Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Και νέο «μαχαίρι» στις δαπάνες Υγείας

Nέα άγρια περικοπή των ήδη δραματικά πετσοκομμένων δαπανών για την Υγεία το 2011 και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, νέους περιορισμούς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πληρωμές για τους ασφαλισμένους, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού, βάζει μπροστά η κυβέρνηση μέσα από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση προωθεί νέες περικοπές στην Υγεία, επιπλέον του 1,3 δισ. ευρώ που είχε αποφασιστεί για το 2011. Το ύψος των περικοπών επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σε συνάντηση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, αργά χτες το βράδυ.

Το σχέδιο συζητήθηκε χτες με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ ο Ανδρ. Λοβέρδος δήλωσε και περήφανος γιατί το υπουργείο Υγείας δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Δημόσιας Διοίκησης(!) τη στιγμή που υποχρηματοδοτεί μέχρι ασφυξίας τα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην περικοπή κατά 168 εκατομμύρια ευρώ των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων το πρώτο τρίμηνο του 2011, μειώνοντάς τες στα 543 εκατ. ευρώ από 715 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2010. Κυνικά, ο υπουργός είπε ότι η μείωση αυτή επιτεύχθηκε από περικοπές σε νοσοκομειακά φάρμακα, υλικά και εργαστηριακές εξετάσεις! Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος είναι υπουργός Υγείας και όχι διοικητής των νοσοκομείων για να ασχολείται με το αν υπάρχουν ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία!

Σχέδιο ...κατεδάφισης

Ο Ανδρ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι την 1η Ιούλη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις των νοσοκομείων (σχέδιο αναδιάρθρωσης τις ονομάζει το υπουργείο) με την προσδοκία του «εξορθολογισμού» των δαπανών. Ακόμα, είπε ότι ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι για τη συγκράτηση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία θα παρθούν σκληρές αποφάσεις. Προετοιμάζοντας, έτσι, για νέες άγριες περικοπές στις παροχές και ιδιαίτερα για φάρμακα και εξετάσεις των ασφαλισμένων.

Σ' αυτό το πνεύμα ο υπουργός επανέλαβε τις απειλές ότι αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές, αν δεν πάει καλά το νυστέρι του χειρούργου - όπως είπε - θα μπει ο κασμάς της κατεδάφισης. Δηλαδή, θα κλείσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας! Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το σχέδιο των περικοπών που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα υπογραφούν - όπως είχε προτείνει - απ' όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Δηλαδή, η κυβέρνηση στήνει στο απόσπασμα την υγεία του λαού και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου. Οι περικοπές, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις και τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα καλύπτει μόνο ένα ελάχιστο βασικό πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα πουλά υπηρεσίες για να έχει έσοδα, με την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων που θα πρέπει να λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες χαρατσώνοντας τους ασθενείς, προοιωνίζονται δραματικές επιπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο), σηματοδοτώντας το παραπέρα «χτύπημα» των μικρομεσαίων φαρμακείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ