Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέο κύμα λαϊκής οργής

KAΪΡΟ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ εμφανίζονταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν και χθες το σημείο για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο διακυβέρνησης από το «Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που μοιάζει σε αυτόν του προηγούμενου καθεστώτος». Τα άμεσα αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν ο τερματισμός της λειτουργίας στρατοδικείων για πολίτες που συλλαμβάνονται από το στρατό και η τάχιστη δίκη των αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά και του ίδιου του πρώην Προέδρου για την κατηγορία της δολοφονίας πολιτών. (Η δίκη Μουμπάρακ έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου, αλλά με πρόσχημα την υγεία του έντονη είναι η αίσθηση ότι θα αναβληθεί).

Εκτός όμως από αυτά, οι διαδηλωτές θέτουν και πιο σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όπως είναι ο περιορισμός της εξουσίας του στρατού και η εξασφάλιση λαϊκού ελέγχου επί των προτάσεων αλλαγής του Συντάγματος που επεξεργάζεται επιτροπή που έχει σχηματιστεί. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προσπάθησε να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ικανοποιώντας ορισμένα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών: Ανακοίνωσε αναβολή των εκλογών για μετά τα τέλη Οκτώβρη, απόλυση περίπου 700 αξιωματικών της Αστυνομίας που φέρονται να εμπλέκονται σε κακομεταχείριση και σε δολοφονίες διαδηλωτών και την επιβολή ορίων στη λειτουργία της επιτροπής που επεξεργάζεται συνταγματικές προτάσεις. Επίσης, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ισάμ Σάραφ προανήγγειλε νέο ανασχηματισμό.

Ταυτόχρονα, βέβαια, εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου έσπευσε, σε συνέντευξη Τύπου χθες, να δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο, «εκτός της βίας», ο τερματισμός των διαμαρτυριών. Επίσης, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των στρατοδικείων, επιμένοντας ότι χειρίζονται «μόνο πολύ σοβαρές υποθέσεις», ενώ απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τον παραλληλισμό του Συμβουλίου με το καθεστώς Μουμπάρακ και το μήνυμα των διαδηλωτών ότι «δεν τρομάζουν από απειλές».

Ενδεικτική των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου είναι η στάση της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Δεν καταδίκασε, αλλά και δε συμμετείχε στη χθεσινή διαδήλωση, υποστηρίζοντας ότι και οι διαδηλωτές έχουν δίκιο, αλλά και ο στρατός χρειάζεται χρόνο για «προχωρήσει στα όσα δεσμεύτηκε».

Μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών δυσφορεί πλέον ανοιχτά με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», εκτιμώντας ότι είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την εκδίωξη Μουμπάρακ, καθώς νομιμοποιήθηκαν, είναι το πλέον οργανωμένο πολιτικό κόμμα και το μοναδικό που συμμετέχει στην επιτροπή για το σύνταγμα (εξ ου και το λαϊκό αίτημα για έλεγχο των προτάσεων που θα κατατεθούν). Κατά συνέπεια, για πολλούς αναλυτές, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» αρχίζουν να γίνονται αντιληπτοί ως στυλοβάτες ενός μηχανισμού του οποίου την εκκαθάριση ζητάνε οι λαϊκές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ