Κυριακή 23 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κούρεμα» των αστικών κομμάτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο ερώτημα που εύλογα διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, γιατί δεν μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, η απάντηση είναι απλή: Δεν διαφωνεί επί της ουσίας και άρα δεν είχε τίποτα διαφορετικό να πει. Εξάλλου από το στόμα του Αντ. Σαμαρά δεν έχει βγει μέχρι σήμερα ούτε μια λέξη κατά των άγριων μέτρων του πολυνομοσχεδίου που εξοντώνουν το λαό και συνθλίβουν τα δικαιώματά του. Ούτε για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έχει πει λέξη, ούτε για τη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, ούτε για την εφεδρεία και τις απολύσεις στο Δημόσιο, ούτε για τα άγρια χαράτσια και τη ληστεία των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δεν μίλησε λοιπόν γιατί δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα σύμπνοιας και συστράτευσης, που επί της ουσίας υπάρχει με την κυβέρνηση, την τρόικα και τα άλλα αστικά κόμματα, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό το φόντο το «όχι» στην ψηφοφορία περνάει σε δεύτερο πλάνο, αποδεικνύοντας ότι είναι κατ' εξοχήν ψηφοθηρικό και προσχηματικό. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία της ΝΔ είναι να πάρει το πάνω χέρι σε μια κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα του κεφαλαίου, για να εφαρμόσει τα ίδια βάρβαρα μέτρα. «Αποτελούμε πλέον τη μόνη βιώσιμη πολιτική εναλλακτική λύση», αποφάνθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ σε χτεσινό άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα, επιζητώντας στήριξη από την εγχώρια πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της. Ο λαός όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι μια εναλλακτική λύση προς όφελος των συμφερόντων του, προϋποθέτει γενναίο «κούρεμα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, για να έρθει πιο κοντά η λαϊκή νίκη.

Τα παρακάλια του ΚΕΑ

Μια έκθεση ιδεών για το καλάθι των αχρήστων, που συντηρεί αυταπάτες, συνιστά η επιστολή του σιτιζόμενου από την ΕΕ Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) προς τους Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι, Μπαρόζο και Τρισέ! Με την έκθεση τους πληροφορεί - γιατί δεν το γνωρίζουν προφανώς - ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν υπάρχει αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπιση του χρέους και «οι κοινωνικές συνέπειες είναι φρικτές»...

Τους (παρα)καλεί: «Είναι ώρα, πιστεύουμε, να το ξανασκεφτείτε σοβαρά». Γιατί προφανώς, κατά την άποψή του, δεν την πολυσκέφτηκαν αυτήν την πολιτική. Ευγενικά τους επισημαίνει ότι «θα καλωσόριζε μια διορθωτική δήλωση» σχετικά με τα όσα έχουν πει για τους Ελληνες εργαζόμενους, για το πόσο δουλεύουν και πόσες αργίες έχουν.

Τους ζητά ακόμα μέτρα ώστε «ο Νότος να μπορέσει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του». Και πληροφορεί τους παραλήπτες της επιστολής ότι η δική του προσέγγιση στηρίζεται «στη σημασία της κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των Γερμανών εργαζόμενων». «Θα ήταν όμορφο να σκεφτεί κανείς ότι παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν κάπου στη λίστα προτεραιοτήτων σας», καταλήγει η επιστολή.

Υπογραφή: «Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος: Πιέρ Λοράν, Οι Αντιπρόεδροι: Αλέξης Τσίπρας, Μαϊτέ Μόλα, Μαρίζα Ματίας, Γκριγκόρι Πετρένκο, Ο Οικονομικός Υπεύθυνος: Ντίτερ Ντεμ»...

Θα πρέπει να συγκλονίστηκαν οι παραλήπτες...

Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

18-24 Φλεβάρη 1957

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Η «Σύγχρονη Εποχή», συνεχίζοντας την έκδοση ντοκουμέντων που συμβάλλουν στη μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, εκδίδει τα πρακτικά της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ του 1957. Η 7η Ολομέλεια αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια της 6ης Ολομέλειας του 1956, και σημαντικό βήμα στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο ΚΚΕ υπό την επίδραση και του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η 7η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από την ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος (είχε προηγηθεί η καθαίρεσή του από Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και μέλος του ΠΓ από την 6η Ολομέλεια του 1956). Η αρχική εισήγηση πρότεινε καθαίρεση από την ΚΕ και προειδοποίηση διαγραφής και τον αποκλεισμό του από κάθε κομματική δουλειά. Στη συνέχεια όμως το Γραφείο της ΚΕ άλλαξε την πρόταση και εισηγήθηκε τη διαγραφή του. Επιπλέον η 7η Ολομέλεια αποφάσισε την εξέταση από επιτροπή της κατηγορίας εναντίον του για πράκτορα του εχθρού. Τα κομματικά σώματα που ακολούθησαν ακόμα και το πόρισμα της ΕΚΕ που ενέκρινε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του 1967 με απαράδεκτο τρόπο δεν απάλλασσαν κατηγορηματικά τον Ν. Ζαχαριάδη από την κατηγορία του πράκτορα. Η παρούσα έκδοση αποτελεί ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, ενώ περιέχει το σύνολο του υλικού της αντίστοιχης έκδοσης του Φλεβάρη του 1957 με τίτλο: «Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 18-24 Φλεβάρη 1957 - Μόνο για εσωκομματική χρήση». Το πρωτότυπο βρίσκεται στο «Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ». Σε σχέση με το πρωτότυπο, όσον αφορά στο περιεχόμενό του, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, έχει γίνει μόνο νέα σελιδοποίηση και ορθογραφική επιμέλεια.

Γκάρι Κονίγ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Αϊτή είναι ανοιχτή για μπίζνες» και οι ξένες επενδύσεις το ζητούμενο. Το μότο της κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό δρ. Γκάρι Κονίγ, ο οποίος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης εμφανίστηκε βέβαιος για την «επιστροφή των επενδύσεων» και την αποδέσμευση - επιτέλους - της ξένης βοήθειας.

Η βεβαιότητα του δρ. Κονίγ, πηγάζει από τη δεδομένη εφαρμογή των προγραμμάτων που έχουν εκπονήσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και χρόνια. Εξάλλου, συμμετείχε και ο ίδιος, ενώ ο πρωθυπουργικός θώκος του απονεμήθηκε μετά από ωμή επέμβαση των ΗΠΑ, που ακολούθησε την επέμβαση στην εκλογική διαδικασία που έφερε τον Μισέλ Μαρτελί στην προεδρία.

Φυσικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Κονίγ οι αριθμοί θα ευημερήσουν, και όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. Ο αϊτινός λαός, μαστίζεται από πείνα και εξαθλίωση εξαιτίας της χρόνιας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, από χρονίζουσα φονική καταστολή μέσω των αλλεπάλληλων επεμβάσεων και δικτατοριών και εσχάτως από τη Minustah, το στρατό κατοχής που εγκαταστάθηκε μετά την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά. Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου του 2010, η επιδημία χολέρας αλλά και η ωμή επέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εκλογές που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απλώς οι χαριστικές βολές. Χαριστικές βολές που όμως δεν κατόρθωσαν ούτε αυτές να αποτελειώσουν τους «φτωχοδιάβολους» που διαδηλώνουν και αγωνίζονται ενάντια στο κατοχικό στρατό και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Χρ.Μ

Κράτος, παρακράτος και προβοκάτορες

Κάποιοι δημοσιολόγοι τάχα αγανακτισμένοι από τους κουκουλοφόρους έβαζαν το ερώτημα: Μα δεν μπορεί η Αστυνομία να τους συλλάβει; Γιατί δεν αναρωτιούνται: Μήπως δε θέλουν να τους συλλάβουν; Ξέρουν πολύ καλά ότι μπορούν να τους συλλάβουν αλλά δεν το κάνουν. Γιατί έτσι θα αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της σχέσης κράτους - προβοκατόρων. Ετσι όμως που προβάλλουν το θέμα, αφ' ενός, συγκαλύπτουν την προβοκάτσια, δηλαδή τη δράση μηχανισμών που εξυπηρετεί το κράτος και την καταστολή ενάντια στο κίνημα, αλλά και τη συγκεκριμένη σχέση που μπορεί να έχουν κρατικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες με ανθρώπους που δρουν μέσα σε τέτοιες δολοφονικές ομάδες. Σήμερα στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύουμε δυο στοιχεία: Το ένα, η περίπτωση των τριών αστυνομικών που ντύθηκαν κουκουλοφόροι, το άλλο, οι πανηγυρισμοί αστυνομικών και κουκουλοφόρων ότι «τους κάψαμε», έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη τα μεσάνυχτα. Αλλά υπήρξε και σε δημοσιογραφικό σάιτ στο ίντερνετ δημοσίευμα, την περασμένη Δευτέρα 17/10/2011, πως οι πληροφορίες που έφτασαν στην ΕΥΠ και από κει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για χτύπημα κουκουλοφόρων την Πέμπτη το μεσημέρι. Το 'ξεραν, δηλαδή. Υπάρχει επίσης ένα ακόμη ζήτημα που τα αστικά κανάλια, το ίδιο βράδυ της επίθεσης, την Πέμπτη, αλλά και οι εφημερίδες την επόμενη μέρα, ενώ έχουν αναλυτικό ρεπορτάζ των γεγονότων, αποσιωπούν εντελώς τον εξοπλισμό τους. Δεν εννοούμε τις πέτρες, τα κομμάτια μάρμαρα, τους πυροσβεστήρες, που με αυτά άνοιξαν κεφάλια διαδηλωτών αγωνιστών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Λέμε για τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης που έριξαν, τα καπνογόνα και τα αστυνομικά κλομπ. Οι κρότου - λάμψης χρησιμοποιούνται από ΜΑΤ - ΕΚΑΜ, ενώ τα καπνογόνα και από το στρατό. Ποιος, λοιπόν, τους έχει δώσει όλα αυτά τα δολοφονικά εργαλεία; Πού τα βρήκαν; Και αν αυτό δε δείχνει σχέση με κρατικούς μηχανισμούς τι δείχνει;Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org