Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΚΑ
Η λαίλαπα των ανατροπών χτυπά ασθενείς και εργαζόμενους

Την ανάγκη για κοινό αγώνα υγειονομικών και εργαζομένων για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος

Κάλεσμα στους υγειονομικούς του ΙΚΑ, συνολικά στους εργαζόμενους, να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, από το βήμα του 25ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ ΙΚΑ).

Στη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου που γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση προωθεί λαίλαπα αντιλαϊκών ανατροπών στην Υγεία, οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών των υγειονομικών (ΠΟΥΓΥ ΙΚΑ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΠΟΕΔΗΝ) - πέρα από τους λεονταρισμούς - κινήθηκαν στην κατεύθυνση της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την ακολουθούμενη πολιτική. Φραστικά υπερασπίστηκαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς ούτε καν να αρθρώσουν το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αλλά και την αναγκαία πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Με όχημα τον ΕΟΠΥΥ

Τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην Υγεία, που επιταχύνονται από την 1η Ιούλη με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ξεδίπλωσε ο πρόεδρός του Γεράσιμος Βουδούρης. Ο Γ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην εξίσωση - προς τα κάτω - των παροχών όλων των ασφαλισμένων, στο πνεύμα: «Ισες εισφορές - ίσες παροχές για όλους». Είπε ότι το σημερινό βιβλιάριο των ασφαλισμένων θα αντικατασταθεί από την Κάρτα Υγείας που θα έχει τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου και «ένα και μοναδικό στοιχείο που είναι πολύ χρήσιμο, την ασφαλιστική του ενημερότητα, δηλαδή ότι έχει πληρώσει και μπορεί να έχει παροχές υγείας, κάτι που σήμερα καταστρατηγείται». «Μέσα από αυτό το σύστημα θα ενισχύσουμε και την αποτελεσματικότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», είπε, αναφερόμενος στο «εργαλείο» της κυβέρνησης για την παραπέρα περικοπή των δαπανών του κράτους για το φάρμακο και την αύξηση των πληρωμών από τους ασφαλισμένους, που ήδη πληρώνουν άγρια χαράτσια για περισσότερα από 1.000 φάρμακα που έχουν βγει εκτός λίστας.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αχταρμάς δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών Υγείας, που ουσιαστικά θα παρέχει ένα ελάχιστο βασικό πακέτο παροχών και για τις εξετάσεις και τα φάρμακα που δε θα καλύπτονται θα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ξεκαθάρισε ότι η ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα δε σημαίνει βελτίωση και αύξηση των παροχών στους ασφαλισμένους, αφού τα νοσοκομεία λειτουργούν όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να διασφαλίζουν έσοδα και κέρδη από την πώληση των υπηρεσιών. «Ολες οι διατάξεις του εν λόγω νόμου (σ.σ. για τον ΕΟΠΥΥ κ.ά.), εντάσσονται και ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των ανατροπών στην Υγεία για τους ασθενείς και υγειονομικούς. Κριτήριο της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση της κρατικής δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που τη θεωρεί ως σπατάλη, γιατί έχει ως προτεραιότητα να εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ενισχύει το κεφάλαιο», τόνισε. Επισήμανε ότι οι σχεδιασμοί αυτοί επηρεάζουν προς το χειρότερο και τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών του ΙΚΑ και κάνουν αβέβαιο το μέλλον τους, στα πλαίσια και των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ.

«Το ΚΚΕ έχει σαν βασική θέση για την Υγεία ότι είναι κοινωνικό αγαθό, κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα να πουλιέται και να αγοράζεται. Με βάση αυτή τη θέση, το ΚΚΕ αγωνίζεται να αναπτυχθούν τέτοιοι αποτελεσματικοί λαϊκοί αγώνες, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ενιαίο και καθολικό, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι είναι αναγκαία η αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ