Σάββατο 18 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20 ΙΟΥΝΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ
Ανάγκη για κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα γιορτάζεται από τον ΟΗΕ τη Δευτέρα, αλλά η πραγματικότητα που ζουν οι κυνηγημένοι του ιμπεριαλισμού μόνο για γιορτές δεν είναι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Ελλάδα το 2010 κατατέθηκαν από πρόσφυγες 10.273 αιτήσεις χορήγησης ασύλου ή άλλης προστασίας. Εξετάστηκαν μόλις 3.453. Προσφυγικό καθεστώς σε Α' βαθμό αναγνωρίστηκε μόλις σε 60 (1,73% του συνόλου των αιτήσεων) συν άλλες 35 αναγνωρίσεις σε Β' βαθμό, ως έφεση. Σε άλλους 35 χορηγήθηκε ανθρωπιστικό καθεστώς ή επικουρική προστασία (μόλις 1,01% του συνόλου). Την ίδια στιγμή κατά εκατοντάδες στοιβάζονται ως «λαθραίοι» σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας γενόμενοι έρμαια των μαφιών.

Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, το ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό ζητά να δίνεται άσυλο σε όσους το επιθυμούν και προσωρινή επικουρική προστασία σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, υποκινούμενων εμφυλίων κλπ. (Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί, Σουδανοί κλπ.). Ακόμα:

  • Εδώ και τώρα κατάργηση - ανυπακοή στο «Δουβλίνο». Να εφοδιαστούν όσοι μετανάστες - πρόσφυγες θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη - μέλη με ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, με την καθοριστική μάλιστα συμμετοχή του «Frontex», όχι μόνο δεν πρέπει, αλλά ούτε μπορούν να αναχαιτίσουν σε μόνιμη βάση τη μετανάστευση και προσφυγιά που οφείλεται στις συμφορές που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλισμός, με την ελληνική μάλιστα συμβολή, στους λαούς των πατρίδων τους.
  • Να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης, που αποτελούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και όλη η νομοθεσία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι και 18 μήνες, μόνο και μόνο επειδή ο μετανάστης μπήκε ή παρέμεινε χωρίς χαρτιά στη χώρα και προκειμένου να προετοιμαστεί η απέλασή του.
  • Να διαμορφωθούν δημόσιοι ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς και υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας των άστεγων μεταναστών και προσφύγων, με δωρεάν σίτιση, διερμηνεία και νομική αρωγή, χωρίς τη «φιλανθρωπία» των διαφόρων ΜΚΟ.
  • Καμία απολύτως εμπλοκή ιδιωτών στην περίθαλψη ανηλίκων και θυμάτων σωματεμπορίας.

Επίσης: Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεση της ανανέωσης από αριθμό ενσήμων και συμβάσεις με τον εργοδότη, διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, κατάργηση παραβόλων, κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δυνατότητα μεταφοράς τους από και προς τη χώρα προέλευσης, κατάργηση όλων των εμποδίων πρόσβασής τους στη δημόσια, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, δημιουργία δημόσιων υποδομών για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

Τα παραπάνω είναι προς όφελος και των Ελλήνων εργαζομένων καθώς δυναμώνουν την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, χρώμα, θρησκεία. Μετανάστης με χαρτιά και δικαιώματα δε χρησιμοποιείται τόσο εύκολα από τους εργοδοτικούς και κρατικούς μηχανισμούς ως μέσο για να χτυπηθεί παραπέρα η τιμή της εργατικής δύναμης και όσα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα απέμειναν. Δεν είναι προτάσεις ανέξοδης φιλανθρωπίας ή αστικού κοσμοπολιτισμού, που κρύβουν την ταξική αιτία της μετανάστευσης, την ανειρήνευτη ταξική αντίθεση ανάμεσα σε όλους τους εργάτες (ντόπιους και ξένους) με όλους τους πλουτοκράτες (ντόπιους και ξένους), ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ