Σάββατο 18 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Παζάρια υπό το φόβο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

Eurokinissi

Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και την αδυναμία των αστικών κυβερνήσεων και της πλουτοκρατίας να διαχειριστούν την οικονομική κρίση, εκφράζει η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τους όρους παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα. Μπροστά στο φόβο μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να υποχωρεί, προσωρινά και εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών, από τη θέση της για τη μορφή συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους. Κοινή συνισταμένη όλων των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας παραμένει το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και η απαίτηση για πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων, προκειμένου να υποταχθούν τα λαϊκά στρώματα στην αντιδραστική πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.

Οτι κίνητρο για τους προσωρινούς συμβιβασμούς μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας είναι ο φόβος από μια άναρχη χρεοκοπία, εκτιμά και δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες απευθύνει προειδοποιήσεις προς τη Γερμανία ότι δε θα δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα και θα προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας, αν το Βερολίνο δε σταματήσει τις καθυστερήσεις και δεν υποσχεθεί ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει τη διάσωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η απειλή του ΔΝΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση έχει εκτονωθεί λόγω της γερμανικής υποχώρησης.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με δηλώσεις τους μετά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, τάσσονται υπέρ της «άμεσης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ξεκαθαρίζουν ότι «θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία και τη σταθερότητα του ευρώ».

Η Α. Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε ένα νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω από τη θέση της για «υποχρεωτική» συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και εμφανίζεται να συγκλίνει με την άποψη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, για συμμετοχή των ιδιωτών μέσω μιας συμφωνίας τύπου «πρωτοβουλίας της Βιέννης». Οπως σημειώνει η Α. Μέρκελ, μια τέτοια συμφωνία αποτελεί μια «καλή βάση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτήν», υπογραμμίζοντας: «Οσο γρηγορότερα έχουμε μια λύση, τόσο το καλύτερο». Η ίδια θέτει τρεις προϋποθέσεις για τη χορήγηση νέου δανείου: Να ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο, να προχωρήσει η τρόικα στην τεχνική προεργασία και να συμμετάσχουν εθελοντικά οι πιστωτές στο νέο πακέτο, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν έχουμε νομική βάση για να τους εξαναγκάσουμε».

Από την πλευρά του, ο Ν. Σαρκοζί «χτυπάει το καμπανάκι» για την ανάγκη να ληφθεί άμεσα η απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, προσδιορίζοντας το χρόνο της απόφασης εντός του Ιούλη. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Από τη στιγμή που ο Σεπτέμβρης δεν είναι κοντά και ίσως έχουμε άλλα προβλήματα τον Αύγουστο και μια και βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιούνη, τότε καταλαβαίνετε τι εννοώ». Το σενάριο που κυριαρχεί είναι να ληφθεί η απόφαση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Ιούλη.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η Α. Μέρκελ, αναφερόμενη σε προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, παρέχει στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «μπόρεσα να διαπιστώσω πόσο μεγάλη είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της». Μάλιστα, δεν παραλείπει να καλέσει και αυτή σε επιθετική συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, τονίζοντας ότι «θα ήταν καλό εάν και η αντιπολίτευση υποστήριζε τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αυτό θα βελτίωνε τις δυνατότητες να οδηγηθεί η Ελλάδα στο σωστό δρόμο».

Αντιφάσεις και σενάρια για το νέο δάνειο

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί, ο διεθνής Τύπος επιμένει ότι η απόφαση για τη χορήγηση νέου δανείου μετατίθεται προς το Σεπτέμβρη. Μάλιστα, το πρακτορείο «Reuters» επικαλείται γερμανική πηγή η οποία εκτιμά ότι η τελική απόφαση για το δεύτερο δανειακό πακέτο θα μπορούσε να συμπέσει με την καταβολή της έκτης δόσης του τρέχοντος δανείου το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, εκτιμά ότι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα μπορούσε να γίνει «μια αρχική συμφωνία για τα βασικά σημεία του δεύτερου πακέτου», καθώς «θέλουμε να παραμερίσουμε τώρα όλα τα εμπόδια για την άμεση εκταμίευση της δόσης», δηλαδή να διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ θα καταβάλει το δικό του μερίδιο στην πέμπτη δόση που αναμένεται να καταβληθεί.

Υπέρ αυτού του σεναρίου συνηγορεί και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση για την Ελλάδα πιθανόν δε «θα είναι μία λύση με τριετή χρονικό ορίζοντα ή ένα τριετές πρόγραμμα, που ήταν η πρόθεση πριν από λίγους μήνες. Μου φαίνεται ότι θα υπάρξει ένας διακανονισμός, ώστε η Ελλάδα να φθάσει μέχρι το φθινόπωρο και μετά θα υπάρξει ένας άλλος γύρος συνομιλιών».

Αμεση λύση για την Ελλάδα ζητά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δε συμφωνώ - λέει - ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο» και διευκρινίζει ότι «θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών» στο πρόγραμμα.

Εντείνονται οι φόβοι

Παράλληλα, όλο και πιο έντονα εκφράζεται η ανησυχία της πλουτοκρατίας από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, εκτιμά ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι «σχεδόν βέβαιη», σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει και την αμερικανική οικονομία εκ νέου σε κρίση. «Οι πιθανότητες η Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει είναι πολύ μικρές», εκτιμά ο Α. Γκρίνσπαν, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είναι τόσο «υψηλό που μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει (...) Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε και αν χρειάζονται νέο δάνειο να το παράσχουμε».

Το φόβο του ντόμινο εκφράζει και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Ζαν-Πιέρ Ζουγιέ, μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» της ευρωζώνης ή μια νέα φάση στη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της «Fitch», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «(...) Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε το τέλος του κόσμου για την Ευρωζώνη».

Πιέσεις για συναίνεση

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο έντονα καταγράφεται η επιδίωξη της πλουτοκρατίας να υπάρχει στην Ελλάδα μια ισχυρή αστική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί αποφασιστικά να προωθεί το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και σε αυτήν την κατεύθυνση να συμβάλουν και τα άλλα κόμματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει πως «ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα εγκριθεί γρήγορα, για την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας χρηματοοικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ευρεία πολιτική στήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα - μεταρρυθμίσεων προς όφελος του λαού και προς όφελος της Ελλάδας. Περιμένω ότι την Κυριακή στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα επιλυθούν οι εναπομένουσες διαφορές και θα επιτευχθεί μια υπεύθυνη συμφωνία για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ελλάδας (...) Πρώτη προϋπόθεση επιτυχίας, αν μιλάμε για παροχή στήριξης στην Ελλάδα, είναι να θέλει η Ελλάδα αυτή τη στήριξη και να είναι ικανή να πράξει αυτό που της αναλογεί. Είναι ζωτικής σημασίας τα μηνύματα που έρχονται από την Ελλάδα να είναι σαφή ως προς αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ