Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Πεδίο ανταγωνισμών και κλιμακούμενης έντασης

Το Ισραήλ επιτηρεί στρατιωτικά την περιοχή, όπου διεξάγονται ήδη ή ετοιμάζονται γεωτρήσεις

Προχωράνε οι προετοιμασίες για την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ ταυτόχρονα περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών για τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή της Αν. Μεσογείου περιπλέκεται. Μετά τις απειλές της Τουρκίας για αντίμετρα στις κυπριακές γεωτρήσεις, έγινε γνωστό ότι μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ περιπολούν στην περιοχή, όπου εντοπίστηκαν τα δικά του - όπως διατείνεται - κοιτάσματα φυσικού αερίου, σε γειτονική περιοχή με το «Οικόπεδο-12» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τέλος Σεπτέμβρη, ένα από τα πιο σύγχρονα πλωτά γεωτρύπανα στον κόσμο, θα μετακινηθεί από την περιοχή «ΝΟΑ Νorth» στα ανοικτά του Ισραήλ προς συγκεκριμένες συντεταγμένες του «Οικοπέδου 12», στην ΑΟΖ της Κύπρου. Στόχος είναι, πιθανά την 1η Οκτώβρη (ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) να ξεκινήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, ώστε να επαληθευτούν οι επιστημονικές και σεισμολογικές ενδείξεις για την ύπαρξη φυσικού αερίου - ενδεχομένως και πετρελαίου - και να υπολογιστεί το μέγεθος του κοιτάσματος. Οι επενδύσεις για την αξιοποίησή του, υπολογίζονται στα 4,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Ισραήλ διαθέτει ήδη στολίσκο που περιφρουρεί περιοχές όπου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι κάποια από τα πολεμικά σκάφη βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, καλύπτοντας τις εργασίες στο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν». Τα αεροσκάφη επιτηρούν το θαλάσσιο χώρο γύρω από τις πλωτές πλατφόρμες, σε μια ζώνη 5 ν. μιλίων. Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post», αποκαλύπτει ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιχειρούν στη Μεσόγειο Θάλασσα για να προστατεύσουν τις εργασίες στα κοιτάσματα από τυχόν επιθέσεις της λιβανικής Χεζμπολάχ, ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή που διεκδικούν Ισραήλ και Λίβανος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ