Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 11 ΜΑΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Μάστορες» στον αποπροσανατολισμό

Ιδεολογήματα που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το κύριο, από το να δοθεί ενιαία αγωνιστική ταξική απάντηση στο σύνολο της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως.

Εκεί ειπώθηκε ότι η αιτία της αντεργατικής επίθεσης δεν είναι η αντικειμενική ανάγκη των κεφαλαιοκρατών να διασφαλίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αλλά, οφείλεται σε ένα «πανηγύρι των ισχυρών και κατεργαραίων σε βάρος των ανήμπορων και αδυνάτων». Οφείλεται στους «αεριτζήδες» ή σε αυτούς που είναι «οι συνήθεις ύποπτοι μιζαδόροι, καταχραστές και τελικά "δωσίλογοι" των εργαζομένων». Ακόμα, ότι τις ανάγκες αυτών τις στηρίζει η κυβέρνηση όχι συνειδητά και σχεδιασμένα, αλλά λόγω «ανικανότητας» και «αδεξιότητας».

Καλλιεργήθηκε η πεποίθηση ότι τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν αν αυτή η πολιτική εφαρμοστεί με πιο «ορθολογικό» τρόπο. Ακούστηκε ότι χρειάζεται «προώθηση και εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής», χωρίς βέβαια να αμφισβητηθεί η εξουσία των μονοπωλίων. Ακούστηκε ακόμα ότι είναι δυνατόν να γίνει «αναδιάρθρωση του χρέους με τρόπο δίκαιο προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών». Αλλά και ότι είναι δυνατόν «να αλλάξει η κυβέρνηση ριζικά την εφαρμοζόμενη πολιτική». Αυτά είπαν ο Λ. Καραθανάσης(ΠΑΣΚΕ), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο Ν. Κιουτσούκης(ΔΑΚΕ), γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και αυτά ζητούσαν με το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους.

Η συγκέντρωση στο Μουσείο

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στα πλαίσια της απεργίας κόμματα, οργανώσεις και φορείς που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Μουσείο, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, Τροτσκιστές, ΣΕΚ, ΚΚΕ μ-λ, κινήσεις από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο κ.ά. ενώ μαζί τους παρατάχθηκαν στη συνέχεια και διάφορα μπλοκ δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μουσείο δεν έγινε ομιλία, και οι διοργανωτές παρέπεμψαν στις θέσεις τους, όπως είχαν διατυπωθεί στην αντίστοιχη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Συγκέντρωση στην οποία ο κεντρικός ομιλητής επιχείρησε να αποκρύψει τον πραγματικό ρόλο της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού» των συνδικάτων. «Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της περιόδου», ειπώθηκε. Δηλαδή ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν είναι ταγμένοι στα συμφέροντα των καπιταλιστών, δεν υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά είναι «ανίκανες να παίξουν στοιχειώδη θετικό ρόλο».

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία και μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου και πλατεία Συντάγματος κατέληξαν έξω από τη Βουλή. Εκεί, μετά τα πρώτα μπλοκ που αποχώρησαν μέσω της Πανεπιστημίου, η πορεία διακόπηκε, καθώς κάποια μπλοκ από διάφορες κινήσεις που ακολουθούσαν, παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ