζονται οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μόνη κερδισμένη θα είναι και πάλι η ντόπια πλουτοκρατία
Με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στο ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιζητά τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται για την πατρότητα της ιδέας του ευρωομολόγου, επιδιώκοντας πίσω από κούφιες αντιπαραθέσεις να κρύψουν ότι μια πιθανή έκδοσή του θα συνοδευτεί από τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων «δημοσιονομικών κανόνων» και την επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων σε βάρος του λαού. Από κοντά, και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει τα αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ζητώντας και αυτός ευρωομόλογο και μεγαλύτερο ρόλο της ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης. Υπέρ του ευρωομόλογου τάσσεται η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει να γίνει Σύνοδος Κορυφής στη Αθήνα.

Η πλήρης σύμπλευση των εταίρων του δικομματισμού για την έκδοση ευρωομολόγου αντανακλά τη κοινή στρατηγική τους στόχευση να εξασφαλίσουν νέα δάνεια για το μεγάλο κεφάλαιο, με εχέγγυο το παραπέρα ξεκλήρισμα των λαϊκών δικαιωμάτων. Ηδη, μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης, η ανακίνηση του θέματος των ευρωομολόγων συνδέεται άρρηκτα με τη «ενοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής» και την υιοθέτηση νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, που υπαγορεύονται από το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

«Χαιρόμαστε που η ΝΔ αποδέχεται την ορθότητα της λύσης του ευρωομολόγου, για την οποία αγωνίζεται επί δύο χρόνια διεθνώς ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγ. Τόλκας, μια μέρα μετά τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που τάσσονταν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. Ο ίδιος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να προωθήσει την ιδέα του ευρωομολόγου», ειδικότερα όπως υποστήριξε «στον πολιτικό χώρο όπου συναντά τη μεγαλύτερη αντίσταση, δηλαδή στους κόλπους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Φιλελευθέρων».

Ο Αγ. Τόλκας προσπάθησε, ταυτόχρονα, να συντηρήσει τη δικομματική κοκορομαχία, λέγοντας ότι «η ΝΔ, εσχάτως, προσπαθεί με εμφανή αγωνία να καρπωθεί την πατρότητα της ιδέας για έκδοση ευρωομολόγου». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «από το Δεκέμβριο του 2009, ο πρωθυπουργός διατύπωσε δημοσίως την ανάγκη θέσπισης ευρωομολόγου» και «το Δεκέμβριο του 2010 συγκρότησε σχετική Επιτροπή υπό την βουλευτή και πρώην επίτροπο στην ΕΕ, Βάσω Παπανδρέου». Συνεχίζοντας το χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «ο κ. Τόλκας απέδειξε ότι είναι άξιος κλώνος του κ. Μόσιαλου. Ο κόσμος, όμως, ξέρει ποιος αγωνίζεται και ποιος λέει "ναι σε όλα"».

Χτες, εξάλλου, η «Ομάδα των "Σοσιαλιστών" και "Δημοκρατών"» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την έκδοση ευρωομολόγου και τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών». Επί της ουσίας, ζητούν τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού» ΔΝΤ, που θα δανείζει μέσω ευρωομολόγων τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ, θεσπίζοντας αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ