Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία για τη μείωση των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις πραγματοποίησαν, χτες, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μίας ακόμη απεργίας τους ενάντια στη μείωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Παιδεία, στην οποία περιλαμβάνεται και η μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ος, Μασαλλία, Ναντέρ, Τουλούζη και Μπορντό, ενώ στο Παρίσι η πορεία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με κατεύθυνση το υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την περικοπή άλλων 16.000 θέσεων εργασίας στα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη του 2011, τη στιγμή, μάλιστα, που το ίδιο το υπουργείο εκτιμά ότι ο αριθμός των μαθητών θ' αυξηθεί κατά 61.900. Από το 2007, δηλαδή από την ανάδειξη Σαρκοζί και μετά, ακολουθείται πολιτική «μείωσης του δυσκίνητου και τεράστιου δημοσίου τομέα», όπως ακριβώς λέγεται και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα συνολικά στο δημόσιο τομέα για κάθε έναν υπάλληλο που συνταξιοδοτείται να μην υπάρχει αντικατάσταση.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, για κάθε δύο καθηγητές που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται μόνο ένας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται, όπως επισημαίνουν τόσο τα συνδικάτα όσο και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, τεράστιες ελλείψεις διδασκόντων και πέφτει κατακόρυφα το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μεγάλο θύμα τα σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες συνοικίες π.χ. γκέτο, όπου, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις, αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των μαθητών που δεν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση ή, ακόμη και όταν το πράττουν, είναι ουσιαστικά αναλφάβητοι.

Την πολιτική αυτή της αντικατάστασης ενός εκ των δύο εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται κρίνουν ως «απαράδεκτη και εξαιρετικά αρνητική» οι 4 στους 5 Γάλλους, δηλαδή το 80% των πολιτών, οι οποίοι συντάσσονται με τις απεργίες των εκπαιδευτικών. Τα συνδικάτα προανήγγειλαν κλιμάκωση εντός των επομένων εβδομάδων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org