Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επίθεση στους συνταξιούχους

Δύο φορές - μία στην εφημερίδα «Το Βήμα» και μία στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» - μέσα σε λίγες μέρες, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, επανέλαβε πως από τις αρχές του 2012 θα υπάρξει νέο τσεκούρωμα στις επικουρικές συντάξεις. Και μιλάμε για «νέο», διότι, ένα πρώτο «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων θα ισχύσει από 1η Σεπτέμβρη με την επιβολή της «ειδικής εισφοράς» - όπως την ονομάζει η κυβέρνηση - ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα «θύματα» αυτής της πρώτης μείωσης υπολογίζονται σε περίπου 350.000 συνταξιούχους. Ομως, το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, που άνοιξε και πάλι η ηγεσία του υπουργείου, αποτελεί ένα μόνο μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση, δείχνοντας το πιο σκληρό και το πλέον αποκρουστικό πολιτικό της πρόσωπο έχει σαλπίσει «κατά μέτωπον» επίθεση απέναντι σε χιλιάδες συνταξιούχους. Ηδη, από 1η Αυγούστου επιβλήθηκε το νέο χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων μέχρι και 14%. Την ίδια μέρα, επιβλήθηκε πρόσθετη «εισφορά» για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι μέχρι 60 ετών και φτάνει στο 10%. Επίσης, μείωσε τις συντάξεις των συνταξιούχων ναυτεργατών κατά 6%, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους. «Μαχαίρι» έπεσε και στο ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους των οποίων το εισόδημα (το 70% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις πείνας) συμπληρωνόταν με ένα μικρό ποσό. Μειώνοντας ακόμη και τις αναπηρικές συντάξεις, αφού γι' αυτές, στο «μεσοπρόθεσμο» προβλέπεται για την πενταετία 2011-2015 «κούρεμα» κατά 625 εκατομμύρια ευρώ. Χαράτσι μέχρι και 80% επιβάλλεται, τέλος, και στις συντάξεις των περιθαλπομένων σε δημόσια ιδρύματα.

Σε όλα αυτά τα μέτρα αξίζει να προστεθεί ότι για το ΙΚΑ, στην πενταετία 2011 - 2015, το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις θα μειωθεί κατά 8,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, για την ίδια περίοδο οι περικοπές θα αγγίζουν τα 2,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι απώλειες στις συντάξεις για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, την επόμενη πενταετία, ως αποτέλεσμα του νέου νόμου, θα φτάσουν τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, συνεπώς, για μια πρωτόγνωρη επίθεση, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη δυσβάσταχτη μείωση των συντάξεων, σε τέτοιο βαθμό που όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι θα δυσκολεύονται ακόμη και να ζήσουν. Οι περικοπές αυτές, μάλιστα, θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα χαράτσια πάνω στις συντάξεις, που ισχύουν με βάση το πρώτο μνημόνιο.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι από αυτήν την ανελέητη επίθεση στις συντάξεις δε θα ξεφύγει κανένας συνταξιούχος. Η επίθεση αυτή, αν και γίνεται στο όνομα του «να σωθούν τα Ταμεία», όχι μόνο δεν τα διασφαλίζει, αλλά αντιθέτως εγγυάται πως όλες οι επόμενες γενιές συνταξιούχων - δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι - θα παίρνουν συντάξεις πείνας, στην ουσία «βοηθήματα» και όχι μια αξιοπρεπή σύνταξη. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία, με την ενεργό στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, πρέπει να υπάρξει συντριπτική απάντηση. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να μην αφήσουν να περάσει η επιδιωκόμενη συντριβή της ζωής τους. Ο «λογαριασμός» δεν είναι δικός τους, κι ας προσπαθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου να τους τον φορτώσουν.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ