Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεδομένη η δικομματική συναίνεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα «δείγματα συναίνεσης» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για «τη στήριξη ορισμένων επώδυνων, πλην αναγκαίων, μεταρρυθμίσεων» σπεύδει να επιδοκιμάσει η «Καθημερινή», προτρέποντας μάλιστα να γενικευτούν ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά «η πολυπόθητη εθνική συνεννόηση». Οπως γράφει στο κύριο άρθρο της, «η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε δείγματα συναίνεσης με την ψήφο της στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μεταφορών, και τώρα με τη στάση της στις αλλαγές στον ΟΣΕ», ενώ ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί το κλίμα συναίνεσης και στα ζητήματα της Παιδείας και της «πάταξης της διαφθοράς». Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η «νέα ΝΔ» δεν έδειξε τώρα τη συναίνεσή της με την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον ΟΣΕ και την απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών, αλλά το κάνει από την πρώτη στιγμή: Εχει ήδη ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια από τα περίπου 50 που έχει φέρει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου. Τα άλλα μισά δεν τα ψήφισε όχι γιατί διαφωνούσε αλλά γιατί δεν τα βρήκε αρκούντως «αποτελεσματικά» και «τολμηρά», εννοείται από την πλευρά της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Από την άποψη αυτή έχει δίκιο - βουνό ο Αντ. Σαμαράς όταν δηλώνει ότι «από τη στιγμή που ανέλαβα την ηγεσία της ΝΔ βάλαμε πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση, όσα δεν έκανε ποτέ κόμμα της αντιπολίτευσης»... Η δικομματική συναίνεση και σύμπλευση στη στρατηγική της πλουτοκρατίας είναι δεδομένη. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή αυτής της στρατηγικής και των διαχειριστών της.

Η απάτη με τον ΟΣΕ...

Τελικά, έχουμε να κάνουμε με απατεώνες του χειρίστου είδους. Περιφέρονται στα κανάλια και μοιράζουν χαρτιά στις εφημερίδες, για να πείσουν τον κόσμο ότι στον ΟΣΕ, για παράδειγμα, οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του Οργανισμού.

Με πρωταγωνιστή τον Δ. Ρέππα (αυτός που επί Σημίτη είχε βάλει την πρώτη πλάκα για τον ενταφιασμό του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων) και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη από πίσω να αναμασούν τα ίδια, μας έχουν πρήξει το συκώτι, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα του ΟΣΕ δεν φτάνουν καν για τους μισθούς των εργαζομένων και γι' αυτό υπάρχουν ελλείμματα, κάτι που καθιστά αναγκαίο το ξεπούλημα του ΟΣΕ, στους Κινέζους ή στους Γάλλους.

Σκέφτεται ο άλλος από την πολυθρόνα του, «τι λες, βρε παιδί μου, μπορεί να συμβαίνει τα έσοδα να μη φτάνουν καν για τους μισθούς» και προς στιγμή ίσως και να κλονίζεται για τους αριθμούς που ακούει. Η αλχημεία, η απάτη και η αισχρή κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, όταν δε γνωρίζεις ολόκληρη την εικόνα, όταν δεν ξέρεις το θέμα, μπορεί και να πιάνει τόπο, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική.

... και η αλήθεια

Ποια είναι η αλήθεια, για παράδειγμα, στην περίπτωση του ΟΣΕ;

Πρώτον: Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με τη συνεχή υπονόμευση του σιδηρόδρομου και των υπηρεσιών του ΟΣΕ, μαζί με τη λεηλασία που έχουν επιβάλει στον Οργανισμό έχοντάς τον παραδώσει στους λογής - λογής εργολάβους, έχουν παγώσει και την κρατική επιχορήγηση. Ηταν 28 εκατομμύρια το 2007, επίσης 28 εκατομμύρια το 2008, και πάλι 28 εκατομμύρια και το 2009, για να μην πούμε για φέτος που θα είναι λιγότερα. Συνολική μεταβολή τριετίας 0%!

Δεύτερον: Παγωμένο είναι και το κονδύλι της μισθοδοσίας, το οποίο το 2009 ήταν, μάλιστα, μικρότερο από το 2007. Εκείνη τη χρονιά ήταν 273 εκ. ευρώ, το 2008 διαμορφώθηκε στα 274 εκατομμύρια, ενώ το 2009 έπεσε στα 272 εκ. ευρώ, για να μην πούμε για φέτος που επήλθε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Συνολική μεταβολή τριετίας -0,4%.

Τρίτον: Το μόνο κόστος - κονδύλι που αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, είναι οι τόκοι που πληρώνει ο Οργανισμός, ώστε να καλυφθούν οι τρύπες που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική στον ΟΣΕ. Το 2007 πληρώθηκαν 362 εκ. ευρώ για τόκους, το 2008 429 εκατομμύρια και το 2009 422 εκ. ευρώ. Ποσοστό μεταβολής στην τριετία 16,5%.

Ας αφήσουν, λοιπόν, την προβοκάτσια σε βάρος των εργαζομένων. Την ώρα που αυτοί ματώνουν για να κινούνται οι συρμοί, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προωθούν ένα σχέδιο διάλυσης του ΟΣΕ, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η αξίωση των πολυεθνικών για την περιβόητη «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών, δηλαδή ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, ο οποίος κάνουν ότι τους βρωμάει, αλλά αποτελεί το «φιλέτο» για τα πολυεθνικά κεφάλαια, που ήδη κάνουν σχέδια πάνω στις γραμμές του.

Εγκληματική πολιτική

Η πολιτική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνη και απάνθρωπη. Μετρώντας την ανθρώπινη ζωή με όρους οικονομικού κόστους, η κυβέρνηση ομολογεί ότι κοστίζουν περισσότερο τα προγράμματα απεξάρτησης, σε σχέση με τα προγράμματα υποκατάστασης. Ετσι, αντί να στηρίξει την απεξάρτηση, δηλαδή το δρόμο που οδηγεί στη ζωή, πολλαπλασιάζει τα προγράμματα υποκατάστασης, δηλαδή τα προγράμματα που χορηγούν, σε ελεγχόμενες δόσεις, μεθαδόνη και άλλα υποκατάστατα, που σε τελική ανάλυση κι αυτά ναρκωτικά είναι... Με άλλα λόγια, ενισχύουν τη συντήρηση και όχι την απεξάρτηση των χρηστών και, παράλληλα, συντηρούν και οξύνουν παραπέρα το ίδιο το πρόβλημα των ναρκωτικών. Η συντήρηση με τη μεθαδόνη συμπληρώνεται με την ηρωίνη κ.λπ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων μονάδων υποκατάστασης, στο όνομα του ότι έτσι θα μειωθεί η λίστα αναμονής. Η λίστα αναμονής υπάρχει μόνο στα προγράμματα υποκατάστασης κι όχι στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης. Οσο ακολουθείται μια πολιτική που ανακυκλώνει και διογκώνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, τόσο θα μεγαλώνει και η εν λόγω λίστα, όσες περισσότερες μονάδες υποκατάστασης κι αν ανοίγουν. Οσο περισσότερο προσφέρονται στους χρήστες προγράμματα συντήρησης και χορήγησης της «δόσης» τους, τόσο θα αποθαρρύνονται από το να παλέψουν, για να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά. Αυτές οι εύκολες «λύσεις», όμως, είναι επικίνδυνες, είναι «λύσεις» θανάτου.

Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι οι νέες μονάδες υποκατάστασης θα φτιαχτούν σε προαύλια δημόσιων νοσοκομείων. Δίνουν, δηλαδή, και επίφαση θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η προοπτική αυτή είναι πραγματικά εφιαλτική. Τα προγράμματα υποκατάστασης δεν έχουν καμιά σχέση με θεραπεία και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία δεν πρόκειται ούτε να συνδυαστεί ούτε να εγγυηθεί θεραπεία, αλλά θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εχουν περάσει χρόνια από τότε που πρωτοδημιουργήθηκαν τα προγράμματα μεθαδόνης (τότε, μάλιστα, τα παρουσίαζαν σαν προγράμματα «απεξάρτησης», τώρα δεν μπορούν πια να ισχυριστούν κάτι τέτοιο) και μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Η πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν και λίγοι ομολογούν είναι ότι οι χρήστες, που μπαίνουν στα προγράμματα αυτά, παραμένουν μπλεγμένοι με τα κυκλώματα των ναρκωτικών. Παίρνουν τη μεθαδόνη από τον ΟΚΑΝΑ και... συμπληρώνουν τις δόσεις τους με παράνομες ουσίες από τις πιάτσες. Αυτή η πραγματικότητα ενισχύεται και από το γεγονός ότι το πρόβλημα στις μέρες μας είναι η πολυτοξικομανία, έτσι η «υποκατάσταση» μιας ουσίας... δε λειτουργεί. Γι' αυτό, γύρω από τα προγράμματα αυτά ανθούν οι πιάτσες. Γιατί οι έμποροι ξέρουν ότι εκεί θα βρουν έτοιμη πελατεία, ευάλωτους χρήστες. Να γιατί η μεταφορά των μονάδων στα νοσοκομεία δεν είναι «λύση», αλλά επικίνδυνη εξέλιξη.

Και ο επικίνδυνος κατήφορος της εγκληματικής αυτής πολιτικής συμπληρώνεται από την εξαγγελία ότι οι δόσεις των υποκατάστατων, προοπτικά, σε μια επόμενη φάση θα «συνταγογραφούνται» από γιατρούς του ΕΣΥ (ενδεχομένως και από ιδιώτες, συμπληρώνουμε εμείς). Δηλαδή, θα καταργηθεί ακόμα και η ελάχιστη εγγύηση να χορηγούνται τα υποκατάστατα εντός των μονάδων και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν... συνταγές δόσης: Πεδίο δόξης λαμπρό για διόγκωση και αλληλοτροφοδότηση του ναρκεμπορίου. Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας παλλαϊκός για την πρόληψη και την απεξάρτηση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Με τη γλώσσα του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ όταν έχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση! Βλέπεις τα πάντα κάτω από ένα νέο πρίσμα!

Ετσι λοιπόν πληροφορηθήκαμε χτες από τον Γ. Πεταλωτή (με αφορμή τις ΔΕΚΟ) ότι υπάρχουν «σωστά εργασιακά δικαιώματα» και «λογικοί μισθοί» τα οποία βέβαια η κυβέρνηση σέβεται και εκτιμά.

Μπορούν και αυτές οι «ατάκες» να προστεθούν σε εκείνο το εφεύρημα της κυβέρνησης Σημίτη για «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οι αντεργατικές πολιτικές δε χρειάζονται μόνο τις δικές τους κυβερνήσεις. Χρειάζονται και τη δική τους ...γλώσσα.

Αρα, λοιπόν, δεν έχουμε παρά να εντοπίσουμε όλους αυτούς τους άθλιους υπονομευτές της εθνικής οικονομίας που έχουν «λάθος» εργασιακά δικαιώματα, «παράλογους» μισθούς και «ανώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κι όταν τους πιάσουμε να τους τα πάρουμε όλα, διότι φταίνε για όλα τα δεινά της πατρίδας. Για την τύχη τους περαιτέρω ας αποφασίσει η δικαιοσύνη...

Στην ίδια χώρα και από την ίδια κυβέρνηση που μιλά για «παράλογους» μισθούς, τα υπερκέρδη των εφοπλιστικών ομίλων και των τραπεζών όχι απλά είναι «λογικά», αλλά χρήζουν και κρατικής ενίσχυσης.

Γιατί, τι πιο λογικό ο συνταξιούχος - όπως αποφάσισαν με το τελευταίο Ασφαλιστικό - να μπορεί να ζήσει με σύνταξη 350 ευρώ; Βλέπετε, κανέναν παραλογισμό σε αυτό; Βλέπετε κάτι περίεργο;

Γιατί να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα μία οικογένεια όπου άπαντες (και του παιδιού συμπεριλαμβανομένου) δουλεύουν σε καθεστώς ημι-απασχόλησης;

Δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου «σωστό» να δουλεύουν οι γονείς 8ωρο και να πληρώνονται με τη συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Το μόνο ακατανόητο είναι αυτή η πεποίθησή τους ότι ...θα τη γλιτώσουν στο τέλος με όσα κάνουν και όσα λένε. Είναι σίγουρο ότι η οργή του κόσμου θα τους διδάξει για τα καλά τι είναι «λάθος» και τι «σωστό»...


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τσουβάλιασμα» που βολεύει

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το «συνδικαλισμό» τα έβαλε χτες από τη στήλη του ο κ. Πρετεντέρης, επικαλούμενος την ασυνέπεια ορισμένων συνδικαλιστών και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που, όπως γράφει, «χάλασε τον κόσμο για το μνημόνιο», θέτει υποψηφιότητα ως αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό ενός κόμματος (ΠΑΣΟΚ) που εφαρμόζει και στηρίζει το μνημόνιο.

Απορούμε πού είδε την ασυνέπεια του εν λόγω υποψηφίου ο αρθρογράφος των «Νέων». Ο άνθρωπος ΠΑΣΟΚ είναι ως στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΟΚ παραμένει και ως υποψήφιος με τον Σγουρό. Οσο για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που επικαλείται, αυτές δεν έγιναν από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, αλλά από τους εργαζόμενους. Αυτοί «χάλασαν τον κόσμο» τον περασμένο Μάη, παρά και ενάντια στα εμπόδια που έθετε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία σύρθηκε γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καμιά σχέση δεν έχει με το συνδικαλισμό ο οποίος υπερασπίζεται με συνέπεια τα πραγματικά συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων. Βολεύει όμως τον κ. Πρετεντέρη να μιλάει γενικά για τους συνδικαλιστές, να τους τσουβαλιάζει όλους στο ίδιο σακί. Γιατί εκτός από τους «συνδικαλιστές που αλλάζουν καπέλα» υπάρχουν και οι συνδικαλιστές που στέκονται με συνέπεια στην πλευρά των εργατών. Αυτούς στοχοποιεί ο αρθρογράφος, βάλλοντας γενικά κατά του συνδικαλισμού, επειδή, όπως λέει, είναι «κομματικός» και όχι «ακομμάτιστος», όπως τον θέλει ο ίδιος και τ' αφεντικά. Δηλαδή; Με πρόσχημα τον ΠΑΣΟΚο χτυπά το ταξικό κίνημα. Γιατί ξέρει ότι οι ταξικά προσανατολισμένοι συνδικαλιστές και αγώνες κάνουν την πραγματική ζημιά στο σύστημα που υπηρετεί και στηρίζει και ο ίδιος. Αλλωστε, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό νταντεύει τόσα χρόνια ο κ. Πρετεντέρης και οι όμοιοί του. Αυτός ο «συνδικαλισμός» είναι και δικό τους δημιούργημα, στέκονται πάντα μαζί στην ίδια πλευρά και απέναντι από τους εργάτες. Και αν σήμερα η δημοσιογραφία του συστήματος δείχνει μερικούς «συνδικαλιστές» με το δάχτυλο και τους παραδίδει στη χλεύη, το κάνει μόνο και μόνο για να σωθεί το σύστημα το οποίο και οι δύο υπηρετούν.

Πήραν το ραβασάκι από το ΠΑΣΟΚ...

Και με το διάολο θα συμμαχήσει η «Αυγή» αν πρόκειται να χτυπήσει το ΚΚΕ και οτιδήποτε σχετίζεται μ' αυτό. Δεν μας ξαφνιάζει, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικό του ρόλου των οπορτουνιστών, το χτεσινό της δημοσίευμα με το οποίο υιοθετεί και στηρίζει την προβοκάτσια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νίκαια από το ΠΑΣΟΚ εναντίον της δημοτικής αρχής και του κομμουνιστή δημάρχου Στ. Μπενετάτου και τελικά εναντίον ολόκληρου του λαού της πόλης.

Γράφει: «Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον Δήμο Νίκαιας (...) διεκδικώντας δεδουλευμένα (...) ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος εξακολουθεί να αγνοεί τα αιτήματα των εργαζόμενων (...) τα σκουπίδια δεν μαζεύονται εδώ και μια βδομάδα (...) αλλά ο δήμαρχος επιμένει στην αρνητική του στάση. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες εργαζόμενοι ήρθαν στα χέρια με μέλη του ΠΑΜΕ (...) με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα, αφορμή ήταν κατάσχεση που επιχείρησε ομάδα εργαζομένων στους οποίους οφείλεται το ειδικό επίδομα, η οποία σταμάτησε μετά από παρέμβαση του συλλόγου εργαζομένων, αυτό δεν εμπόδισε τα περίπου 150 μέλη του ΠΑΜΕ να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια»...

... και έτρεξαν πρόθυμοι

Πήραν το «ραβασάκι» απ' το ΠΑΣΟΚ και το αναπαρήγαγαν διά της πιστής αντιγραφής. Για να υπηρετήσουν σκοπιμότητες. Γιατί προφανώς γνωρίζουν ότι στη Νίκαια εξελίσσεται ένα καθαρά προβοκατόρικο σχέδιο που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ, για να σπιλώσει την αγωνιστική δημοτική αρχή. Προφανώς γνωρίζουν ότι η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο, από τις 30 του Σεπτέμβρη, έχει δεσμεύσει το λογαριασμό της μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων του δήμου. Στις 5 του Οκτώβρη ο δήμος κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο να ξεμπλοκαριστεί η μισθοδοσία και να πάρουν οι εργαζόμενοι τα λεφτά τους. Η αίτηση απορρίφθηκε, επειδή η ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε να αποδεσμεύσει το λογαριασμό. Αυτά παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος ποτέ δεν αρνήθηκε να τους δώσει το επίδομα που άλλωστε μπήκε μπροστά για να το εξασφαλίσουν, το οποίο όμως δεν μπορεί να το αντλήσει απ' τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Γνωρίζουν ότι ο δήμαρχος Νίκαιας έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ζητώντας να πάρει θέση γι' αυτή την κατάσταση. Σαν απάντηση, η κυβερνητική παράταξη όξυνε την πρόκληση και ως πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, παρά τις αντιδράσεις από εργαζόμενους, επέβαλε αποχή από κάθε εργασία. Αίτημα; Ο δήμος να καταβάλει το μισθό των εργαζομένων! Το μισθό που αυτή έχει μπλοκάρει!

Γνωρίζουν στην «Αυγή» ότι η ΠΑΣΚΕ είναι αυτή που έχει μετατρέψει σε ομήρους της τους εργαζόμενους του δήμου και ολόκληρο το λαό της πόλης, προκειμένου να φέρει σε πέρας τη διατεταγμένη αποστολή της. Οπως γνωρίζουν καλά στην «Αυγή» και τα όσα έχει πράξει η δημοτική αρχή υπέρ των εργαζομένων, που καμία άλλη δεν τα έχει πράξει, π.χ. μονιμοποίηση συμβασιούχων, καταβολή μισθών κ.ά. Είναι η ίδια που μπήκε μπροστά για να κατοχυρώσουν οι 81 εργαζόμενοι το ειδικό επίδομα.

Τα γνωρίζει όλα αυτά η «Αυγή» αλλά χώνεται ως το κεφάλι στη βρωμιά του ΠΑΣΟΚ. Ετσι είναι, οι καλοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βρει τοίχο η άθλια ταχτική

Η προπαγάνδα των «ρετιρέ», σε εκσυγχρονισμένη εκδοχή, γνωρίζει δόξες από προχτές το βράδυ. Η κυβέρνηση, δίνοντας στη δημοσιότητα λίστα με τις 11 «πλέον ζημιογόνες ΔΕΚΟ», πάτησε το διακόπτη για να τεθεί σε λειτουργία ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός που ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος για ένα έγκλημα που έχει προαναγγελθεί εδώ και μια εικοσαετία - απ' όταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ έβαζαν φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές τους κάτω απ' τη Συνθήκη του Μάαστριχτ -, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σ' αυτές και για το σύνολο του ελληνικού λαού. Η άθλια αυτή προπαγάνδα προσπαθεί να μετακυλήσει ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων στις πλάτες των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, τους οποίους παρουσιάζουν σαν υψηλόμισθους, τσουβαλιάζοντας τους μισθούς τους με τις παχυλές απολαβές μιας δράκας στελεχών. Και ταυτόχρονα επιδιώκουν να στρέψουν τμήματα άλλων εργαζομένων κατά των εργαζομένων των πρώην ΔΕΚΟ.

Λένε στο λαό ότι αυτοί ευθύνονται για τις ζημιές, άρα και για τη διόγκωση του ελλείμματος που θα επιφέρει πρόσθετα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Καλλιεργούν μεθοδικά το έδαφος για να περάσουν αβρόχοις ποσί το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτές, η παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με αύξηση της τιμής τους και η πλήρης παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο που καραδοκεί. Είναι όμως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που έθεσαν, με την πολιτική που ακολούθησαν χρόνια, τις ΔΕΚΟ στην υπηρεσία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που έκαναν επιστήμη την εξαγορά συνειδήσεων και απογείωσαν το «ρουσφέτι». Είναι η πολιτική τους που καλλιέργησε τη διαφθορά και τσάκισε το συνδικαλιστικό κίνημα σε συνεργασία με τα συνδικαλιστικά τους στελέχη. Τα έργα και οι ημέρες τους αντανακλώνται στη σημερινή κατάσταση των πρώην ΔΕΚΟ. Οχι των εργαζομένων σ' αυτές. Οχι του λαού.

Η κυβέρνηση και η ΝΔ κρύβουν ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ αποτελεί δέσμευση στο Μάαστριχτ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτά και μόνο θα ωφεληθούν, καθώς η μεταφορά των χρεών των πρώην ΔΕΚΟ στον κρατικό προϋπολογισμό θα τους τις παραδώσει «καθαρές», επιτρέποντας συγχρόνως στην κυβέρνηση να δικαιολογήσει πρόσθετα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, όχι απλά γιατί ψήφισε τη Συνθήκη αυτή, αλλά και γιατί την περίοδο που προκρινόταν η μετοχοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ έβαζε πλάτες, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους με τον ισχυρισμό ότι δεν τρέχει τίποτα αφού η πλειοψηφία των μετοχών μένει στα χέρια του δημοσίου.

Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσουν οι τωρινοί σχεδιασμοί αλλά ούτε και να ανέχεται το «δημόσιο», όπως το διαμόρφωσε η ασκούμενη πολιτική, αφού αυτό κάθε άλλο παρά υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Αν δεν αντιδράσει, αύριο θα μετρά περισσότερους ανέργους, ακριβότερες υπηρεσίες, γιατί η επίθεση σε ένα τμήμα των εργαζομένων είναι ο προάγγελος επίθεσης στο σύνολο των εργαζομένων και του λαού. Σήμερα είναι ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο της πάλης το ζήτημα της κοινωνικοποίησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, της ανάπτυξής τους με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Στο χέρι του είναι να διαμορφώσει τους συσχετισμούς υπέρ της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει με την πάλη της αυτή την προοπτική.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org