Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοιξε το οδόφραγμα Κάτω Πύργου - Λιμνίτη

Το απευθείας εμπόριο ΕΕ - Κατεχομένων στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανοιξε χτες, μετά από 45 χρόνια, το οδόφραγμα Κάτω Πύργου - Λιμνίτη, το οποίο θεωρείται συμβολικής σημασίας στις εργασίες επίλυσης του Κυπριακού. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Δ. Χριστόφιας, στην ομιλία του, είπε ότι «ύψιστος στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει εντελώς τα πράγματα και θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός, άρπαξε, ωστόσο, την ευκαιρία να αναφερθεί, για ακόμα μία φορά, στη «μητέρα πατρίδα Τουρκία», που επιλύει τα οικονομικά προβλήματα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και μίλησε για χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πρόοδο στο Κυπριακό, απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα το συζητήσει τη Δευτέρα.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Σ. Φούλε, ανέφερε ότι συζήτησαν ζητήματα εφαρμογής του κανονισμού πράσινης γραμμής και του χρηματοδοτικού κανονισμού για έργα στα κατεχόμενα προς όφελος της τουρκοκυπριακή κοινότητας.

Στη δική του συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο Ντ. Ερογλου ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, που σημαίνει ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους. Επανήλθε και στα δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Ανάν υπενθυμίζοντας τις «δεσμεύσεις» της ΕΕ απέναντι στο κατοχικό καθεστώς αναφορικά με την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ