Συνάντηση με τους διευθυντές και τους επιχειρηματίες των 27 μεγαλύτερων κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών της Ρωσίας είχε στις 12 Ιούλη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία άγγιξε το θέμα των επόμενων προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως τα σενάρια ανάπτυξης της χώρας, όπου η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη, εξαρτάται από δύο ανθρώπους. Από τον ίδιο και από τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μεντβέντεφ κάλεσε τους επιχειρηματίες να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα επιλέξουν. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», οι απόψεις των επιχειρηματιών, σχετικά με το δίλημμα που τους έθεσε ο Μεντβέντεφ, διέφεραν. Κάποιοι υποστήριξαν πως με την τοποθέτησή του αυτή ο Μεντβέντεφ αντιπαρατέθηκε με τον Πούτιν, θεωρώντας πως ο καθένας παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια για την παραπέρα ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα, ένας από τους μετέχοντες στη συνάντηση δήλωσε στην εφημερίδα πως «ο Πρόεδρος με λεπτότητα και ξεκάθαρα μας έδωσε να καταλάβουμε, πως ήρθε η ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος να καθορίσει ποιον θέλει για επόμενο Πρόεδρο - τον Μεντβέντεφ ή τον Πούτιν, ποιον θα υποστηρίξει. Αυτό ήταν πολύ ξαφνικό».
Αλλοι μετέχοντες εκτίμησαν πως ο Πρόεδρος τους κάλεσε είτε να υποστηρίξουν το πρόγραμμά του, είτε να «παραμείνουν με τον Πούτιν». Ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες υποστήριζαν με βεβαιότητα πως ο Μεντβέντεφ τους κάλεσε να καθορίσουν το περιεχόμενο των επιλογών τους, και όχι το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου στις εκλογές του 2012.
Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ο ταξικός χαρακτήρας της «δημοκρατίας» στη σημερινή Ρωσία, όπου το κεφάλαιο καλείται να 'χει τον πρώτο λόγο στην επιλογή του ανθρώπου που θα τεθεί επικεφαλής του «συλλογικού καπιταλιστή», δηλαδή του ρωσικού αστικού κράτους.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας», ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής ένωσης βιομηχάνων κι επιχειρηματιών, Ιγκορ Γιούργκενς, κάλεσε το πολιτικό «δίδυμο» της Ρωσίας σε συναίνεση, υποστηρίζοντας πως: «Για το σταθερό πέρασμα σ' ένα εξελισσόμενο μοντέλο, που θα στοχεύει στον πραγματικό εκσυγχρονισμό, απαιτείται συναίνεση ανάμεσα στον Πούτιν και στον Μεντβέντεφ. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να πει το τι μοντέλο θέλει να οικοδομηθεί: κρατικός καπιταλισμός ή μια πιο φιλελεύθερη οικονομία ανοιχτού τύπου, όπου οι κανόνες της αγοράς θα υπερισχύουν των συμφερόντων των κρατικών επιχειρήσεων;»