Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Αντιφατικές εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες. Σε ένα συμφωνούν, ότι η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, παρά την επάνοδο των επιχειρήσεων σε υψηλή κερδοφορία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, κ. Μπεν Μπερνάνκι, την περασμένη Πέμπτη απέφυγε να δώσει μία «ημερομηνία λήξης» για την παρατεταμένη διεθνή οικονομική ύφεση, όμως έδωσε κάποιες «συνταγές» για την έξοδο απ' αυτήν.

«Χρειαζόμαστε επί του παρόντος μία πολύ «βολική» νομισματική πολιτική», αποφάνθηκε ο σημαίνων τραπεζίτης - ανανεώθηκε πολύ πρόσφατα η τετραετής θητεία του - τονίζοντας ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Fed «επί μακρόν θα παραμείνει χαμηλό» (επιτόκιο που για ένα έτος είναι πρωτόγνωρα χαμηλό για τη μεταπολεμική περίοδο).

Ουσιαστικά, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα ότι τόσο η Fed, όσο και η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσουν να ενισχύουν με κάθε τρόπο τον τραπεζικό τομέα. Πέραν των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσαν μέχρι σήμερα.

Την ίδια μέρα, ο Λευκός Οίκος προέβλεψε ότι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ θα κινηθεί γύρω στο 10% σε όλη τη διάρκεια του 2010, καθώς η οικονομική ανάκαμψη δε θα είναι τέτοιου επιπέδου ώστε να καλύψει το άνοιγμα που έχει δημιουργηθεί από τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Στην ετήσια οικονομική έκθεση που κατατίθεται στο Κογκρέσο, οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προβλέπουν ότι 94.000 θέσεις εργασίας θα προστίθενται κάθε μήνα κατά μέσον όρο στη διάρκεια του 2010. Ωστόσο προειδοποιεί ότι ο δείκτης ανεργίας υπάρχει πιθανότητα ακόμα και να κινηθεί ανοδικά στους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς πολλοί απογοητευμένοι εργαζόμενοι προσπαθούν και επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ