Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στον «αστερισμό» των περικοπών

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Εχει καμία σημασία ότι η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε κατά 7% τη χρονιά που διανύσαμε ήδη; Καμία... Η ανάπτυξη αυτή ουδόλως άγγιξε τους εργαζομένους και συνέβαλε ελάχιστα στην καταπολέμηση της φτώχειας που είναι ενδημική. Γιγάντωσε, ωστόσο, το εγχώριο κεφάλαιο που πλέον συγκαταλέγεται στους «μεγάλους παίκτες» παγκοσμίως. Το επόμενο βήμα αναμενόμενο: Λιτότητα.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ντίλμα Ρουσέφ, όπως είχε δεσμευτεί και προς στις αγορές , ανακοίνωσε χτες περικοπές ύψους 50 δισ. ρεάλ (περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια) στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011, προσπαθώντας να περιορίσει την «επιτάχυνση του πληθωρισμού» και μία πιθανή υπερθέρμανση της οικονομίας.

«Δεν πρόκειται για τον παλιό και παραδοσιακό τρόπο της δημοσιονομικής προσαρμογής», έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Κουίντο Μαντέγκα, προσθέτοντας ότι οι περικοπές θα γίνουν στον «κρατικό μηχανισμό», σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ θα ενισχυθούν κοινωνικά προγράμματα, υποδομές και στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Agencia Brazil. Κατά τον Μαντέγκα, οι περικοπές που αναλογούν στο 1,23% του ΑΕΠ, κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του χρέους, ενώ αποτελούν συνέχεια των μέτρων, που είχαν ληφθεί το 2009 και το 2010 για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της αγοράς. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν απαλλαγές φόρων, επιδοτήσεις, αλλά αντιθέτως... αύξηση των κρατικών δαπανών.

Τέλος, ο Μαντέγκα τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, που κυμαίνονται στο 11,25%, από τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωσή τους μέσα στο χρόνο. Πώς ακριβώς θα κατανεμηθούν οι περικοπές δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ η υπουργός σχεδιασμού Μίριαμ Μπελχιόρ δήλωσε ότι το διάταγμα για την προσαρμογή του προϋπολογισμού θα δημοσιευθεί την επόμενη βδομάδα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org