Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Φουλάρουν αντιλαϊκά με λιτότητα και «ανάπτυξη»

Οι ίδιοι ομολογούν ότι η δημοσιονομική σταθερότητα και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος

Οι αποφάσεις της Συνόδου, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Λαϊκή ευημερία χωρίς αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία δεν μπορεί να υπάρξει
Οι αποφάσεις της Συνόδου, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Λαϊκή ευημερία χωρίς αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία δεν μπορεί να υπάρξει
Λιτότητα και ανάπτυξη είναι δύο όψεις της ίδιας ενιαίας στρατηγικής, με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους λαούς και να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που με μια φωνή έστειλαν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, μετά την Ατυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να επιταχύνουν την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης και βουλιάζουν στη φτώχεια τους λαούς.

Παράλληλα, παρέπεμψαν στην τακτική σύνοδο του Ιούνη τη λήψη ορισμένων συμπληρωματικών «αναπτυξιακών» μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η έκδοση ευρωομολόγων φαίνεται να παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον.

«Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος (σ.σ. δηλαδή της άγριας λιτότητας διαρκείας) δεν είναι αντίθετος με το στόχο της ανάπτυξης, πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», τόνισε μετά το τέλος της συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της πεντάωρης συζήτησης των «27» της ΕΕ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η στρατηγική ανάπτυξης εξακολουθεί να βασίζεται στη Στρατηγική ΕΕ 2020», συμπληρώνοντας ότι «η στρατηγική της ΕΕ για το 2020 είναι η βάση για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών μας».

Στην πραγματικότητα, οι «27» έδωσαν το πράσινο φως για να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή στρατηγική «ΕΕ 2020», δηλαδή η γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης «ευελφάλειας», η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η εκ περιτροπής δουλειά, δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια και την Εκπαίδευση.

Στο «κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα», που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου, επαναλαμβάνεται η θέση για «παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» και ζητείται «η συνέχιση των ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενίσχυση των θεσμών της χώρας». Θεωρούν επίσης ως αυτονόητο ότι «μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει αυτή την πορεία».

Παράλληλα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό προσδοκίες για φιλολαϊκή τάχα ανάπτυξη, λέγοντας ότι «θα φροντίσουν για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και μηχανισμών προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης».

Εμφανείς και μεγάλες οι αντιθέσεις

Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, η συζήτηση στη Σύνοδο επιβεβαίωσε τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που μαίνονται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς η κρίση βαθαίνει. Ο Β. Ρομπάι εκτίμησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Οπως επισήμανε, συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις, αλλά τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ.

Στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ότι οι οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης θα δεχτούν να εγγυηθούν φθηνότερα δάνεια για τις υπερχρεωμένες χώρες, μόνο όταν εξασφαλίσουν ανταλλάγματα μέσα από μια πιο σφιχτή «οικονομική διακυβέρνηση». Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Ρομπάι ανέφερε ότι τον Ιούνη θα καταθέσει μία έκθεση «για μία μέθοδο εργασίας προκειμένου να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση».

Ο Φρ. Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίας για τα ευρωομόλογα και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι μόνος» στην προώθηση της ιδέας. Δείχνοντας ότι το ευρωομόλογο είναι ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, παρατήρησε ότι είναι άδικο η Ισπανία και η Ιταλία να αντιμετωπίζουν επιτόκια 6% στα κρατικά ομόλογα που δημοπρατούν, την ώρα που το επιτόκιο στα διετή ομόλογα της Γερμανίας που διατέθηκαν στις αγορές προχτές έφθασε το 0,07%.

Στον αντίποδα, η Γερμανία δήλωσε στη Σύνοδο αντίθετη στη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το δανεισμό των τραπεζών, ενώ δεν προχώρησαν ούτε οι συνομιλίες για πανευρωπαϊκές εγγυήσεις καταθέσεων και μηχανισμούς αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων. Επιδίωξη της Γερμανίας είναι να βάλει φρένο στα χρήματα από το δικό της προϋπολογισμό που καταλήγουν στην ενίσχυση ανταγωνιστικών οικονομιών εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Η εισαγωγή ευρωομολόγων δε θα σταθεροποιούσε την Ευρωζώνη και θα ευνοούσε τις χώρες που ασκούν κακές δημοσιονομικές πολιτικές, δήλωσε χτες στο Παρίσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο ενός φόρουμ του ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ