Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η Υγεία ζήτημα πρώτης γραμμής για το λαϊκό κίνημα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Στη συνάντηση, αναφέρθηκαν κατά κύριο λόγο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν λόγω των δραματικών ελλείψεων, η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης κ.ά. Αμέσως μετά, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατανοούμε και θεωρούμε ότι το επείγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και γενικότερα ολόκληρου του συστήματος Υγείας, από τα κέντρα Υγείας, στην πρόληψη, μέχρι βεβαίως τα νοσοκομεία. Ούτως ώστε να μην πέσει, γιατί κινδυνεύει να καταβαραθρωθεί, η παροχή στον τομέα της Υγείας, πολύ περισσότερο που έχουμε έναν αυξημένο αριθμό οικογενειών που δεν μπορεί να τα βγάλουν πέρα. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να πήγαιναν και προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τώρα διευρύνεται ο αριθμός αυτός των οικογενειών που έχουν ανάγκη από την προστασία του δημόσιου συστήματος Υγείας, που δυστυχώς σε λίγο θα πάψει να είναι, θα είναι ημιδημόσιος - ημιιδιωτικός.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε και βασικά αιτήματα που έχουν οι γιατροί και για τη βελτίωση των αποδοχών τους. Εμείς βέβαια έχουμε τη θέση για πάγια και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, μόνιμη απασχόληση στο δημόσιο τομέα, είμαστε αντίθετοι με την ύπαρξη επιχειρηματικού τομέα. Σε κάθε, όμως, περίπτωση τα προβλήματα που υπάρχουν και οι ελλείψεις, θα οδηγήσουν και σε μία νέα επίθεση απέναντι στους γιατρούς, διότι μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα τα επόμενα χρόνια να δουλεύουν με μπλοκάκι, ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, οι ειδικευόμενοι και αυτοί που αναζητούν μόνιμη δουλειά για πρώτη φορά.

Αυτά τα δύο ζητήματα, οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, οι μισθοί και η επιχορήγηση, είναι από αυτά τα θέματα που πρέπει να γίνουν υπόθεση ενός παλλαϊκού αγώνα. Δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τους ανθρώπους που δουλεύουν στον τομέα της Υγείας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα, μαζί με τη δουλειά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή».

Αμεση ανάγκη για προσλήψεις

Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρός της Δημήτρης Βαρνάβας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα συμπαρασύρει όλα τα νοσοκομεία της χώρας - ήδη το είδαμε με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, νοσοκομεία τα οποία πλέον δεν μπορούν ούτε την τροφή των ασθενών να εξασφαλίσουν -, είναι για μας κύρια ζητήματα, στα οποία δεν επιδέχεται καμία, μα καμία αναβολή.

Υπάρχουν και ζητήματα άλλης φύσης. Οπως π.χ. ο εμβολιασμός των παιδιών. Το ότι σήμερα δε φροντίζει το υπουργείο Υγείας να καλυφθεί όλος ο παιδικός πληθυσμός με εμβόλια, σημαίνει την πραγματική υγειονομική βόμβα και όχι αυτά τα οποία ισχυρίζονταν ο κ. Λοβέρδος πριν από λίγο καιρό. Προβάλαμε και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, πολύ λίγο προβάλαμε τα κλαδικά μας ζητήματα.

Οι προσλήψεις, όμως, δεν αποτελούν κλαδικό αίτημα των γιατρών. Οι προσλήψεις αποτελούν προϋπόθεση, για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Αν και η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πάρει επείγοντα μέτρα, ούτως ώστε να στηριχθεί η λειτουργία τμημάτων τα οποία καταρρέουν, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων κ.λπ., θα δούμε φαινόμενα όπως αυτά της Πτολεμαΐδας σε ρυθμό χιονοστιβάδας. Επομένως, το θέμα της Υγείας να γίνει κύριο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ