Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Δυσκολεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης δε δυσκολεύει μόνο την προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να τη διαχειριστεί προς όφελός του, αλλά και τους οπορτουνιστές, στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν τον καπιταλισμό και να συνδράμουν στη διάσωσή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου είπε χτες σε συνέντευξή του («REAL FM»):

«Το ΚΚΕ νομίζει, ανοήτως κατά τη γνώμη μου, ότι μπορεί να έχει την πολυτέλεια να μην μπαίνει στη βάσανο εναλλακτικών προτάσεων. Και λέω ανοήτως, διότι αυτό ήταν μια ανεκτή στρατηγική την περίοδο που ο καπιταλισμός που αναπτύσσονταν ραγδαία και δεν άφηνε πίσω του αποκαΐδια και συντρίμμια στο χώρο της εργασίας και στον κοινωνικό χώρο. Σήμερα όμως που οι κοινωνικές δυνάμεις γύρω μας βάλλονται πανταχόθεν και που υπάρχει καταστροφή και βλέπουμε αποκαΐδια, δεν μπορεί να είναι ανεκτή μια στρατηγική που λέει ότι εμείς δεν έχουμε να προτείνουμε κάτι για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των εργαζόμενων σήμερα, όλα θα λυθούν ως δια μαγείας αύριο, σ' ένα αύριο που μπορεί να είναι πολύ μακρινό».

Σε άλλο σημείο: «Οι κοινωνικοί αγώνες για να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να έχουν στόχους πάλης, πρέπει να συμπίπτουν, τα σφυριά να βαράνε συγκεκριμένα σε στόχους που αν κερδηθούν ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον αλλά δίνουν και τη δυνατότητα ανάσας και βαθιάς ανακούφισης στα χειμαζόμενα κοινωνικά στρώματα. Οταν λοιπόν οι κοινωνικοί αγώνες, λέμε ότι ο καπιταλισμός γενικά είναι κακός και γενικά όταν ανατραπεί και έρθει η δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, είναι κοινωνικοί αγώνες δίχως συγκεκριμένο περιεχόμενο, δίχως στόχους πάλης. Αρα είναι κοινωνικοί αγώνες οι οποίοι δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

***

Για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση είναι η διάσωση του κεφαλαίου και η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο Τσίπρας και ο χώρος του την περιγράφουν μάλιστα σαν περίοδο ευημερίας για τα λαϊκά στρώματα, λέγοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν άφηνε πίσω της αποκαΐδια δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ομως, οι τρελοί ρυθμοί ανάπτυξης που είχε το κεφάλαιο στην Ελλάδα, για παράδειγμα στα μέσα της δεκαετίας του '90, πάτησαν πάνω στη ραγδαία ανατροπή εργατικών κατακτήσεων, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Οι οπορτουνιστές καλούν το λαό σε συνθήκες κρίσης να ταυτιστούν με την πλουτοκρατία και τους στόχους της. Γι' αυτό και οι ίδιοι υιοθετούν στόχους και αιτήματα ανάλογα με αυτά που προβάλλουν κυβερνήσεις και μερίδες του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ τους αποκαλύπτει και τους πολεμά, γι' αυτό του επιτίθενται με ψέματα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλά ότι το ΚΚΕ έχει αιτήματα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της κρίσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Η εκπλήρωσή τους, όμως, απαιτεί σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, την οποία θέλει να διασώσει ο οπορτουνισμός. Για παράδειγμα, το ΚΚΕ λέει ουσιαστική και πλήρη προστασία των ανέργων, με επίδομα 1.120 ευρώ, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Λέει δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση. Λέει να μην αναγνωρίσει ο λαός το χρέος που είναι της πλουτοκρατίας. Στον αντίποδα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λέει ευρωομόλογο, για πιο φθηνό χρήμα στην πλουτοκρατία και ενεργό ρόλο της ιμπεριαλιστικής ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, αφού δεν αμφισβητεί την εξουσία και τους θεσμούς του. Χαρακτηρίζει, επίσης, «μακρινό αύριο» και «δευτέρα παρουσία» την ανατροπή της αστικής εξουσίας επειδή θέλει να τη διασώσει, καλλιεργώντας ηττοπάθεια στο λαό.

***

Οσο για το ποιους «κοινωνικούς αγώνες» θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός έχει πείρα. Ο Τσίπρας χαρακτήριζε «εξαλλοσύνες» την απεργία των επιστρατευμένων ναυτεργατών και την ίδια ώρα αναγόρευε σε «πρωτοπορία» τους καθοδηγητές της πλατείας που έλεγαν «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα». Φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι το ταξικό εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, γι' αυτό επιτίθενται στο ΚΚΕ που το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις. Είναι επικίνδυνοι για το λαό, σύμμαχοι των αστών και των κομμάτων τους. Να τους παραμερίσει ο λαός από το δρόμο του. Ταξική οργάνωση παντού, για την αναχαίτιση της επίθεσης μέσα από την πάλη για τη λαϊκή εξουσία.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ