Να σταματήσει άμεσα η προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφαντίας των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και να μην υπάρξει καμία μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων μιας τέτοιας κερδοφόρας επιχείρησης, απαίτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης με Ερώτησή του που συζητήθηκε. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έχουν υψηλούς μισθούς και μειωμένη παραγωγικότητα.
Τη ...διάσωση της χώρας επικαλέστηκε για να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική στα ΕΛΠΕ ο Ι. Μανιάτης, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή, αλλά ταυτόχρονα να μη θίξουμε προνόμια, να μην εξορθολογήσουμε στρεβλώσεις, να μην αγγίξουμε κεκτημένα». Επίσης, συκοφάντησε για μία ακόμη φορά τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «παίρνουν 17,8 μισθούς το χρόνο και πολλές οικονομικές και κοινωνικές παροχές», ενώ «οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, σε σχέση με άλλα διυλιστήρια και της χώρας, αλλά και της υπόλοιπης Δυτικής Ευρώπης, εργάζονται 8% και 19% λιγότερο αντίστοιχα».
Στην ουσία του θέματος εστίασε ανταπαντώντας ο Γ. Πρωτούλης, θυμίζοντας πως «μιλάμε για μια εταιρεία, ένα νευραλγικό χώρο στρατηγικής σημασίας, όπου για χρόνια ακολουθούνταν η γνωστή επιδοματική πολιτική, κρατώντας χαμηλούς τους βασικούς μισθούς και με επιδόματα, που στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί να ξεπερνούν και τα 34, αυξανόταν ο μισθός». Συνέχισε τονίζοντας ότι «με τα διάφορα επιδόματα προσπαθούσατε ένα κομμάτι των εργαζομένων να το κρατάτε χειραγωγημένο και εξαγορασμένο, την επονομαζόμενη εργατική αριστοκρατία, που είναι οι διευθυντές, για τους οποίους δε λέτε κουβέντα ποιες είναι οι αποδοχές τους».
Σήμερα, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «περικόπτοντας τα επιδόματα, οι αποδοχές των εργαζομένων πέφτουν κατά 40%. Ποιος είχε βάλει τις υπογραφές για να υπάρχουν αυτές οι συλλογικές συμβάσεις και αυτά τα επιδόματα; Εσείς οι ίδιοι τις είχατε βάλει. Ερχεστε τώρα μέσω της συκοφαντίας να επιτεθείτε στους εργαζόμενους μιας κερδοφόρας επιχείρησης - 180.000.000 ευρώ κέρδη δημοσιοποίησε μόνο το 2010 - πολύ περισσότερο για να δείξετε, να βάλετε και το στίγμα για το τι έπεται στους υπόλοιπους εργαζόμενους». Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, τόνισε ότι «χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα, να ενωθούν με την υπόλοιπη εργατική τάξη που αυτήν τη στιγμή υποφέρει και υποφέρει».
Ανακοίνωση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα εξέδωσαν οι ταξικές δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ». «Σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση - εργοδοσία - δικαιοσύνη έβγαλαν για μια ακόμα φορά παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ», σημειώνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο». Επισημαίνει τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι δυνάμεις που είναι στη διοίκηση του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ, ΕΝΙΑΙΑ, ΕΛΚΕ, ΔΑΚΕ) «όλο αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση περνάει λαίλαπα αντεργατικών μέτρων δεν πήρε κανένα μέτρο για την οργάνωση της πάλης, σπέρνοντας τον εφησυχασμό. Αρνήθηκε την αλληλεγγύη στην πάλη που οργάνωναν άλλοι κλάδοι. Οργάνωσαν μια απεργία μόλις τα μέτρα έφτασαν και σε μας και τη σταμάτησαν», υποκύπτοντας στις πιέσεις της εργοδοσίας για να γίνει «διάλογος».
Ειδικά για την ΠΑΣΚΕ αναφέρει ότι στα ΕΛΠΕ «δήλωνε πως δε θα συμμετέχει σε παράνομες απεργίες» και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αρνήθηκε να πάρει απόφαση στήριξης της απεργίας όταν αυτή βγήκε παράνομη. Ακόμα υπογραμμίζει ότι η αντίληψη που προωθεί η Ομοσπονδία - «οι εταιρείες είναι οικογένειες, έχουν τους διοικούντες (γονείς) και τους εργαζόμενους (παιδιά)» - αποτελεί διαστροφή της πραγματικότητας γιατί θεωρεί τους εκμεταλλευτές εργοδότες, οικογένεια με τους εκμεταλλευόμενους εργάτες. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» τονίζει την ανάγκη «να απαντήσουμε με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη (...) Απαιτείται αλλαγή συσχετισμού στο σωματείο, συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και στο Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια».