Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 11 ΜΑΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Παρεμβάσεις σε περισσότερους τόπους δουλειάς

Στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη
Με στόχο η προετοιμασία της απεργίας και οι προχτεσινές συγκεντρώσεις να δώσουν ώθηση στην πάλη ενάντια στην τρομοκράτηση και εξαπάτηση των εργαζομένων δόθηκε η μάχη σε όλη τη χώρα, μετρώντας σε αρκετές περιπτώσεις νέες συμμετοχές.

Μακεδονία - Θράκη

Στην Κοζάνη, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν από το πρωί το Βιομηχανικό Συγκρότημα των ορυχείων της ΔΕΗ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις με τη μαζική παρουσία εργαζομένων και φοιτητών σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Στη Φλώρινα το ΠΑΜΕ απέκλεισε από τις 7.30 μέχρι τις 10 το πρωί τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Στην Κομοτηνή, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα με περιφρούρηση της εισόδου της ΒΙΠΕ. Στην Καβάλα, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσαν μαζικά «παρών» οι απεργοί εργάτες στα πετρέλαια, στο εμπόριο και οι καθηγητές μουσικής. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και στο λιμάνι απ' το ξημέρωμα, με απεργιακές φρουρές σε Θάσο και Κεραμωτή. Στην Αλεξανδρούπολη, για πρώτη φορά και μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, δυναμικό μπλοκ είχαν οι οικοδόμοι, ενώ από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, με πρωτοστάτη την ΠΑΣΥ, προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων του ΕΛΓΑ αντιδρώντας στο νέο κανονισμό. Στην Ξάνθη από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν την επιχείρηση E-VALUΕ. Στο πλευρό τους πήραν τη θέση τους οι εργάτες κάνοντας το βήμα να απεργήσουν παρά την άγρια εργοδοτική τρομοκρατία και απαντώντας έτσι στην προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων στην εταιρεία.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Στη Νάουσα, η κινητοποίηση ξεκίνησε από το νοσοκομείο, όπου έγινε αποκλεισμός των ταμείων και καταγγέλθηκε η πολιτική που καταδικάζει τους άνεργους και τους ανασφάλιστους να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα. Οι απεργοί κατήγγειλαν την κλήση σε απολογία που δέχθηκε από τη διοίκηση συνδικαλιστής από το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, επειδή - υλοποιώντας απόφαση του Σωματείου - ρώτησε με ποιανού εντολή ξηλώθηκαν τα πανό των φορέων της πόλης που αντιδρούσαν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών Υγείας που παρέχει. Ο διοικητής ενώ γνώριζε για την κινητοποίηση φρόντισε να απουσιάζει. Οι διαδηλωτές φεύγοντας πήραν μαζί τους την πόρτα του γραφείου του καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό και την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης.

Θεσσαλία

Μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλία. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τους νέους των σπουδών και γυναίκες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγωνιστικών συσπειρώσεων της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ δήλωσαν «παρών» στην πάλη ενάντια στην πολιτική που κατεδαφίζει τα δικαιώματά τους. Στη Λάρισα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με προπομπό τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις πορεύτηκαν οι εργαζόμενες των δύο καταστημάτων σούπερ μάρκετ DIA που απήργησαν καθολικά κόντρα στον εκφοβισμό και τις απειλές της εργοδοσίας, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε μια απόλυση ενώ χρωστά και δεδουλευμένα 2 μηνών. Απάντηση πήρε η τρομοκρατία και στο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», όπου η εργοδοσία έφερε για ακόμη μια φορά μπράβους για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στη Βιομηχανική Περιοχή αλλά και στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», όπου η πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) είχε κηρύξει... 3ωρη στάση εργασίας. Στην Κέρκυρα έγινε περιφρούρηση στη ΔΕΗ, έδεσαν τα καράβια της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Στην Ηγουμενίτσα η μάχη για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε από το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός ενάντια στην αύξηση κατά 40% των τελών στο νερό που αποφάσισε η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Στην Αρτα διακριτή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό», στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών, και των εργαζομένων στα DIA. Στη Λευκάδα η κινητοποίηση κατέληξε στο ΙΚΑ απαιτώντας με σχετικό υπόμνημα τη θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στερεά - Εύβοια

Στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Στα Τρίκαλα
Στην Αττική, σβηστά έμειναν τα φουγάρα σε ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΛΠΕ (και στις εγκαταστάσεις και στο εργοτάξιο επέκτασης) κ.α. Εξαίρεση ο ΧΑΛΥΨ, όπου η πλειοψηφία του σωματείου πήρε απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στις εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετάλλου της περιοχής. Στα Μεσόγεια, σε επιχειρήσεις όπως ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΜΑΡ, λιμάνι Ραφήνας, στο εργοτάξιο στο έργο κατασκευής εμπορικών κέντρων στην περιοχή Γιαλού στα Σπάτα, ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ, ΨΑΛΙΔΑΣ κ.α., η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στο Λαύριο μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία στην ΕΒΟ, στη ΔΕΗ, στο λιμάνι.

Στη Λαμία η ΠΑΣΥ - που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ - έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργάτες σε «Τσιμέντα Χαλκίδας», ΑΓΕΤ Ηρακλής Αλιβέρι, ΕΛΜΠΙΣΚΟ, Ναυπηγεία Χαλκίδας, ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας - Εύβοιας - Βοιωτίας. Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση στη Χαλκίδα με ιδιαίτερη τη συμμετοχή της νεολαίας και πολλών γυναικών.

Πελοπόννησος

Στην Πάτρα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έμειναν κλειστά, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα νέκρωσαν και στο λιμάνι της Πάτρας δε σαλπάρισε ούτε καΐκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ), όπου οι απεργιακές επιτροπές του ΠΑΜΕ έκαναν περιφρούρηση, δε λειτούργησε κανένα εργοστάσιο. Στην Καλαμάτα, περιφρουρήθηκε με επιτυχία η απεργία στα έργα της κατασκευαστικής κοινοπραξίας «Μορέας», σε τράπεζες, στις οικοδομές καθώς και σε σχολεία. Στην Τρίπολη, στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα δεν κουνήθηκε φύλλο, ενώ με μεγάλα ποσοστά απήργησαν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, στις τράπεζες καθώς και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στον Πύργο, πλήθος κόσμου, με τη συμμετοχή αγροτών και νεολαίων, πραγματοποίησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά όλα τα λιμάνια έκλεισαν. Σημαντική συμμετοχή στην απεργία σημειώθηκε στις κατασκευές και στις τράπεζες.

Κρήτη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο Ηράκλειο, αποτέλεσμα και της δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στα σούπερ μάρκετ, στις γειτονιές και τις συνοικίες του Ηρακλείου. Απεργιακές φρουρές στήθηκαν από τις 5 το πρωί έξω από το εργοστάσιο πλαστικών στη ΒΙΠΕ «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ», το εργοστάσιο της ανακύκλωσης, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και το Πανεπιστήμιο, όπου δε λειτούργησαν το κυλικείο και το συνεργείο καθαριότητας και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μαχητική ήταν η συμμετοχή επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών με τα πανό του ΜΑΣ. Στα Χανιά, δυναμική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων αλλά και αγροτών μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ και αγροτικών συλλόγων, καθώς και επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας. Στο Ρέθυμνο, απεργιακές φρουρές στήθηκαν έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και το ξενοδοχείο «ΜΠΙΟ» (έχουν γίνει συνολικά 14 απολύσεις), όπου η εργοδοσία εξαπέλυσε επίθεση ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων.

Νησιά

Στη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη συμμετείχαν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι από σήμερα προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίστοιχα συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τους παιδικούς σταθμούς και στην Κω, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Στη Ρόδο, οι ταξικές δυνάμεις από το πρωί περιφρούρησαν με επιτυχία την απεργία στο ξενοδοχείο «ΜΙΡΑΜΑΡΕ», το οποίο «δούλεψε» με τους διευθυντές. Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν συστηματικές παρεμβάσεις στο ξενοδοχείο, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα της οργανωμένης πάλης. Για πρώτη φορά συμμετείχαν στην κινητοποίηση μετανάστες εργάτες.

Μαζική και με παλμό, παρά τη βροχή, ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο. Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή των νεολαίων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ λουκέτο είχαν βάλει στα καταστήματά τους και αυτοαπασχολούμενοι. Δυναμική παρέμβαση έγινε (όπως και την προηγούμενη μέρα) σε συνέδριο νοσηλευτών που, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές εταιρείες στηρίζοντας την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ακολούθησαν τις ταξικές δυνάμεις στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Λήμνο, η συμμετοχή των εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έφτασε το 100%.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν ακόμα σε Γρεβενά, Καστοριά, Κατερίνη, Βέροια, Σέρρες, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Πολύγυρο, Δράμα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο, Αλιβέρι, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Ικαρία, Σάμο, Νάξο, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Σπάρτη, Αργος, Κόρινθο, Σητεία, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ