Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις στο Νότο

XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Πρώην στέλεχος των Νοτιοσουδανών ανταρτών του SPLM, νυν στρατηγός του ενιαίου σουδανικού Στρατού, ο Τζορτζ Αθορ, παραβιάζοντας τη συμφωνία εκεχειρίας που είχε συνάψει τον περσινό Γενάρη με τους πρώην συντρόφους του, επιτέθηκε σε... τέσσερις αστυνομικούς δύο περιοχών της πολυπληθέστερης πολιτείας του Νότου, Τζόνγκλεϊ, προκαλώντας στη συνέχεια την απάντηση του SPLM και αιματηρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 ενόπλων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Στελέχη του SPLM μιλώντας στη σουδανική εφημερίδα «Sudan Tribune» καταδίκασαν την επίθεση κατηγορώντας το στρατηγό πως προκαλεί εσκεμμένα αποσταθεροποίηση της περιοχής για να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα, χαρακτηρίζοντάς τον «δήθεν αντάρτη, εξουσιομανή και εγωιστή».

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατηγός Αθορ επέλεξε να ξεκινήσει την επίθεσή του στην πόλη Φάνγακ του Τζόνγκλεϊ το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε στην περιοχή υπήρχαν μόλις τέσσερις αστυνομικοί. Οι άλλες δυνάμεις του SPLM είχαν πάει να προσφέρουν σισίτια στους άνδρες του στρατηγού στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας εκεχειρίας...

Στις εκλογές του περασμένου Απρίλη ο Τζορτζ Αθορ διεκδικούσε τη θέση κυβερνήτη της πολιτείας Τζόνγκλεϊ. Δεν τα κατάφερε κατηγορώντας το SPLM για «νοθεία», και έκτοτε επιτίθεται σποραδικά στις δυνάμεις των πρώην ανταρτών...

Τέλος, χτες, ο Σουδανός πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε την απόσυρση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ θεωρώντας πως θα έπρεπε να επιβραβευτεί ο πρόεδρος επειδή... αποδέχθηκε την ανεξαρτητοποίηση του Νότου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org