Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέα επίθεση κατά του λαού με υπερψήφιση μέτρων λιτότητας

Ενα στα 5 νοικοκυριά σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία

Από γενική απεργία που διοργανώθηκε το Μάρτη, ενάντια στις περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες
Από γενική απεργία που διοργανώθηκε το Μάρτη, ενάντια στις περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες
ΡΩΜΗ._

Υπερψηφίστηκαν και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας ύψους 79 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία. Συγκεκριμένα, υπέρ των μέτρων ψήφισαν 314 βουλευτές, κατά 280 βουλευτές, ενώ υπήρχαν και δύο αποχές. Ο Πρόεδρος της χώρας Τζ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε «θαύμα» το ότι το κοινοβούλιο κατάφερε να προχωρήσει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην συμφωνία κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος», που περιόρισε τις τροπολογίες, καταψηφίζοντας όμως τα μέτρα.

Στο όνομα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και της μείωσής του στο 0,2% του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2010, εγκρίθηκαν μέτρα που προβλέπουν τη μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης και τη συγχώνευση μικρότερων δήμων, την αύξηση του φόρου για τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών με ομόλογα, την έκτακτη εισφορά για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 90.000 ευρώ ετησίως, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον εφαρμόζεται πλέον η καταβολή 10 ευρώ από κάθε ασφαλισμένο που θέλει να συνταγογραφήσει φάρμακα και επιβάλλεται ένα χαράτσι 25 ευρώ για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επείγουσες εξετάσεις και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των ιταλικών νοσοκομείων. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προηγούμενες ανακοινώσεις για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών «Enel» (ηλεκτρική ενέργεια), «Finmeccanica» (αμυντική βιομηχανία) και «Eni» (Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Istat) ανακοίνωσε χτες πως ένα στα πέντε νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία στο φτωχότερο τμήμα της χώρας, το νότο, με μία στις 2 οικογένειες. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως πάνω από 8 εκατομμύρια Ιταλοί (περίπου το 14%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και περίπου 3 εκατομμύρια (το 5%) ζουν σε συνθήκες «εξαιρετικής φτώχειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ