Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10600

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Για τη Διάσκεψη της Γιάλτας και το αστικό παραμύθι για το «μοίρασμα του κόσμου»

Στις 4 - 11 Φλεβάρη του 1945 έγινε, στη Γιάλτα της Κριμαίας, η συνδιάσκεψη ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της ΕΣΣΔ. Το αντικείμενο της Διάσκεψης ήταν, κυρίως, η μορφή του μεταπολεμικού κόσμου. Η αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία εκφράζει την άποψη ότι στη Διάσκεψη της Γιάλτας μοιράστηκε σε σφαίρες επιρροής ο κόσμος. Η σχετική μυθολογία χρησιμοποιήθηκε για να τεκμηριωθεί ότι κάθε προσπάθεια αλλαγών σε μια χώρα είναι μάταιη. Αυτή η άποψη έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, γιατί γύρω από αυτό το επιχείρημα στοιχειοθετείται το μάταιο της ένοπλης αντιπαράθεσης κατά τον εμφύλιο πόλεμο, παρουσιάζεται σαν μια τυχοδιωκτική τακτική του ΚΚΕ που δεν είχε τη στήριξη της ΕΣΣΔ και κατά συνέπεια ήταν από χέρι χαμένη. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΕΣΣΔ όχι μόνο δε συμμετείχε σε κανένα μοίρασμα του κόσμου, αλλά ότι στη συγκεκριμένη Διάσκεψη έβαλε και σοβαρά εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία (φωτ. Για ποιο λόγο έγιναν οι βομβαρδισμοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αν ο κόσμος είχε μοιραστεί στη Γιάλτα;).

Associated Press


ΣΕΛ.  11   -   14


«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ»
Ενα ταξίδι στην αλήθεια

Μια ταινία θαμμένη 67 ολόκληρα χρόνια.


ΣΕΛ.  3
ΘΕΑΤΡΟ
Στον καλλιτέχνη δεν επιτρέπεται η σιωπή

Συζήτηση με τον Γιώργο Ηλιόπουλο, ηθοποιό και συγγραφέα του έργου «Το μαύρο κουτί», που παίζεται με επιτυχία για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».


ΣΕΛ.  4  -  5
Τραγική η κατάσταση στην Πυροσβεστική

ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Για την καταγωγή του ανθρώπινου είδους

Απολιθώματα 4,4 εκατομμυρίων ετών του αρδιπιθήκου ράμιδος προσφέρουν απαντήσεις και νέα ερωτήματα.


ΣΕΛ.  7
ΟΥΕΦΑ
Τρέχει να προλάβει το κραχ

Η σύνδεση με τους χορηγούς, οι οποίοι συνήθως είναι πολυεθνικές εταιρείες, δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με τα όσα συμβαίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Δηλαδή, κρίσεις, πανικός, καταρρεύσεις, αλλά και, φυσικά, κέρδος για κάποιους.


ΣΕΛ.  15

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ