Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αστοχία» 371 εκατ. ευρώ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το γεγονός ότι η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού πάει από το κακό στο χειρότερο, είναι κάτι που δεν ξαφνιάζει. Ο τρόπος που καταρτίστηκε, και, κυρίως, οι σκοπιμότητες που ήθελαν να εξυπηρετήσουν οι κυβερνώντες, να συνεχίσουν, δηλαδή, τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν τις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου, δημιουργούσε από την αρχή τη βεβαιότητα ότι οι μόνοι στόχοι του προϋπολογισμού που θα υλοποιηθούν θα είναι οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων και το πετσόκομμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ότι, όμως, τόσα επιτελεία και εγκέφαλοι κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ «έπεσαν έξω» ακόμα και για το ποσό των δόσεων που θα πλήρωνε το Δημόσιο στους τραπεζίτες - δανειστές, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ότι ενώ οι πληρωμές τόκων είχε υπολογιστεί ότι θα φτάσουν τα 6.638 εκατομμύρια ευρώ, τελικά πληρώθηκαν 7.009 εκατομμύρια, ποσό 371 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από όσο προϋπολόγιζαν.

Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει συχνά. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο το φαινόμενο, να μην μπορεί, ένα απλό λογιστήριο μιας μικρής εταιρείας, να υπολογίσει με απόλυτη ακρίβεια τους τόκους που πρόκειται να πληρώσει μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Αν έτσι στα καλά καθούμενα και τόσο εύκολα διαπιστώνεται ...«αστοχία» 371 εκατομμυρίων ευρώ για τους τόκους εξαμήνου, δικαιολογημένα κάποιος μπορεί να βάλει στο νου του ότι, πέρα από όλα τα άλλα, στην κυβέρνηση, συνειδητά και σχεδιασμένα, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα το εύρος της λεηλασίας που γίνεται στα λαϊκά εισοδήματα, στο όνομα των πληρωμών των τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Ψευδολογίες για τα ταξί

Η απελευθέρωση στο ταξί θα υλοποιηθεί άμεσα, ο όποιος διάλογος διεξαχθεί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου θα γίνει στο έδαφος του ν. 3919/11, διαμηνύει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, τόσο στο ΣΑΤΑ όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, διαδίδουν φήμες και διαρρέουν ότι δήθεν η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διάλογο από «μηδενική βάση», ότι το όλο πρόβλημα ξεκίνησε από «λάθος ενημέρωση» του νέου υπουργού Γ. Ραγκούση και πως τελικά δε θα δοθούν νέες άδειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ότι οι αλλαγές θα λάβουν υπόψη το ΠΔ του προηγούμενου υπουργού Δ. Ρέππα.

Κατ' αρχήν, η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει στο ΠΔ Ρέππα, αφορά μόνο το χρονικό ορίζοντα που θα ολοκληρωθεί το ξεθεμελίωμα των αυτοαπασχολούμενων ταξιτζήδων από το επάγγελμα και τίποτα περισσότερο. Ακόμη δηλαδή και αν η κυβέρνηση τελικά το υιοθετούσε εκ νέου, η επίθεση στη δουλειά και το μεροκάματο των αυτοκινητιστών είναι δεδομένη. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ξεκαθαρίζει ότι το άνοιγμα θα υλοποιηθεί πάση θυσία. Το είπε μάλιστα πολύ πρόσφατα από το βήμα της Βουλής και ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος μιλώντας για το ζήτημα της απελευθέρωσης, σημείωσε: «...ο διάλογος με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων φορέων... θα διευρυνθεί. Δε θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, εάν δεν ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος και δε συζητηθούν όλες οι προτάσεις, πάντοτε βέβαια στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο ν. 3919/2011...».

Οι αυτοαπασχολούμενοι στο ταξί οφείλουν να καταλάβουν τώρα πριν να είναι πολύ αργά, ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για παράδοση και του κλάδου των οδικών επιβατικών μεταφορών σε λίγες μεγάλες εταιρείες με προοπτική τη μονοπώλησή του από αυτές, είναι δεδομένη και αποτελεί την ουσία της πολιτικής του «ανοίγματος» των κλειστών επαγγελμάτων γενικά. Η σύγκρουση με την πολιτική αυτή για την ανατροπή της, μακριά από τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» είναι απαράβατος όρος για να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Απατηλές φιέστες

Τα παλιά τα χρόνια, στα ελληνικά νησιά που ανοίγονταν δειλά δειλά στο μαζικό τουρισμό από το εξωτερικό, στήνονταν επιτροπές υποδοχής από τους νησιώτες για τους αποβιβαζόμενους τουρίστες, που το συνάλλαγμά τους υποσχόταν μια εποχή ευμάρειας.

Τέτοιες εικόνες έχει να επιδείξει και ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, έστω και αν μερικές φορές, σ' αυτές τις αξεπέραστες κωμωδίες, η «απόβαση» είχε να κάνει με τους λεγόμενους και «μπατιροτουρίστες» που ανέτρεπαν τραγικά τις προσδοκίες των φτωχών νησιωτών.

Το «έργο» ξαναπαίζεται. Αυτή τη φορά, η απόβαση γίνεται από τεράστια κρουαζιερόπλοια για λίγες ώρες και εκδηλώσεις υποδοχής έχουν στηθεί στη Ρόδο, στην Κρήτη, μέχρι και στον Πειραιά, με τη συμβολή των κυβερνητικών παραγόντων.

Προχτές στον Πειραιά, «επί της υποδοχής» βρέθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος, μαζί με τον πρέσβη της Ιταλίας, υποδέχτηκε το κρουαζιερόπλοιο «Costa Favolosa», με 3.500 επιβάτες.

Και τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον θαλάσσιο τουρισμό και στην κρουαζιέρα. Το έχει δείξει μάλιστα, με τη δέσμευση για υποδομές, λιμάνια και φτηνά κόστη, με την άρση του καμποτάζ σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών, με την προθυμία της να δεχτεί τους όρους που θέτουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί της κρουαζιέρας.

Μόνο που, όπως και στις ταινίες, οι προσδοκίες μπορούν να ανατραπούν, ιδίως όταν οι όροι καθορίζονται από τους «καρχαρίες» της κρουαζιέρας. Ας το λάβουν υπόψη τους πρώτα απ' όλους οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες που περιμένουν από τις κρουαζιέρες να βγάλουν τα «σπασμένα», όχι μόνο μιας ολόκληρης χρονιάς, αλλά μιας πολιτικής που τους θεωρεί «βάρος»...

«Πυξίδα» τους η βαρβαρότητα

Η υποτιθέμενη «αντιναρκωτική» πολιτική της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Οι αντιεπιστημονικοί και βάρβαροι σχεδιασμοί της αποτελούν μαζικό έγκλημα που βάζει στο στόχαστρο τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, οι εξαγγελίες των τελευταίων ημερών προσανατολίζονται στην εξάπλωση των μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην πιστοποίηση φαρμακείων στις γειτονιές προκειμένου να χορηγούν υποκατάστατα σε χρήστες.

Ολα αυτά, στο όνομα της «μείωσης της λίστας αναμονής» που έχει δημιουργηθεί στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Για την υποκρισία του θέματος, υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός είναι ο επίσημος ...εθνικός συντονιστικός φορέας για τα ναρκωτικά, που θεωρητικά έχει «στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης», στην ουσία, όμως, έχει μετατραπεί σε κρατικό ντίλερ που μοιράζει νόμιμες δόσεις σε μόνιμους χρήστες. Εξω από τα προγράμματά του, δημιουργούνται πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Η δημιουργία πιάτσας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκαλείται από τα άτομα που περιμένουν στη λίστα του ΟΚΑΝΑ. Η αλήθεια είναι ότι οι πιάτσες δημιουργούνται από τη φύση των προγραμμάτων υποκατάστασης που οδηγούν στη συντήρηση και όχι στην απεξάρτηση, χορηγούν οπιοειδείς ουσίες (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) προκαλώντας εξάρτηση. Τα συγκεκριμένα υποκατάστατα έχουν δράση μόνο απέναντι στη χρήση ηρωίνης και όχι της πολυτοξικομανίας, της παράλληλης, δηλαδή, χρήσης διαφόρων ουσιών, η οποία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συντριπτικής πλειοψηφίας των χρηστών (πάνω από το 70%, στοιχεία «ΚΕΘΕΑ», «18 ΑΝΩ»).

Ετσι οι χρήστες υποκατάστατων καταφεύγουν στην πιάτσα για να προμηθευτούν τα επιπλέον παράνομα ναρκωτικά. Να σημειωθεί ότι σήμερα το παράνομο εμπόριο μεθαδόνης εξαπλώνεται διαρκώς. Οσα λέγονται για μείωση της εγκληματικότητας μέσω χορήγησης υποκατάστατων, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία, όπου γιατροί και φαρμακοποιοί καλούνται να μετατραπούν σε «βαποράκια» κρατικής πρέζας.

Υπόβαθρο αυτών των εγκληματικών σχεδιασμών αποτελεί η ιατρικοποίηση του προβλήματος. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. παρουσιάζουν την τοξικοεξάρτηση ως «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο», μετατοπίζοντας το πρόβλημα στο ιατρικό επίπεδο, στρεβλώνοντας και συσκοτίζοντας τις κοινωνικο-οικονομικές αιτίες που το παράγουν και το αναπαράγουν. Με το παραπάνω αντιεπιστημονικό και αντιδραστικό ιδεολόγημα καταργείται το δικαίωμα χιλιάδων νέων στη ζωή, στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, που αποτελεσματικά προσφέρουν τα «στεγνά» προγράμματα. Επιτυγχάνεται η εγκαθίδρυση και ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου σε στρατιές εξαρτημένων νέων, καθώς η χρήση και η εξάρτηση ακρωτηριάζει τη δυνατότητά τους να γνωρίσουν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία και να δράσουν συνειδητά, αγωνιστικά για τη ζωή, να γίνουν κομμάτι της Ιστορίας στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη, χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Για τους μεγαλοκαρχαρίες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ που ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα στους πολίτες από ένα νησί του Αιγαίου (το Καστελόριζο), αρχίσανε τα ...Μνημόνια! Τώρα έκανε διάγγελμα από την Κω...

Το τι είπε δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το τι θα επακολουθήσει έχει και, όπως καταλαβαίνετε, δε θα είναι καθόλου καλό.

Γιατί, όπου και να καταλήξουν όσοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη ή όπου αλλού, ένα είναι βέβαιο: Οτι οι εργαζόμενοι και ο λαός θα δεχθούν μιαν ακόμη επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματά τους.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος: «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη σωτηρία της χώρας»!

Φαίνεται ότι δε θεωρεί ότι έχουμε ...σωθεί αρκετά και θέλει να μας σώσει ακόμη περισσότερο, με τον τρόπο που ξέρει πολύ καλά και έχουμε και εμείς γνωρίσει ακόμη καλύτερα.

«ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ η πορεία των εξαγωγών της Ελλάδας, που αυξήθηκε - λέει - κατά 31%! Μια ακόμη ...επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Βέβαια, προσπερνούν το αντικειμενικό γεγονός ότι συνήθως οι εξαγωγείς σε αυτήν τη χώρα - όπως και σε κάθε χώρα - συνήθως δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Είναι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες, διαπλεκόμενες, μάλιστα, με πολυεθνικές του κλάδου τους.

Ε, με την πολιτική που ασκείται, λογικό είναι να ...κάνουν «πάρτι» και να συσσωρεύουν κέρδη που, φυσικά, δε θα φορολογηθούν ποτέ. Αυτό, δα, έλειπε, να επιβαρύνουμε την ανταγωνιστικότητά τους, τώρα που «παίρνουν τα πάνω τους».

Τώρα, το τι εργασιακές σχέσεις εφαρμόζουν αυτές οι εταιρείες, τι μισθούς δίνουν, τι ωράρια έχουν, πόσο κόσμο έχουν απολύσει, πότε πληρώνουν μισθούς και αν πληρώνουν, είναι ...μικρολεπτομέρειες, μπροστά στις θαυμάσιες επιδόσεις τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών

Γρηγοριάδης Κώστας

Κατάπτυστη η ανακοίνωση των πολιτικών απογόνων των Χιτών και των ταγματασφαλιτών για την την τοποθέτηση τιμητικής πλάκας στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας, στη Λαμία, κατά τη διάρκεια του 20ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ. Οι νέοι κομμουνιστές τίμησαν τους πολιτικούς τους προγόνους σ' ένα χώρο που ήταν τόπος εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Δεν πέρασε μία βδομάδα και η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΛΑ.Ο.Σ. εξέδωσε ανακοίνωση και έγραψε: «Νεκροταφείο Λαμίας. Δεκάδες τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, απλών φτωχών παιδιών του Ελληνικού λαού που υπηρετώντας την πατρίδα έδωσαν την ζωή τους για να σωθεί η Ελλάδα από την κομμουνιστική δικτατορία». Εγραφε κι άλλα η ανακοίνωση και οι συντάκτες της αναρωτήθηκαν «ποιος έδωσε την άδεια», υποστηρίζοντας πως «οι υπεύθυνοι της τραγωδίας τού εμφυλίου είναι φανερό ότι όχι μόνο δε θέλουν τη λήθη αλλά είναι και θρασείς αμετανόητοι και προκλητικοί διαστρέφοντας και ωραιοποιώντας το παρελθόν και προτρέποντας σε επανάληψή του».

Δεν έχουμε σκοπό να τους μάθουμε Ιστορία.Η ανακοίνωση αυτή αρμόζει απόλυτα στην πολιτική, στην ιστορία και στο ρόλο τους. Θα συμφωνήσουμε μαζί τους, όμως, στο αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι κομμουνιστές «δε θέλουν τη λήθη». Είναι περήφανοι για την ιστορία τους σε αυτόν τον τόπο, μια ιστορία που είναι άρρηκτα δεμένη με τις σημαντικότερες στιγμές της πάλης του λαού ενάντια στους δυνάστες του. Αυτό είναι αδύνατον να το καταλάβουν οι πολιτικοί απόγονοι των ταγματασφαλιτών.

Μάχονται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Οι μόνες μάχες που δίνουν καθημερινά οι βουλευτές της ΝΔ είναι υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πέρα από το πακέτο των μέτρων του «Ζαππείου 2» που επιδιώκει να ενισχύσει συνολικά την κερδοφορία του κεφαλαίου, οι βουλευτές της ΝΔ μάχονται και για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη χτεσινή δήλωση της αρμόδιας για τον τουρισμό Ο. Κεφαλογιάννη που καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα των ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής», αποδίδοντας μάλιστα τις απώλειες των εσόδων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Δε διστάζει, μεταξύ άλλων, να ζητήσει την πλήρη απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2012. Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά η ηγεσία της ΝΔ ότι η παροχή κινήτρων και φοροαπαλλαγών ειδικά στον τουρισμό έχει προσλάβει προκλητικές διαστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, το πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων απασχόλησης με επιδότηση για 12 μήνες του 40% των ασφαλιστικών εισφορών, το πρόγραμμα κινήτρων επαναπρόσληψης 50.000 εποχικών εργαζόμενων με επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για 2 μήνες, τις γενναίες επιχορηγήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή βέβαια, η ανεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων αυξάνεται, ενώ στους εργασιακούς χώρους επικρατεί καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και δουλεμπορίου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν αποφασιστικά τις πλάτες τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να εμπιστευτούν το ΚΚΕ για να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ

Η επιβεβαίωση των όσων διαχρονικά λέει το ΚΚΕ και η δικαίωση των εκτιμήσεών του έχουν αξία και τη σημασία τους για το σήμερα. Οι εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας αρκούν για να το δείξουν. Ετσι, όταν γίνονταν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, οι άλλοι μιλούσαν για «νίκη της δημοκρατίας», «νέα εποχή» ακόμα και για ...«απελευθέρωση των λαών», όμως το ΚΚΕ αποκάλυπτε τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των εξελίξεων, μιλώντας για πισωγύρισμα της ανθρωπότητας. Και καλούσε το λαό να αντισταθεί στη βαρβαρότητα που έρχεται. Οταν οι ιμπεριαλιστές διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία, διακηρύσσοντας υποκριτικά τα περί «δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών», «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ., το ΚΚΕ αντιτάχθηκε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος βάζοντας εμπόδια στην ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή. Οταν γιγαντωνόταν το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, παρασύροντας τον ελληνικό λαό σε συλλαλητήρια τυφλού φανατισμού και μίσους, το ΚΚΕ ήρθε κόντρα στο ρεύμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την ιμπεριαλιστική στρατηγική τού «διαίρει και βασίλευε» που φτιάχνει χώρες - προτεκτοράτα για να προωθήσει τα εχθρικά για όλους τους λαούς σχέδιά της.

Οταν το ευρωενωσιακό οικοδόμημα διακοσμούνταν με μπόλικη χρυσόσκονη για να προσελκύσει τους ευρωπαϊκούς λαούς στη μετέπειτα λαιμητόμο των δικαιωμάτων τους, ως θυσία στο μεγάλο κεφάλαιο, ιδιαίτερα την περίοδο της ψήφισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ η οποία σηματοδοτεί και τις σημερινές εξελίξεις, τότε οι άλλοι μιλούσαν για τη «μεγάλη Ευρώπη», το «κοινό μας σπίτι», ενώ το ΚΚΕ με συνέπεια προειδοποιούσε για το τι θα ακολουθήσει, για τη λεηλασία δικαιωμάτων και κατακτήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Αλλά δεν έκανε μόνον αυτό. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των εργατικών, των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση των εργασιακών, των λαϊκών δικαιωμάτων συνδέοντας αυτόν τον αγώνα με τη διέξοδο σε όφελος του λαού. Από τότε το ΚΚΕ μίλησε για τις βάρβαρες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται. Οταν οι άλλοι, το 2009-2010, καλούσαν σε αναμονή ή ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, πριν ακόμα και από τις εκλογές, είχε προειδοποιήσει το λαό για τη θύελλα που έρχεται. Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, είχε πει ότι πρόκειται για βαθιά καπιταλιστική κρίση και ότι το χρέος είναι η αφορμή. Διακήρυξε ότι πρόκειται για πόλεμο της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους, ότι οδηγούν το λαό στην πτώχευση και τον καλούσε σε πόλεμο ενάντια στον πόλεμό τους.

Αν το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια είχε συμβιβαστεί με τις εξελίξεις, όπως κάποιοι «εκσυγχρονισμένοι αριστεροί», είχε υποκλιθεί στις πιέσεις του αντίπαλου, να προσαρμοστεί τάχα στις εξελίξεις γιατί έτσι θα συμβάλει στην ανακούφιση του λαού, σήμερα θα ήταν αδύναμη η οργάνωση της ταξικής πάλης ενάντια στον τυφώνα των αντιλαϊκών μέτρων. Δε θα υπήρχε η δυνατότητα αποκάλυψης του ταξικού σε όφελος του κεφαλαίου χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής και η δυνατότητα πλατύτερες δυνάμεις να αναζητούν διέξοδο, έστω και θολή, κόντρα στη βαρβαρότητα. Να γιατί ο λαός πρέπει τώρα να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να συμπορευτεί μαζί του στον αγώνα για το σήμερα, στην πολιτική διέξοδο που προβάλλει και παλεύει για την τελική νίκη, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Ε, αφού θα πληρώνονται...

Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για να απορρίψει κανείς το νέο νόμο - πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εκατοντάδες επιμέρους διατάξεις και άρθρα που συνθέτουν την αντιδραστική στροφή που θέλουν να επιβάλουν στα ΑΕΙ. Σημασία όμως δεν έχει μόνο το να απορρίπτεις το νόμο αλλά και η σκοπιά από την οποία τον απορρίπτεις. Για παράδειγμα, ένας πανεπιστημιακός αρθρογραφούσε αυτή τη βδομάδα για το θέμα της διοίκησης και το θέμα των συγγραμμάτων. Για τα συγγράμματα διαφώνησε γιατί λέει θα υποχρεωθούν οι πανεπιστημιακοί «να αναρτούν, από το 2014 και μετά, τα συγγράμματά τους στο Διαδίκτυο χωρίς αμοιβή»! Δηλαδή, το πρόβλημα δεν είναι ότι θα σταματήσουν οι φοιτητές να παίρνουν στα χέρια τους δωρεάν βιβλία για τις σπουδές, αλλά ότι δε θα πληρώνονται οι πανεπιστημιακοί για τις αναρτήσεις τους!

Το άρθρο του πανεπιστημιακού προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου ότι κανένας πανεπιστημιακός δε θα «υποχρεωθεί, χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς συμφωνημένη αμοιβή, να παραδώσει το υλικό του» και ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με «τους νόμους που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα».

Με άλλα λόγια: Καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα, αλλά πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι γιατί οι πανεπιστημιακοί θα πληρώνονται πνευματικά δικαιώματα για την ύλη που θα αναρτούν στο διαδίκτυο..!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ