Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στις συμπληγάδες οι εργαζόμενοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ωμός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους της ιστορικής εφημερίδας «Boston Globe» από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ομίλου «New York Times», που απειλεί να κλείσει την εφημερίδα μετά την άρνηση των συνδικάτων των εργαζομένων στην εφημερίδα να δεχτούν τα σχέδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή μειώσεις των αποδοχών τους και μία σειρά άλλων μέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post».

Εντούτοις, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συνομιλιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, μετά το αδιέξοδο που υπήρξε τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ ο Λευκός Οίκος απέρριψε το ενδεχόμενο να στηρίξει την «Boston Globe». Παράλληλα, οι δάσκαλοι (LAUSD) στην Καλιφόρνια κήρυξαν απεργία για τις 15 Μάη ενάντια στις περικοπές των κονδυλίων από τον κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αλλά και στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.

Πάντως ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της κοινής Επιτροπής των Οικονομικών Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την αμερικανική οικονομία, μία ανάκαμψη όμως που θα συνδυαστεί με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και με αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού.

Φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση τριών τεχνικών φοροαποφυγής που εφαρμόζουν μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, μέσω των offshore (υπεράκτιων) εταιρειών ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στην Αφρική εξαιτίας της παρατεταμένης παγκόσμιας ύφεσης έκρουσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Σανταγιανάν Ντεβαρατζάν. Κατά τον Ντεβαρατζάν η «ύφεση θα συμβάλει στο θάνατο τουλάχιστον 700.000 παιδιών στην Αφρική ετησίως» στη διάρκεια του πρώτου έτους τους.

Στο μεταξύ, η «Fiat», που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, έχει αποκτήσει εντελώς παράδοξα πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η «Fiat», η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της στρατηγικής συμμαχίας της με την «Chrysler», παρουσίασε στη γερμανική κυβέρνηση τις γενικές γραμμές του σχεδίου απόκτησης της «Opel», προοπτική όμως που συναντά σφοδρές αντιδράσεις εντός της Γερμανίας, καθώς αναλυτές αλλά και συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια της «Fiat» έχει μόνο ένα στόχο: «να βάλει χέρι στα κρατικά γερμανικά κονδύλια». Την ίδια στιγμή η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στην «General Motors», τη μητρική εταιρεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλοι «μνηστήρες» για την «Opel». Εκτός της «Fiat», για την απόκτηση της «Opel» ερίζουν η καναδική «Magna», τρία επενδυτικά funds τα οποία δεν κατονομάζονται, καθώς και το κρατικό επενδυτικό fund της Σιγκαπούρης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ