Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αναγνώριση των αντικαθεστωτικών για να χρηματοδοτηθούν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε αναγνώριση του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως «μοναδικής νόμιμης κυβερνητικής αρχής στη Λιβύη» προχώρησε, χθες, η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν ήταν, μέχρι χθες βράδυ τουλάχιστον, σαφές, αν σε αναγνώριση των αντικαθεστωτικών προχώρησε ή θα το πράξει και η Αφρικανική Ενωση, αλλά και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης. Το σημαντικό αυτό διπλωματικό βήμα φαίνεται ότι επιλέχθηκε ως ο λιγότερο δαπανηρός, για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι αντικαθεστωτικοί, και το ένοπλο σκέλος τους, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος σε στρατιωτικό επίπεδο, αφού είναι προφανές ότι ουδείς «σύμμαχος» είναι τόσο πρόθυμος, ώστε να συνεισφέρει με χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση.

Η αναγνώριση αυτή προσφέρει, σε νομικό επίπεδο, τη δυνατότητα να ξεπεραστεί το εμπόδιο του «παγώματος» των λογαριασμών του λιβυκού καθεστώτος που έχει επιβληθεί διά μέσου κυρώσεων και την παράδοση τμήματος των τεράστιων αυτών ποσών στους αντικαθεστωτικούς, εκπρόσωπος των οποίων, και χθες, έθετε το ζήτημα πιεστικά. «Χρειαζόμαστε κεφάλαια, κεφάλαια, κεφάλαια», δήλωνε ο Μαχμούντ Σααμάν, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, χαρακτηρίζοντας «δραματική» την έλλειψη κονδυλίων.

Σημαντική ώθηση έδωσε η αναγνώριση των αντικαθεστωτικών, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, με την Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει κυνικά ότι πρόκειται για βήμα που «συνδέεται με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης» και να θέτει και συγκεκριμένα όρια που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον, δεν έχουν «πειστεί» από τους αντικαθεστωτικούς. Η Κλίντον τόνισε ότι «η αναγνώριση ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα δρομολογηθεί διαδικασία εκδημοκρατισμού με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων και ισχύει μέχρι την ανάδειξη μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης».

Στα αποσπάσματα του τελικού ανακοινωθέντος που είδαν το φως της δημοσιότητας καλούνται, σαφώς, για άλλη μια φορά ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι συνεργάτες του να εγκαταλείψουν την εξουσία. Επίσης, εξουσιοδοτείται ως εκπρόσωπος της Ομάδας Επαφής ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Αμντούλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, να ενημερώσει τη λιβυκή ηγεσία για «ένα πακέτο συμφωνία» που καταλήχθηκε και προβλέπει κατάπαυση πυρός, αποχώρηση των Καντάφι από την εξουσία και έναρξη διαδικασίας «μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να αναδειχθεί καταρχάς μεταβατική κυβέρνηση. Η επιλογή του αλ Χάτιμπ ως διαπραγματευτή έγινε γιατί, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, οι όποιες προσπάθειες «έμμεσων επαφών που έγιναν μέχρι σήμερα, απέβησαν άκαρπες».

Μετά το πέρας της συνόδου, έγινε γνωστό ότι το ολικό τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί, εντός των επόμενων ωρών ή ημερών, στη δημοσιότητα συνοδευόμενο από το κείμενο της «συμφωνίας - πακέτο» στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες.

  • Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της Ομάδας Επαφής, ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να αναδείξει την ιμπεριαλιστική υποκρισία περί «της τύχης των αμάχων κ.λπ.». Η ισπανική φρεγάτα «Almirante Juante Borbon» περιφέρεται εδώ και πέντε μέρες στη Μεσόγειο με 100 μετανάστες που περισυνέλεξε με τη βοήθεια Ιταλίας και Μάλτας, καθώς ουδείς δίνει άδεια ελλιμενισμού, γιατί δε δέχεται τους μετανάστες! Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεταξύ των μεταναστών, που είναι Τυνήσιοι, Λίβυοι και Γκανέζοι, συγκαταλέγονται 17 γυναίκες (οι 4 έγκυες) και 8 παιδιά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ