Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις με το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσαν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία, μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Στις συγκεκριμένες συγκρούσεις σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι στρατιώτες και επτά φερόμενα ως «μέλη του ΡΚΚ», με αποτέλεσμα να συγκληθεί σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, παρουσία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του τουρκικού στρατού, Ισίκ Κοσανέρ, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις κράτους - κουρδικής κοινότητας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν σε δηλώσεις του έσπευσε χτες να καταδικάσει την επίθεση «Κούρδων ανταρτών», σημειώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ» την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και αποτρόπαιη. Τρομοκρατικές επιθέσεις, χωρίς αιτία χαρακτήρισε τις συγκρούσεις του στρατού με το ΡΚΚ και η Υπατη Αρμοστής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, δηλώνοντας την πρόθεση Τουρκίας - ΕΕ να συνεργαστούν «στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση Δημοκρατικής Κοινωνίας, που σκεπάζει κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, με διακήρυξη της σημειώνει ότι «ως κουρδικός λαός κηρύσσουμε δημοκρατική αυτονομία, παραμένοντας δεσμευμένη στην εθνική ενότητα των λαών της Τουρκίας», προκαλώντας την έρευνα Τούρκων εισαγγελέων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ