Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η μοναδική έγνοια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει να αποσπαστεί η προσοχή ούτε πολύ περισσότερο να εγκλωβιστεί η σκέψη των εργαζομένων με ανούσιες λεπτομέρειες του πακέτου των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και να χάνεται το κυρίαρχο, ότι δηλαδή πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και της μικρομεσαίας αγροτιάς και μόνο ως τέτοια μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτές τις στιγμές, θα αποτελούσε ασυγχώρητη αφέλεια να πέσουν οι εργαζόμενοι στην παγίδα που τους έχουν στήσει, να σταθούν δηλαδή απέναντι στην αντιλαϊκή θύελλα βλέποντας μόνο δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας μέτρα, όπως για παράδειγμα το αστείο θέμα της συλλογής των αποδείξεων, και να χάσουν από τα μάτια τους ότι πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση που σαρώνει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών. Αποφασιστικά και επιδεικτικά πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στα πάσης φύσης καλοταϊσμένα παπαγαλάκια του συστήματος που από το πρωί μέχρι το βράδυ επιδίδονται σε μια άνευ ορίων πλύση εγκεφάλου για το πώς «θα μαζέψουν τις αποδείξεις», ακριβώς για να περνούν την ίδια στιγμή ανενόχλητα τα πιο βάρβαρα μέτρα, που χειροτερεύουν απόλυτα και σχετικά την κατάσταση της εργατικής τάξης και βουλιάζουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια τα λαϊκά στρώματα. Η αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης και η ταξική αντεπίθεση πρέπει να είναι η μοναδική έγνοια των εργαζομένων, πολύ περισσότερο των πρωτοπόρων.

Το χρήμα του ΤΕΜΠΜΕ

Μεγάλος ο καυγάς που ξέσπασε γύρω από το Ταμείο Εγγυοδοσίας των μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) πριν από λίγες μέρες, με το σύλλογο εργαζομένων να αντιδρά στη νέα διοίκηση που προώθησε το υπουργείο Οικονομίας και τον απερχόμενο πρόεδρο να συγκρίνει το πλούσιο έργο του με των προκατόχων του.

Και ξαφνικά, παντού ακούγεται το ΤΕΜΠΜΕ. Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη το έχει μόνιμα στις ομιλίες της. Μάλιστα προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων. Οι εμποροβιομήχανοι, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, όλοι μιλούν για το ΤΕΜΠΜΕ.

Κι απ' ό,τι φαίνεται δικαίως, αφού η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει από τη μία για να ενισχύσει εκείνες τις - καθόλου μικρές- επιχειρήσεις που κρίνει «βιώσιμες» και από την άλλη για να δημαγωγήσει υπέρ των... μικρών επιχειρήσεων.

Πολύ χρήμα αναμένεται να περάσει από τη «βρύση» του ΤΕΜΠΜΕ το επόμενο διάστημα, μόνο που το «ποτήρι» της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών ΕΒΕ θα παραμείνει άδειο. Γι' αυτό, ας κάνουν οι μικροί ΕΒΕ αυτό που μπορεί να τους ανοίξει δρόμο σε όφελός τους. Είναι καιρός για αντίσταση κι όχι για αυταπάτες. Σε κοινό αντιμονοπωλιακό αγώνα με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Αρχισε ο «ανταγωνισμός» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, άρχισαν και τα «όργανα» με τα τιμολόγια.

Η πρώτη εταιρεία που διεκδικεί οικιακούς «πελάτες» από τη ΔΕΗ κάνει εκπτώσεις στις κατηγορίες τιμολογίων που η ΔΕΗ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιβάρυναν ιδιαίτερα.

Η ΔΕΗ ζήτησε ουσιαστικά να επιβληθεί στην εταιρεία να μην κάνει εκπτώσεις. Την ίδια ώρα, γράφεται ότι υπάρχουν σκέψεις να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, μειώνοντας κι αυτή τα υψηλά τιμολόγια για τις μεγάλες καταναλώσεις και για τους εμπορικούς πελάτες.

Κανείς δε λέει όμως τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση με τα χαμηλότερα τιμολόγια, τις μικρές καταναλώσεις των «ευπαθών ομάδων», όπως τις χαρακτηρίζει.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει σήμερα πάνω από 30 διαφορετικά τιμολόγια. Από καιρό έχει ζητήσει την άδεια να περιορίσει τον αριθμό τους και να σταματήσει τις λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», έχοντας μάλιστα καταθέσει σχετικό σχέδιο.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα επέλθει μια συνολική αναθεώρηση των τιμολογίων που μπορεί να ελαφρύνει κάποιους και να επιβαρύνει άλλους. Κι αυτό, επειδή βασικό κριτήριο διαμόρφωσης των τιμολογίων είναι το κέρδος που επιδιώκει η ΔΕΗ, καθώς και η «αναγκαιότητα» διασφάλισης υψηλών κερδών για τους εμπόρους και παραγωγούς που θα μπουν στο «παιχνίδι».

Ολοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε το «κόστος», την επιδότηση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, την επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το κέρδος των εταιρειών παραγωγής, το κέρδος των εμπόρων, το κόστος κατασκευής των υποδομών και πάει λέγοντας. Ετσι που να μην μπορείς να ανάψεις το φως...

Ο φερετζές της διαφάνειας

Τη συγκρότηση «ομάδας εργασίας» ανακοίνωσε το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο «την εξέταση προτάσεων που αφορούν τη βελτίωση της διαφάνειας και της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, την ανάγκη θέσπισης ενός δομημένου πλαισίου για τις δραστηριότητες των ομάδων εκπροσώπησης συμφερόντων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, την υποχρέωση διάδοσης των πληροφοριών προς τους πολίτες». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό προπαγάνδισης του κυβερνητικού έργου που στήνει το ΠΑΣΟΚ για να γανιάσει το μυαλό των λαϊκών στρωμάτων και να πλασάρει σαν «αναγκαίες» και «δίκαιες» τις προωθούμενες σε όλα τα μέτωπα σαρωτικές αντιδραστικές ανατροπές. Ολα τα υπόλοιπα περί διαφάνειας είναι ιστορίες για μικρά παιδιά. Αλλωστε, η πολυδιαφημιζόμενη «διαφάνεια» της βιτρίνας έχει ήδη ξεφτίσει στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν ότι τα Υπουργικά Συμβούλια σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και οι διαβουλεύσεις, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο φερετζές των ταξικών υπέρ των μονοπωλίων προαποφασισμένων μέτρων, που το ένα μετά το άλλο σκάνε στην πλάτη του λαού.

Η δεξιά παρέκκλιση στο ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ

Το κείμενο με τίτλο «Για τη Δεξιά Παρέκκλιση στο ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ» αποτελεί ομιλία του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν που εκφωνήθηκε στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΚ(Μπ.) της ΕΣΣΔ στις 22 Απρίλη 1929. Η ομιλία αυτή έγινε σε μια περίοδο που το ΚΚ(Μπ.) προσανατολίζεται στο ξεπέρασμα της ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική) και στην ανάπτυξη του κινήματος της κολεκτιβοποίησης στη γη, της εκβιομηχάνισής της και της εξάλειψης των Κουλάκων (καπιταλιστών γης) ως τάξης, στην άνοδο της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης της χώρας μέσα στο σχεδιασμό του Πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου, πολιτική που χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού στον καπιταλισμό». Σχετική απόφαση είχε παρθεί από το 15ο Συνέδριο του ΚΚ (Μπ.) το 1927 που εξάγγειλε την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Η «πολιτική επίθεσης του σοσιαλισμού» συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση των καπιταλιστών που ωφελήθηκαν από τη ΝΕΠ, κυρίως των Κουλάκων και την αντίδραση μεσαίων και καθυστερημένων φτωχών αγροτών που επηρεάζονταν από αυτούς. Αυτή η κοινωνική αντίδραση εκφράστηκε και μέσα στις γραμμές του ΚΚ(Μπ.) στην Κεντρική Επιτροπή του και στο Πολιτικό του Γραφείο, μέλη του οποίου ήταν οι Μπουχάριν, Τόμσκι και Ρίκοφ, που συγκρότησαν οπορτουνιστική φράξια που υποστήριζε τη συνέχιση της πολιτικής της ΝΕΠ επ' αόριστον. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ρενέ Πρεβάλ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την παραίτηση του Προέδρου της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, απαίτησαν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες οργισμένοι κάτοικοι της σεισμόπληκτης χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διανομή τροφίμων, αλλά και απαιτώντας τη δημιουργία χώρων στέγασης για τους πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους, ενόψει της περιόδου των τροπικών καταιγίδων. Επίσης σάλο προκαλεί το εκτεταμένο εμπόριο παιδιών, αλλά και το γεγονός ότι οι αϊτινές αρχές άφησαν ελεύθερους τους 10 Αμερικανούς - μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών, που επιχείρησαν να απαγάγουν και να βγάλουν από τη χώρα 33 παιδιά ως δήθεν ορφανά.

Ο Πρεβάλ, πρέπει να θυμίσουμε, είναι αυτός που μετά από σχεδιασμένες εμφύλιες συγκρούσεις τις οποίες σιγοντάρισαν τόσο ο αμερικάνικος όσο και ο γαλλικός ιμπεριαλισμός το 2004 - και οδήγησαν στην ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Ζαν Μπετράν Αριστίντ - τοποθετήθηκε ουσιαστικά στο σβέρκο του αϊτινού λαού. Σήμερα, παρά τα όποια ανοίγματα έχει κάνει στις διάφορες περιφερειακές οργανώσεις, π.χ., στην πρόσφατη Σύνοδο της Ενωσης των Νοτιοαμερικάνικων Κρατών, έχει δώσει το «ελευθέρας» στις αμερικανικές δυνάμεις να ελέγχουν τα πάντα στη χώρα. Και μπορεί οι προγραμματισμένες πριν το σεισμό (για το Φλεβάρη) γενικές εκλογές να έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, ωστόσο η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι ιμπεριαλιστές προστάτες. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή σε ξηρά και θάλασσα.


Κ. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ