Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX - ΣΕΝΓΚΕΝ
Κοινοί αντιμεταναστευτικοί κανόνες ασύλου

Εναρμονίζουν νομοθεσίες, συντονίζουν υπηρεσίες για μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, φτηνότερο εργατικό δυναμικό μέσα στη χώρα

Associated Press

Αναβάθμιση του ρόλου του FRONTEX (ΦΡΟΝΤΕΞ - ευρωενωσιακός οργανισμός, επιτηρεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) για καλύτερο κυνήγι των προσφύγων του ιμπεριαλισμού προωθούν με κάθε τρόπο ευρωενωσιακοί και ντόπιοι παράγοντες.

Χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν πρόσφατα σε διεθνή ημερίδα με θέμα «Νέες Πραγματικότητες στη Μεσόγειο - Μετανάστευση και Ασυλο στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Τη διοργάνωσαν αντιπροσωπείες του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Συλβάνα Ράπτη (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Παπανικολάου (ΝΔ). Χαιρέτισε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Αμοιρίδης. Μίλησε ο Klaus Hudernigg, εκπρόσωπος του Επιχειρησιακού Γραφείου του FRONTEX στην Ελλάδα (λειτουργεί στον Πειραιά, στην έδρα του Λιμενικού Σώματος).

«Από τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν», γράφει το σχετικό ανακοινωθέν, «η ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά το άσυλο με τη θέσπιση κοινών κανόνων για τη χορήγησή του στις 27 Χώρες Μέλη. Η ανάγκη βελτίωσης και προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα της συμφωνίας Σένγκεν. Η αποφασιστική συμβολή του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των Χωρών Μελών της ΕΕ (FRONTEX) στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, και η αρμονική συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές».

Πίσω από τις γενικολογίες εναρμονίζουν νομοθεσίες, συντονίζουν υπηρεσίες καταστολής, καταδιώκουν μετανάστες... Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ δεν είναι η προστασία των κυνηγημένων από τον τόπο τους, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, των επεμβάσεων, που γεννάνε φτώχεια πείνα και δυστυχία. Την ενδιαφέρει μόνο η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των μεταναστών και προσφύγων, η διατήρησή τους σε καθεστώς μισονομιμότητας και διαρκούς ομηρίας, ώστε να αποτελούν φτηνότερη εργατική δύναμη, χωρίς δικαιώματα. Οσοι είναι χρήσιμοι για το κεφάλαιο θα ζουν στην ΕΕ, σε συνθήκες άθλιας εκμετάλλευσης, μισονομιμότητας και διαρκούς ομηρίας. Οσοι περισσεύουν απελαύνονται βίαια στις χώρες καταγωγής τους, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο ζωής που μπορεί να διατρέχουν ή θα πνίγονται στα θαλάσσια σύνορα, προσπαθώντας να πλησιάσουν την ΕΕ - φρούριο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org