Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παπαγάλοι αντιδραστικών επιλογών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος, με τον οποίο ορισμένοι κραγμένοι προπαγανδιστές των πιο ακραίων αντιδραστικών επιλογών, χρησιμοποιούν το ψέμα και την απάτη, μόνο και μόνο για να βγάλουν λάδι το κάθε αντιλαϊκό μέτρο.

Ενα απλό παράδειγμα: Προχτές, στο βραδινό δελτίο του ΑΛΤΕΡ, ο γνωστός Κώνστας, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στους «γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών», οι οποίοι, υποτίθεται, πρότειναν την αύξηση του ΦΠΑ, ως ...«ισοδύναμο για τη μη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης».

Το 'πε ο τύπος με τη σοβαροφάνεια που τον διακρίνει και με ύφος που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση και το θέμα έκλεισε εκεί.

Ομως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού η επιβολή «ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, συνολικής απόδοσης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ», προβλέπεται από το 4ο παράρτημα του μνημονίου που υπέγραψε πέρσι η κυβέρνηση με ΕΕ - ΔΝΤ, μέτρο που σύμφωνα με το μνημόνιο από την αρχή σχεδιάστηκε να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη του 2011.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι από την επόμενη χρονιά, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι ειδικοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Εικονικές αντιθέσεις...

Τα συμφέροντα των οδηγών στα ταξί, έρχεται δήθεν να υπερασπίσει η κυβέρνηση, με την εφαρμογή της «απελευθέρωσης» και σε αυτό το επάγγελμα. Τον έπιασε ο «πόνος» τον υπουργό υποδομών, Γ. Ραγκούση, για τους οδηγούς, που δουλεύουν ακόμη και 12 ώρες ανασφάλιστοι και οι οποίοι - σύμφωνα με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα - είναι και... σύμμαχοι των «δυνάμεων του τουρισμού». Το γεγονός ότι τα μονοπώλια του τουρισμού - οι «σύμμαχοι» των οδηγών, δηλαδή - έχουν επιβάλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους ανασφάλιστους εργαζόμενους που απασχολούν, εξαναγκάζοντάς τους το πρωί να δουλεύουν οδηγοί, το μεσημέρι σερβιτόροι και το βράδυ να πλένουν κλινοσκεπάσματα, ο υπουργός φυσικά και δεν το γνωρίζει. Προσπαθεί, όμως, για πολλοστή φορά, να δημιουργήσει μια εικονική αντίθεση μεταξύ οδηγών και αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων, μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα. Γιατί εξαίρεση είναι η περίπου μια «ντουζίνα» «μαντράδων» και μερικών ακόμη, που δεν εργάζονται αλλά χρησιμοποιούν αυτήν την ιδιοκτησία ως επένδυση και εισπράττουν, εκμεταλλευόμενοι την εργατική δύναμη των οδηγών που έχουν υπό τη δούλεψή τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών ταξιτζήδων που δουλεύουν οι ίδιοι 12ωρα πάνω στο τιμόνι, 28 μέρες το μήνα. Ακόμη περισσότερο, «ξεχνά» ο υπουργός τούς πάνω από 12.000 χρεωμένους «ιδιοκτήτες» ταξί - 20.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας - που και την κυριότητα της άδειας δεν έχουν ακόμη στο όνομά τους και τα σπίτια τους υποθήκευσαν σε κάποια τράπεζα έναντι του ποσού της άδειας.

... και οι πραγματικοί σύμμαχοι

Αδεια, που σημειωτέον μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε εκτοξευθεί στις 220.000 ευρώ. Δεν είναι, δηλαδή, ούτε καν τυπικά ιδιοκτήτες, αλλά οδηγοί στη «δούλεψη» των τραπεζών, που πολλές φορές είναι και ανασφάλιστοι, ακριβώς επειδή, λόγω της πτώσης του μεροκάματου και των υψηλών εξόδων, αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Ισως να πρόφταιναν, να γίνουν μικροϊδιοκτήτες, αν δεν προλάβαινε αυτήν την ψευδαίσθηση να τους τη διαλύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο νόμος περί «απελευθέρωσης» των «κλειστών» επαγγελμάτων, εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της, που ως στόχο έχει να «ξεμπερδεύει» άμεσα, μια και καλή, με τον μικρό ιδιοκτήτη και παραγωγό από κάθε κλάδο της οικονομίας, προς όφελος των πιο πιστών της συμμάχων, των μονοπωλίων. Κι επί του προκειμένου, των μονοπωλίων του τουριστικού τομέα. Γιατί, στο τέλος, η μόνη συμμαχία που μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών, είναι κατ' αρχάς η μεταξύ τους συμμαχία ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μεγάλων εταιρειών και σε αυτόν τον κλάδο και μαζί με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να παλέψουν ενάντια στην καταστροφή και τη φτώχεια, που φέρνουν στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τα μέτρα της κυβέρνησης για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Επίθεση στους συνταξιούχους

Δύο φορές - μία στην εφημερίδα «Το Βήμα» και μία στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» - μέσα σε λίγες μέρες, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, επανέλαβε πως από τις αρχές του 2012 θα υπάρξει νέο τσεκούρωμα στις επικουρικές συντάξεις. Και μιλάμε για «νέο», διότι, ένα πρώτο «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων θα ισχύσει από 1η Σεπτέμβρη με την επιβολή της «ειδικής εισφοράς» - όπως την ονομάζει η κυβέρνηση - ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα «θύματα» αυτής της πρώτης μείωσης υπολογίζονται σε περίπου 350.000 συνταξιούχους. Ομως, το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, που άνοιξε και πάλι η ηγεσία του υπουργείου, αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση, δείχνοντας το πιο σκληρό και το πλέον αποκρουστικό πολιτικό της πρόσωπο έχει σαλπίσει «κατά μέτωπον» επίθεση απέναντι σε χιλιάδες συνταξιούχους. Ηδη, από 1η Αυγούστου επιβλήθηκε το νέο χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων μέχρι και 14%. Την ίδια μέρα, επιβλήθηκε πρόσθετη «εισφορά» για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι μέχρι 60 ετών και φτάνει στο 10%. Επίσης, μείωσε τις συντάξεις των συνταξιούχων ναυτεργατών κατά 6%, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους. «Μαχαίρι» έπεσε και στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους των οποίων το εισόδημα (το 70% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις πείνας) συμπληρωνόταν με ένα μικρό ποσό. Μειώνοντας ακόμη και τις αναπηρικές συντάξεις, αφού γι' αυτές, στο «μεσοπρόθεσμο» προβλέπεται για την πενταετία 2011-2015 «κούρεμα» κατά 625 εκατομμύρια ευρώ. Χαράτσι μέχρι και 80% επιβάλλεται, τέλος, και στις συντάξεις των περιθαλπομένων σε δημόσια ιδρύματα.

Σε όλα αυτά τα μέτρα αξίζει να προστεθεί ότι για το ΙΚΑ, στην πενταετία 2011 - 2015, το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις θα μειωθεί κατά 8,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, για την ίδια περίοδο οι περικοπές θα αγγίζουν τα 2,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι απώλειες στις συντάξεις για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, την επόμενη πενταετία, ως αποτέλεσμα του νέου νόμου, θα φτάσουν τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, συνεπώς, για μια πρωτόγνωρη επίθεση, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη δυσβάσταχτη μείωση των συντάξεων, σε τέτοιο βαθμό που όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι θα δυσκολεύονται ακόμη και να ζήσουν. Οι περικοπές αυτές, μάλιστα, θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα χαράτσια πάνω στις συντάξεις, που ισχύουν με βάση το πρώτο μνημόνιο.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι από αυτήν την ανελέητη επίθεση στις συντάξεις δε θα ξεφύγει κανένας συνταξιούχος. Η επίθεση αυτή, αν και γίνεται στο όνομα του «να σωθούν τα Ταμεία», όχι μόνο δεν τα διασφαλίζει, αλλά αντιθέτως εγγυάται πως όλες οι επόμενες γενιές συνταξιούχων - δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι - θα παίρνουν συντάξεις πείνας, στην ουσία «βοηθήματα» και όχι μια αξιοπρεπή σύνταξη. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία, με την ενεργό στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, πρέπει να υπάρξει συντριπτική απάντηση. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να μην αφήσουν να περάσει η επιδιωκόμενη συντριβή της ζωής τους. Ο «λογαριασμός» δεν είναι δικός τους, κι ας προσπαθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου να τους τον φορτώσουν.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Ανάπτυξη μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΞΗΣΗ 10% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ για φέτος διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Να υποθέσουμε ότι μετά από αυτό το στοιχείο θα πάρουν ...10% αύξηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό;

Προφανώς όχι, μια και οι πολυεθνικές του τουρισμού αντιλαμβάνονται το μέλλον του κλάδου χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση και με φτηνό εργατικό δυναμικό.

Απλά, για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς εννοούν την «ανάπτυξη» (και) στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΗ η ανάλυση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον για τις συγκρούσεις στο Λονδίνο. Πρόκειται, λέει, για ...«καθαρή εγκληματικότητα».

Ακόμη και αν ήταν έτσι, η εγκληματικότητα κατά τη γνώμη του δεν έχει κοινωνικά αίτια; Είναι ...φυσικό φαινόμενο, όπως η βροχή και το χιόνι;

Δε σχετίζεται με τη φτώχεια, την ανεργία, τη λιτότητα; Ολα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν την επίσημη πολιτική (και) της βρετανικής κυβέρνησης, όπως και κάθε άλλης στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι - για την ώρα - στην υπόθεση δεν πρόκειται να αναμιχθεί ο στρατός (ο οποίος προφανώς είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο), ενώ η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στη Βρετανία ονομάζεται «Κόμπρα»!

Ετσι, για να έχουμε μια καλή εικόνα και της ουσίας και της αισθητικής των κατασταλτικών μηχανισμών που διακριτικά έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ με στόχο τον ...εσωτερικό εχθρό (δηλαδή το λαό) στο όνομα της τρομοκρατίας.

Και για να δουν κάποιοι κάτω από άλλο πρίσμα τις περίφημες ασκήσεις εναντίον διαδηλωτών, που κατά καιρούς κάνει ο ελληνικός στρατός, για τις οποίες το υπουργείο Αμυνας μας διαβεβαιώνει ότι δεν αφορούν την Ελλάδα.

Σας θυμίζουμε, μάλιστα, ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (όπως επιθυμεί να λέγεται) μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «αισθητική» των λουκέτων τους μάρανε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφίσα για τη ...«βελτίωση της αισθητικής εικόνας που παρουσιάζουν τα κλειστά μαγαζιά», υλοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η διατύπωση στη σχετική ανακοίνωση είναι από μόνη της αρκούντως γλαφυρή και με το παραπάνω εξωφρενική, γι' αυτό την παραθέτουμε αυτούσια: «Με αυτή την αφίσα η καταθλιπτική εικόνα των κλειστών καταστημάτων αλλάζει. Χρησιμοποιούμε μια ενδιαφέρουσα γυναίκα (έτσι ώστε να τονωθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα) η οποία μάς ρωτάει: μήπως εδώ βρίσκεται το νέο σου μαγαζί; Μια αφίσα που ομορφαίνει, παρακινεί προς ενοικίαση και σίγουρα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα στην εικόνα ενός κλειστού μαγαζιού»!!! Εν ολίγοις, το πρόβλημα των κλειστών μαγαζιών και των χιλιάδων άνεργων αυτοαπασχολούμενων είναι... αισθητικό! Προκαλεί «κατάθλιψη», που αλλάζει με την αφίσα μιας ωραίας γυναικείας παρουσίας. Επιπλέον, μια τέτοια φωτογραφία με τη συγκεκριμένη φιγούρα έλειπε για την «τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας» και για να παρακινήσει κάποιον να ανοίξει ένα μαγαζί! Θα μπορούσαν να είναι γελοίοι, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι και προκλητικοί και χυδαία αποπροσανατολιστικοί.

Στο ΝΑΤΟ η πραγματική αιτία...

Οι επιπτώσεις στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της πρόσδεσής τους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και δόγματα, είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων στην επάνδρωση των στρατιωτικών μονάδων και όχι η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, η οποία βρίσκεται σε μια πορεία διαρκούς απαξίωσης και υποβάθμισης. Το ότι έρχεται τώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, και δηλώνει πως «ήταν λάθος η μείωση της θητείας και οι συνεχείς προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών» δεν αποτελεί αυτοκριτική, αλλά έρχεται να συσκοτίσει παραπέρα τα πράγματα, καθώς ούτε στο ελάχιστο δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μόνο για καθαρά οικονομικούς λόγους διατυπώνονται αυτές οι εκτιμήσεις, αφού οι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες κοστίζουν και μια ενδεχόμενη μείωση του αριθμού τους μετράει στη μείωση του αριθμού των μισθοδοτούμενων από το ελληνικό Δημόσιο (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Γεγονός, επίσης, είναι ότι τόσο η μείωση της θητείας, όσο και οι προσλήψεις μόνιμων οπλιτών έγιναν σε εφαρμογή της κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για σταδιακή κατάργηση της στράτευσης των νέων και αντικατάσταση των στρατευσίμων από επαγγελματίες οπλίτες και ήδη χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.

... γι' αυτό και η συγκάλυψη μέσω θητείας

Η χαμηλή επάνδρωση των μονάδων, αλλά και η ελλιπής στελέχωση των οπλικών συστημάτων που είναι στοιβαγμένα στις αποθήκες, είναι το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών και δεν είναι συνέπεια της μείωσης της θητείας. Είναι το αποτέλεσμα της υποβάθμισης της προσφοράς και του έργου του στρατευμένου νέου και της αντικατάστασής του από τάχα «επαγγελματίες» στρατιώτες. Είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί η υιοθέτηση των ιμπεριαλιστικών δογμάτων και η ακόμα πιο σφιχτή πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Απόρροια αυτών των στρατηγικών επιλογών είναι η συνεχής ενίσχυση των εξοπλισμών με βάση τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις και μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες. Εξοπλισμοί που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα στην παγκόσμια κατάταξη των εισαγωγέων οπλικών συστημάτων, κατέχοντας το 4% της παγκόσμιας «πίτας» των όπλων που εξάγονται σε όλες τις χώρες. Την ίδια ώρα, οπλικά συστήματα παραμένουν ανενεργά και σαπίζουν, ενώ για τις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές η Ελλάδα διαθέτει σε ετήσια βάση περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης σε μόνιμη βάση 2.000-3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι περισσότεροι επαγγελματίες οπλίτες, υπηρετούν σε αυτές τις αποστολές εκτός ελληνικών συνόρων και ακριβοπληρώνονται διαμορφώνοντας έτσι συνειδήσεις μισθοφόρων της «λεγεώνας των ξένων». Εφόσον όλα αυτά μένουν ακλόνητα, είναι κούφια λόγια και στάχτη στα μάτια τα όσα αναφέρει ο υπουργός πως «οι πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκαν στην υπηρεσία του συγκυριακού εντυπωσιασμού και της κομματικής εκμετάλλευσης» και πως «σήμερα καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις συνέπειες αυτών των κοντόφθαλμων επιλογών». Η μόνη επιλογή που θα υπηρετούσε τις αμυντικές και άλλες ανάγκες της χώρας είναι η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτό, όμως, είναι υπόθεση του λαού.

Πληθαίνουμε...

Εκανε την έκπληξη ο μικρός Εκτορας και με μιαν αιφνιδιαστική κίνηση τη Δευτέρα 8/8 το βράδυ αποφάσισε να βγει από την κοιλίτσα της μαμάς μια μέρα νωρίτερα από το καθορισμένο ιατρικό ραντεβού! Ετσι, οι αγαπημένοι μας σύντροφοι και συνάδελφοι Αναστασία Μοσχόβου και Γιώργος Ελταχήρ κρατούν αγκαλιά τους από χτες έναν υγιέστατο, μαλλιαρό, ψηλό αγόραρο που ζυγίζει ήδη 3.800 κιλά.

Εμείς όλοι στον «Ριζοσπάστη» τους ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να τους ζήσει, να είναι υγιής, καλότυχος και να χαίρονται την όμορφη οικογένειά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Φάρμακο» η ανατροπή

Οι κομμουνιστές είχαν προειδοποιήσει από την αρχή. Τα κοινωνικο-οικονομικά αδιέξοδα που σωρευτικά έχει δημιουργήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι αντιθέσεις που διέπουν το σύγχρονο καπιταλισμό πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί αυτή η οικονομική κρίση. Και ενώ οι ...επαΐοντες αναζητούν ακόμα το ...«φάρμακο», τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

Εχοντας πάντα υπόψη τους τον εφιάλτη των οικονομικών κρίσεων, οι αστοί και τα επιτελεία τους έκαναν πάντοτε τα πάντα, για να αποτρέψουν το ξέσπασμά τους, ή να καθυστερήσουν την εκδήλωσή τους. Ανέκαθεν γνώριζαν ότι οι κρίσεις διακόπτουν την αδιάλειπτη κερδοφορία των επιχειρήσεών τους, εντείνουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, απειλούν τις επιχειρήσεις με οριστικό κλείσιμο. Για να διατηρούν όσο γίνεται περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες για τα επιχειρηματικά κεφάλαια, πάντα προωθούσαν μέτρα και πολιτικές, που κύριο στόχο είχαν τους εργαζόμενους, τις αμοιβές και τις κατακτήσεις τους. Παράλληλα, όμως, αξιοποιούσαν και άλλα εργαλεία, τα οποία λειτούργησαν ως μέσα παρέμβασης στον οικονομικό κύκλο, με στόχο να αποσοβηθούν οι οικονομικές κρίσεις, που, εν δυνάμει, ήταν πάντοτε παρούσες.

Τα μέτρα του λεγόμενου προστατευτισμού, τα τέλη εμπορίου και οι δασμοί στις εισαγωγές, οι ρυθμίσεις για την ελεγχόμενη κίνηση κεφαλαίων, οι κρατικές παρεμβάσεις ακόμα και για τον προσδιορισμό των τιμών πώλησης μιας σειράς προϊόντων, όλα αυτά ήταν εργαλεία, που εξασφάλιζαν, σε μιαν ορισμένη εποχή, θετικούς δείκτες ανάπτυξης και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εργαλεία που τότε στήριξαν τη συσσώρευση του κεφαλαίου και την επικράτηση διαφόρων επιχειρηματικών ομάδων. Τον ίδιο ακριβώς ρόλο, προς όφελος αυτών των ίδιων και άλλων ομάδων, έπαιξε και το άλλο «φάρμακο», οι ρυθμίσεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση των αγορών και της κίνησης των κεφαλαίων, παρά το γεγονός ότι φαινομενικά κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Η βέβαιη «ανάσα» που δόθηκε στο σύστημα για να επιμηκύνει την περίοδο της υψηλής συγκυρίας, ήταν η ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και το «άνοιγμα προς τον έξω κόσμο» της Κίνας, που τελικά λειτούργησε ως το σύγχρονο Ελντοράντο για τους κεφαλαιοκράτες - άρπαγες του πλούτου που παράγουν οι λαοί.

Κάπως έτσι και συνθλίβοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ολόκληρη η τελευταία εικοσαετία - εικοσιπενταετία ήταν περίοδος ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας, ασύλληπτης συσσώρευσης κεφαλαίων, πρωτοφανούς συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Φτάσαμε έτσι στο σημείο κάποιοι να φανταστούν - και κάποιοι άλλοι να τους πιστέψουν - ότι ο καπιταλισμός βρήκε το «φάρμακό» του και ξεπέρασε τη νομοτέλεια των οικονομικών κρίσεων. Τώρα, που για τρία ολόκληρα χρόνια διαψεύδονται, αναζητούν νέα γιατροσόφια για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να σώσουν το σύστημα.

Οι αντιφάσεις, οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, που τόσα χρόνια αναπαράγονταν καμουφλαρισμένα κάτω από την ευφορία της μεγάλης κερδοφορίας, τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια με εκρηκτικό τρόπο. Ποτέ, σ' ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο, οικονομική κρίση δεν αγκάλιασε τόσο μεγάλη χρονική περίοδο και δεν κόστισε τόσο πολύ σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της αδυναμίας των αστών, που, μην έχοντας πλέον άλλα «φάρμακα» στη διάθεσή τους, εντείνουν ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά τους, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του καπιταλιστικού κόσμου. Αποδεικνύουν έτσι το πόσο σάπιο, αντιδραστικό και ιστορικά ξεπερασμένο είναι το σύστημά τους, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για κλιμάκωση της λαϊκής πάλης στην κατεύθυνση της ανατροπής του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ