Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Προέχει η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οι απολογίες της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τα συμβάντα στο Μαρί, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και είναι δεδομένες», υπογράμμισε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφορικά με την τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, όπου λόγω έκρηξης κατασχεμένων κοντέινερ με εκρηκτικά από το Ιράν, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Ο Δ. Χριστόφιας επαναδιαβεβαίωσε ότι «οι Αρχές και οι θεσμοί του κράτους θα ερευνήσουν και θα αποδώσουν ευθύνες όπου υπάρχουν», μέχρι το ανώτατο επίπεδο, που όπως είπε είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάλεσε όλους να χαμηλώσουν τους τόνους, τερματίζοντας τις δηλώσεις εμπάθειας, απευθύνοντας εκ νέου μήνυμα ενότητας και ψυχραιμίας, σημειώνοντας ότι «είναι ώρα προβληματισμού, ενότητας και κοινής δράσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του τραγικού συμβάντος».

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι κανείς «δεν έχει το δικαίωμα να στήνει λαϊκά δικαστήρια, να δικάζει και να καταδικάζει». Ο Κύπριος Πρόεδρος, με αφορμή και τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί, γιατί «όταν δεν έγιναν και προσπάθησαν ορισμένοι στις 15 Ιουλίου 1974 να τους ανατρέψουν και να τους καταργήσουν, ιδού πού φτάσαμε».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, επαναβεβαίωσε ότι η έρευνα της ερευνητικής επιτροπής θα καλύψει όλο το φάσμα της τραγωδίας, από τη μέρα κατάσχεσης των εκρηκτικών μέχρι την έκρηξη, σημειώνοντας ότι ουδείς εξαιρείται από αυτήν. Την εν λόγω πρόθεση εξέφρασε και ο Πόλυς Πολυβίου, που χρεώθηκε το έργο της Επιτροπής. Ο Π. Πολυβίου δήλωσε ότι μέχρι τον Οκτώβρη ελπίζει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα.

Στην Κύπρο αναμένεται και ομάδα ειδικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παροχή τεχνικής βοήθειας όσον αφορά τις ζημιές.

Την ίδια στιγμή, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι, συνεχίζουν την επίθεσή τους στην κυβέρνηση, αξιοποιώντας την ευκαιρία. «Κατώτερο των περιστάσεων» χαρακτήρισε το διάγγελμα το ΔΗΣΥ, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, υποστήριξε ότι υπολείπεται και των περιστάσεων και των απαιτήσεων του κυπριακού λαού. Ο πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, υποστήριξε ότι το διάγγελμα δεν κατέθεσε την απολογία της Πολιτείας. Τέλος, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι χαρακτήρισαν «απογοητευτικό» το διάγγελμα, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να ενοχοποιήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Χτες, οι γονείς του 19χρονου στρατιώτη Αντώνη Χαραλάμπους, μέλους της ΕΔΟΝ, που οι γιατροί δήλωσαν την Τετάρτη ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανά του, ενώ η κηδεία του ορίστηκε για σήμερα Σάββατο. Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΝ, «υποκλίνεται μπροστά στο ψυχικό σθένος και μεγαλείο της οικογένειας του Αντώνη που παρά τον πόνο τους αποφάσισαν να δώσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας δωρίζοντας τα όργανα του αδικοχαμένου παιδιού τους». Χτες τελέστηκε δημοσία δαπάνη στα Λατσιά και η κηδεία του υπαξιωματικού του Ναυτικού Μιχάλη Ηρακλέους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ