Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για «αρκετά χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ-Fed Μπεν Μπερνάνκι, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός βελτίωσης της απασχόλησης στις ΗΠΑ θα είναι αργός ενώ μέχρι η οικονομία να επιτρέψει την εντατική και διαρκή δημιουργία θέσεων εργασίας «δεν μπορούμε να πούμε ότι η ανάκαμψη έχει έλθει» διευκρίνισε ο Μπερνάνκι κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι δηλώσεις στέλνουν σαφές μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει παρά το γεγονός ότι επισήμως οι θέσεις εργασίας, πλην του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 36.000 τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 9% από το 9,4% του Δεκεμβρίου. Εντούτοις, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 50.000, έναντι 145.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Χτες ωστόσο ανακοινώθηκε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τη βδομάδα που έκλεισε στις 29 Ιανουαρίου έπεσαν σε χαμηλό 2,5 ετών. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 36.000 και διαμορφώθηκαν σε εποχιακό αριθμό 383.000, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ενώ πάντα επισήμως ο αριθμός των ανέργων που εισπράττουν επιδόματα, μειώθηκε κατά 47.000 στα 3,89 εκατομμύρια. Ωστόσο, εκλείπουν παντελώς τα στοιχεία όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή των εκατομμυρίων ενδεχομένως που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για επιδόματα ανεργίας...

Θέσεις εργασίας, προσωρινές και με πενιχρές αποδοχές

Οι δηλώσεις Μπερνάνκι συνιστούν «ρεαλιστική προσέγγιση» στην κατάσταση που τεχνητά προκαλεί ευφορία εξαιτίας των «ευχάριστων ειδήσεων». Εξάλλου, δημιουργούνται θέσεις εργασίας αλλά με άθλιες αποδοχές, καθώς εξαρχής στόχος ήταν για τους καπιταλιστές η λεγόμενη «μείωση του εργατικού κόστους». Το 76% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2010, ήταν θέσεις με εξαιρετικά μειωμένες αποδοχές, οι οποίες κυμαίνονταν από 8.92 έως 15 δολάρια την ώρα.

Εκτός όμως της αγοράς εργασίας ο Μπεν Μπερνάνκι αναφέρθηκε εκτενώς και στο τελευταίο «μείζον ζήτημα»: το έλλειμμα του προϋπολογισμού που το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και ότι οι προκλήσεις για τη μείωσή του, μακροπρόθεσμα, είναι «τρομακτικές». Ο λόγος κατά τον Μπερνάνκι είναι ότι η αύξηση του ελλείμματος δεν οφείλεται στην αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά «λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της ραγδαίας αύξησης του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης», όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής. Επικαλούμενος τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο Μπερνάνκι τόνισε ότι το έλλειμμα που σήμερα βρίσκεται στο 9% του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 5% μέχρι το 2015 για να αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι το 6,5% μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε ενώ το χρέος που είναι σήμερα στο 60% του ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 150% μέχρι το 2030.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχεί η αύξηση της ανεργίας(14/4/2012)
Μπούμερανγκ οι εκβιασμοί τους(24/6/2011)
Εμπιστοσύνη στην αντιλαϊκή κυβέρνηση(26/2/2010)
Μεταξύ σφύρας και άκμονος(14/2/2010)
Στις συμπληγάδες οι εργαζόμενοι(6/5/2009)
Το ευρώ ακριβαίνει(3/12/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org